Náš tovar môžete vyzdvihnúť neďaleko vašej lokality na výdajných miestach.

Prihlásenie

Najlepšie turistické slnečné okuliare v roku 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 30. 3. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Celoživotní turisti aj príležitostní výletníci potrebujú kvalitnú ochranu očí na dlhé dni strávené v prírode. Či už sa vydávate na túru hustými lesmi alebo na trek po pobrežných chodníkoch, spoľahlivé turistické slnečné okuliare sú dôležitým doplnkom na vašich cestách. Slnečné okuliare môžu zlepšiť váš zrak a pomôcť vám lepšie vidieť na každom kroku.

Prečítajte si o funkciách, ktoré majú najlepšie turistické slnečné okuliare spoločné, a nižšie nájdete odpovede na niektoré často kladené otázky!

Čo by mali poskytovať dobré turistické slnečné okuliare?

zrkadlové slnečné okuliare položené na kameni

Polarizované sklo

Oakley Flak 2.0 XL OO 9188 72 59

Značka na obrázku vyššie: Oakley

Polarizačné slnečné okuliare dokážu zvýšiť kontrast a zvýrazniť farby, vďaka čomu je pohľad na prírodu bohatší a pôsobivejší. Zvážte, či sú pre vás lepšie polarizačné alebo zrkadlové slnečné okuliare, ktoré v oboch prípadoch znižujú oslnenie a intenzívne slnečné svetlo.

Hľadajte materiál šošoviek slnečných okuliarov, ktoré ponúkajú aj skvelú vizuálnu kvalitu. Ľahké materiály, ako je polykarbonát, v sebe spájajú odolnosť a ostré zobrazovacie vlastnosti, pričom sú cenovo dostupnejšie ako iné možnosti, napríklad sklo.

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je farba šošoviek slnečných okuliarov

  •  
  • Hnedé šošovky - Hnedé alebo jantárové šošovky zvyšujú kontrast a zlepšujú vnímanie hĺbky, takže sú ideálne na turistiku v náročnom teréne. Hnedé polarizačné šošovky sú medzi turistami obľúbené pre ich schopnosť zvýrazniť detaily.
  • Šedé šošovky - Šedé šošovky sú všestranné a dobre fungujú v rôznych podmienkach, napríklad v tieni alebo na prudkom slnku. Znižujú oslnenie a poskytujú verné vnímanie farieb.
  • Zelené šošovky - Zelené šošovky zlepšujú videnie v tieni a na slnku. Zelené šošovky sú užitočné pri turistike s batohom alebo v lesných oblastiach s rozptýleným svetlom.
  • Červené šošovky - Červené alebo ružové šošovky poskytujú úžasný farebný kontrast so zelenými lesmi.

Odľahčená konštrukcia

Nike Stratus MDC3407 900 76

Značka na obrázku vyššie: Nike

Ľahké slnečné okuliare sú nevyhnutné pre pohodlie pri cestovaní. Najmä pri dlhších túrach môžu ťažšie slnečné okuliare zaťažovať nos a uši a spôsobovať nepohodlie. Materiály, ako sú polykarbonátové rámy a šošovky, sú mimoriadne ľahké a zároveň odolné.

Nezabudnite, že nosenie väčšej hmotnosti môže ovplyvniť váš celkový zážitok z turistiky. Aj keď dôkladne zvážite množstvo potravín a hmotnosť stanu, nezabudnite zvážiť aj ostatné príslušenstvo, ktoré si beriete so sebou!

Profesionálny tip: Optometristka Eliška zo spoločnosti Lentiamo pripomína, že slnečné okuliare by mali byť ľahké a pohodlné. Nezabudnite, že musia byť tiež vyrobené z odolných materiálov, aby odolali zlým poveternostným podmienkam, silnému slnečnému žiareniu, potu, špine a iným vplyvom.

Ochrana pred UV žiarením

Evil Eye Zolid E004/75 2000 L

Značka na obrázku vyššie: Evil Eye

Oakley Latch Beta OO 9436 943603 54

Značka na obrázku vyššie: Oakley

Či už sa vydávate na trek vysoko v horách alebo na túru tienistými lesmi, UV ochrana je nevyhnutná. Vystavenie nefiltrovanému ultrafialovému žiareniu zvyšuje riziko poškodenia očí a ochorení, ako je napríklad šedý zákal.

Dôležité sú nielen kvalitné šošovky, ale aj tvar rámov, ktorý môže ovplyvniť množstvo svetla, ktoré sa dostane do očí. Hľadajte zaoblené rámy alebo veľké šošovky, ktoré lepšie pokrývajú hornú a bočnú časť očí.

Vysoká ochrana pred UV žiarením je mimoriadne dôležitá aj v zimných mesiacoch. Sneh odráža 80 % slnečného UV žiarenia a môže spôsobiť tzv. snehovú slepotu (fotokeratitídu). Oslnenie môže spôsobiť zápal alebo dokonca poškodenie rohovky, čo spôsobuje bolesť, rozmazané videnie a ďalšie nepríjemné príznaky.

Veľkosť

Arnette Slickster 0AN 4185 218887 59

Značka na obrázku vyššie: Arnette

Rámy správnej veľkosti by mali byť pohodlné a zostať na svojom mieste. Najlepšie turistické slnečné okuliare by sa nemali posúvať. Nielenže to uberá na kráse okolia, ale môže to rýchlo spôsobiť podráždenie a nepohodlie. Turistika zahŕňa častý pohľad dolu pod nohy. Rámy, ktoré sa vám nezošmyknú po nose, sú nevyhnutné. Zvážte nastaviteľné prvky, ako sú flexibilné sedielka na nos alebo koncové krytky bočníc.

Pri turistických slnečných okuliaroch si nemusíte vyberať medzi funkčnosťou a estetikou. Hľadajte okuliare, ktoré sa hodia k vášmu tvaru tváre a budete sa cítiť pohodlne a zároveň dobre vyzerať.

Odolnosť

Turistické slnečné okuliare musia byť odolné, aby vydržali všetko, čo si na ne príroda prichystá. Niekedy sa nevyhneme každej vetve stromu a šošovky to odnesú. Šošovky a rámy by mali byť vyrobené z ľahkých a odolných materiálov, ako je polykarbonát alebo iné kvalitné plasty.

Často kladené otázky

Mám ísť na túru so slnečnými okuliarmi?

Nosenie slnečných okuliarov je pri turistike nevyhnutné. Chránia vaše oči pred škodlivým UV žiarením, znižujú oslnenie a zlepšujú viditeľnosť, takže vidíte presne to, čo potrebujete. Najlepšie slnečné okuliare tiež zabraňujú únave očí, čo môže byť dôležité najmä pri dlhších túrach. Nezabudnite, že UV žiarenie sa mení v závislosti od nadmorskej výšky. S rastúcou nadmorskou výškou sa zvyšuje aj vystavenie UV žiareniu. Slnečné okuliare fungujú ako nevyhnutný ochranný filter medzi škodlivými slnečnými lúčmi a vašimi očami.

Aké okuliare nosia horolezci?

Horolezci zvyčajne nosia okuliare na ľadovec alebo horolezecké slnečné okuliare, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby poskytovali vysokú ochranu pred ostrým oslnením vysokohorského slnka, snehu a ľadu. Horolezecké slnečné okuliare majú zvyčajne uzáverovú konštrukciu alebo konštrukciu šošoviek pre maximálne krytie. Často sú polarizované, aby sa minimalizovali odlesky a odrazy, a majú bočné zorníky na blokovanie periférneho svetla.

Aké sú nevýhody polarizačných slnečných okuliarov?

Hoci polarizačné slnečné okuliare účinne znižujú oslnenie a zvyšujú kontrast, môžu ovplyvniť vnímanie hĺbky alebo skresliť obraz. To môže byť nevýhodou na nerovných cestách s množstvom kameňov, koreňov alebo tam, kde hrozí riziko zakopnutia. Je dôležité poznamenať, že nie každý si všimne zmenu pri používaní polarizačných šošoviek. Mnohí ich považujú za výhodné na turistických trasách. Okrem toho, ak používate GPS alebo satelitné telefóny s digitálnymi displejmi, polarizačné slnečné okuliare môžu skresliť obraz na LCD obrazovkách.

Sú okuliare Ray-Ban vhodné na turistiku?

Mnoho turistov používa slnečné okuliare Ray-Ban pre ich optickú čistotu a odolnosť. Mnohé modely sú ľahké a majú pridané funkcie, napríklad polarizačné šošovky. Ray-Ban ponúka mnoho štýlových a spoľahlivých možností. Vždy si nezabudnite vybrať tie s dostatočným krytím na dlhé dni na slnku.


Prečítajte si viac

Máte záujem o iné športy? Pozrite si ďalšie slnečné okuliare na golf a cyklistiku.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty