Letný výpredaj slnečných okuliarov!

Prihlásenie

Najlepšie cyklistické slnečné okuliare v roku 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 5. 4. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Či už jazdíte na bicykli po meste alebo sa vydávate na pokojnú jazdu v prírode, cyklistické slnečné okuliare sú nevyhnutnosťou. Slnečné okuliare sú základným nástrojom na zvýšenie ostrosti videnia a ochranu očí pred škodlivým UV žiarením, vetrom a nečistotami. Správny výber vám spríjemní jazdu a zaistí bezpečnosť na ceste.

Aby sme vám pomohli vybrať najlepšie cyklistické slnečné okuliare, uviedli sme dôležité vlastnosti. Môžete si tiež prečítať naše odpovede na niektoré často kladené otázky o cyklistických slnečných okuliaroch, ktoré vám pomôžu nájsť vašich favoritov!

Kľúčové vlastnosti najlepších cyklistických slnečných okuliarov

modré zrkadlové slnečné okuliare na cyklistickej prilbe s bicyklom

Ochrana pred UV žiarením

Cébé S´TRACK 2.0 L CBS205

Značka na obrázku vyššie: Cébé

Cesty, kapoty áut a iné povrchy môžu odrážať veľké množstvo svetla späť do očí. To môže spôsobiť žmurkanie a zhoršenie videnia. Dôležitá je nielen znížená intenzita svetla, ale aj vysoká UV ochrana, ktorá je dôležitou súčasťou všetkých cyklistických slnečných okuliarov, aby ste mohli chrániť svoje oči pred poškodením. Cyklistické slnečné okuliare musia poskytovať minimálne ochranu pred UVA a UVB žiarením.

Tvar a pohodlie

Smith FLYWHEEL 8RU ZI 99

Značka na obrázku vyššie: Smith

Cyklistické slnečné okuliare by mali dobre sedieť a nemali by sa posúvať, tlačiť ani padať. Kľúčovými faktormi, ktoré treba zvážiť, sú celkový tvar a prispôsobenie. Na pevné a pohodlné nosenie dobre poslúži nastaviteľný rám. Správna veľkosť okuliarov môže tiež ovplyvniť ich pohodlie a funkčnosť pri nosení.

Profesionálny tip: Optometristka Eliška zo spoločnosti Lentiamo odporúča aerodynamický tvar pre cyklistov, ktorí preferujú rýchlosť. Aerodynamický tvar má aj ďalšiu dôležitú úlohu - lepšiu ochranu. Slnečné okuliare podľa tvaru tváre chránia oči pred slnečnými lúčmi, vysychajúcim vetrom a poletujúcimi úlomkami.

Farba šošoviek

Bollé Lightshifter XL Red Matte LIGHTSHIFTER XL

Značka na obrázku vyššie: Bollé

Okrem ochrany pred UV žiarením ovplyvňujú vašu jazdu aj farby šošoviek slnečných okuliarov. Niektoré šošovky sú určené pre jasné denné svetlo, zatiaľ čo iné sú špeciálne navrhnuté pre zvýšený jas a ostrosť. Tu sú niektoré farby šošoviek, ktoré sú obľúbené medzi cyklistami:

  •  
  • Červené šošovky- Červené šošovky zvyšujú ostrosť videnia vďaka vysokému farebnému kontrastu pri sledovaní žltých dopravných značiek a čiar. Červené šošovky sú vhodné na cestnú cyklistiku alebo cyklistiku v blízkosti zelených lesov.
  • Fialové šošovky - Fialové šošovky zvyšujú kontrast, minimalizujú odrazy svetla a potláčajú jasné biele farby.
  • Žlté šošovky- Pre zvýšenie kontrastu a vnímania hĺbky počas tmavších dní sú najlepšie žlté šošovky. Ponúkajú ostré videnie pri slabom osvetlení a počas hmlistých alebo zamračených dní.
  • Hnedé šošovky - Hnedé šošovky zvyšujú kontrast pri ostrom aj meniacom sa svetle. Sú tiež skvelé na presné vnímanie hĺbky, čo je dôležité pri jazde v premávke.
  • Šedé šošovky - Šedé šošovky sú všestranné a zabezpečujú verné vnímanie farieb a zároveň znižujú oslnenie.

Profesionálny tip: Fialové šošovky sú vhodné na cyklistiku. Optometristka Eliška zo spoločnosti Lentiamo ich uprednostňuje, pretože zlepšujú ostrosť obrazu a umožňujú spozorovať potenciálne nebezpečenstvá na ceste.

Typy a materiály šošoviek

Oakley Radar EV Path OO 9208 13 38

Značka na obrázku vyššie: Oakley

Počas jazdy sa môžete stretnúť s dažďom, jasným slnkom aj zamračenou oblohou. Vzhľadom na nepredvídateľnosť počasia sú fotochromatické šošovky skvelou voľbou pre cyklistov. Fotochromatické šošovky, známe aj ako "prechodové" šošovky, sa prispôsobujú na základe vystavenia UV žiareniu. Pri vystavení jasnému svetlu odtieň stmavne a v tme sa vráti do číreho alebo svetlejšieho stavu.

Do úvahy treba brať aj materiál šošoviek slnečných okuliarov. Na cyklistiku sa odporúčajú polykarbonátové alebo trivexové šošovky, pretože sú ľahké a odolné voči rozbitiu. Pri cyklistike a iných športových aktivitách sa vyhnite skleneným šošovkám.

Rámy

Under Armour UA HALFTIME 003 KA 99

Značka na obrázku vyššie: Under Armour

Najlepšie slnečné okuliare na cesty sú odolné a vydržia každodenné pády a nárazy. Rámy by nemali brániť vo výhľade, aby ste mohli ľahko vidieť protiidúce vozidlá alebo iné prekážky. Vyhnite sa slnečným okuliarom s veľmi hrubými alebo širokými rámami, pretože môžu vytvárať slepé miesta vo vašom periférnom videní.

Štýl

Bogner 67318 1500 130

Značka na obrázku vyššie: Bogner

Mnohé obľúbené cyklistické okuliare sú nadrozmerné pre lepšiu ochranu a výrazný športový vzhľad. Na výber je aj široká škála bezrámových modelov alebo užších typov rámov. Existuje mnoho farieb a vzorov, ktoré sa môžu hodiť na každú vašu jazdu.

Dobre fungujú polorámové alebo bezrámové možnosti, ktoré umožňujú lepší výhľad z akéhokoľvek uhla. Celorámové okuliare môžu ponúknuť väčšiu odolnosť. Celkovo je dôležitý štýl, ale niektoré funkcie závisia od osobných preferencií.

Na záver od Lentiamo

Nájsť správne slnečné okuliare pre vašu jazdu na bicykli je jednoduché, ak viete, čo hľadať. Optometristi v spoločnosti Lentiamo vám poradia, ktoré slnečné okuliare na bicykel vám zabezpečia bezpečnosť a pohodlie na cestách. Vaša jazda na bicykli bude príjemnejšia, keď si nájdete tie správne okuliare!

Často kladené otázky

Ktoré slnečné okuliare sú najlepšie na bicyklovanie?

Najlepšie slnečné okuliare na bicykel sú pohodlné, poskytujú vysokú ochranu pred UV žiarením, zlepšujú videnie a zaisťujú bezpečnosť.

Hľadajte nastaviteľné rámy alebo nosové vložky, ktoré umožňujú lepšie prispôsobenie a väčšie pohodlie. Hľadajte farebné šošovky, ktoré chránia pred škodlivými slnečnými lúčmi a zároveň ponúkajú vylepšenia pre lepší kontrast farieb a vnímanie hĺbky. Odolné rámy a šošovky odolné voči rozbitiu vám zabezpečia väčšiu bezpečnosť na krátkych aj dlhých jazdách za akýchkoľvek podmienok.

Potrebujem na cyklistiku špeciálne slnečné okuliare?

Je dôležité nájsť slnečné okuliare určené špeciálne na cyklistiku. Cyklistické slnečné okuliare sú vyrobené z odolných materiálov. Majú väčšie rozmery a šošovky, ktoré chránia vaše oči. Tie sú totiž počas jazdy vystavené nečistotám, ako je štrk, blato a iné.

Na rozdiel od štandardných slnečných okuliarov chránia cyklistické okuliare vaše oči zo všetkých strán a zároveň odolávajú nárazom a zlepšujú videnie.

Sú polarizačné slnečné okuliare lepšie na bicyklovanie?

Polarizačné slnečné okuliare účinne znižujú oslnenie a odrazy, takže menej žmurkáte a lepšie vidíte, čo vám zaručuje pohodlie a bezpečnosť. Polarizačná vrstva však môže sťažovať čítanie digitálnych obrazoviek mobilných telefónov alebo navigačných systémov. Keďže polarizácia môže sťažovať videnie lesklých povrchov, ako je olej, ľad alebo voda, je dôležité zohľadniť prostredie, v ktorom jazdíte.

Polarizačné slnečné okuliare na bicykel majú svoje výhody aj nevýhody. Ak je vaším hlavným cieľom znížiť oslnenie a odrazy, starostlivo zvážte kúpu zrkadlových slnečných okuliarov namiesto polarizačných.

Aké slnečné okuliare nosia jazdci na Tour de France?

Samozrejme, väčšina profesionálnych cyklistov na Tour de France jazdí za tímy so značkovými sponzormi. Jazdci môžu byť obmedzení na jednu značku, ale môžu si vybrať slnečné okuliare, ktoré im dobre vyhovujú, z rôznych kolekcií.

Niektorí jazdci môžu napríklad uprednostniť novšie modely so špecializovanými vylepšeniami šošoviek, ako je napríklad Prizm Road od Oakley, technológia špeciálne navrhnutá pre cestnú cyklistiku. Medzi ďalšie významné značky, ktoré boli videné na jazdcoch, patria Smith Optics a Bollé.

Profesionáli Egan Bernal, Geraint Thomas a Mathieu Van Der Poel - a mnohí ďalší - boli v minulosti videní v značkách Oakley Kato X, Racing Jacket a Sutro.


Prečítajte si viac

Máte záujem o iné športy? Pozrite si ešte dnes ďalšie slnečné okuliare na beh a turistiku.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty