Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Ako správne používať očné kvapky

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 23. 10. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Mnohí ľudia pravidelne používajú voľnopredajné očné kvapky na zmiernenie suchosti očí, zníženie začervenania alebo upokojenie podráždenia. Iným môžu byť predpísané liečivé kvapky na liečbu glaukómu alebo na podporu hojenia po operácii očí.

Bez ohľadu na dôvod je dôležité používať očné kvapky správne, aby správne fungovali. Oční optici v Lentiamo vytvorili sprievodcu, ktorý vám pomôže používať očné kvapky tak, aby ste videli a cítili sa lepšie! Nižšie nájdete príručku krok za krokom a užitočné triky na aplikáciu očných kvapiek. Tak a je to tu!

Čo potrebujete

Existuje mnoho obľúbených očných kvapiek, ktoré riešia rôzne problémy. Bez ohľadu na to, aký typ používate, potrebujete len niekoľko pomôcok. Pripravte si očné kvapky, návod na použitie z obalu a čistú handričku alebo obrúsok, ktorým zotriete prebytočné kvapky. Je to také jednoduché.

Ako aplikovať očné kvapky

osoba aplikujúca očné kvapky

Pred aplikáciou očných kvapiek si pripravte nástroje a pokyny. Dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou a osušte ich čistým uterákom, ktorý nepúšťa vlákna. Fľaštičku jemne pretrepte podľa pokynov očného lekára alebo výrobcu, aby sa očné kvapky premiešali.

Keď ste pripravení, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Zakloňte hlavu a pozrite sa hore.
  2. Jednou rukou jemne stiahnite dolné viečko, aby ste vytvorili "kapsičku" na očné kvapky.
  3. Pomaly vytlačte predpísaný alebo odporúčaný počet kvapiek do vačku.
  4. Uvoľnite spodný uzáver a opatrne zatvorte oko.
  5. Niekoľkokrát žmurkajte podľa pokynov, aby sa očné kvapky rovnomerne rozotreli po oku.
Poznámka: Váš očný lekár vám môže odporučiť, aby ste po nakvapkaní očných kvapiek nežmurkali. Namiesto toho vám môže povedať, aby ste asi jednu minútu držali oko zatvorené a jemne pritlačili na vnútorný kútik oka (v blízkosti nosa). To umožní, aby sa časť kvapiek správne vstrebala.

Ak používate rôzne typy očných kvapiek pre rôzne situácie, počkajte medzi jednotlivými aplikáciami päť minút alebo viac. Najlepšie odporúčanie pre konkrétne kvapky vám však poskytne váš očný špecialista. Ak máte akékoľvek otázky, určite sa s ním poraďte.

Čo robiť, ak máte problémy s aplikáciou očných kvapiek

S trochou cviku a trpezlivosti je aplikácia očných kvapiek oveľa jednoduchšia. Trik spočíva v nájdení pozície a postupu, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Pokiaľ dodržiavate správne hygienické návyky, existuje mnoho spôsobov, ako si používanie očných kvapiek uľahčiť.

Ak vaša aplikácia nefunguje správne, dajte si prestávku alebo vyskúšajte niektoré z týchto tipov!

Zmena polohy

Ak nemôžete dostatočne zakloniť hlavu v sede, skúste kvapky aplikovať v ľahu. Pomôže vám to dostať aplikátor do správneho uhla. Len sa uistite, že si ju pri umiestňovaní nezašpiníte. 

Používajte zrkadlo

Môžete tiež skúsiť stáť pri zrkadle. Pomôže vám to vidieť, kam kvapky smerujú a ľahšie nasmerovať fľaštičku do vnútorného kútika oka.

Používajte nedominantnú ruku

Ak toho nie ste schopní, používajte na aplikáciu očných kvapiek nedominantnú ruku. Dominantnú ruku použite na stiahnutie dolného viečka alebo ju použite na efektívnejšie vedenie a stabilizáciu fľaštičky. Uistite sa, že kvapky smerujú do vnútorného kútika oka, aby sa lepšie vstrebávali.

Požiadajte o pomoc

Ak máte stále problémy s používaním očných kvapiek, môžete požiadať o pomoc člena rodiny alebo priateľa. To vám tiež pomôže zvyknúť si na pocit očných kvapiek v očiach, ak sa obávate aplikovať kvapky sami.

Hľadáte úľavu?

Objavte očné kvapky pre pohodlné a jasné videnie.

Kúpiť očné kvapky

Čo robiť a nerobiť pri aplikácii kvapiek

  • Pred použitím očných kvapiek si umyte ruky mydlom a vodou
  • Prečítajte si pokyny na obale
  • Dodržiavajte pokyny očného lekára
  • V prípade potreby odstráňte kontaktné šošovky

  • Nedotýkajte sa konca fľaše rukami
  • Nedovoľte, aby sa koniec fľaštičky s očnými kvapkami dotkol vášho oka, očného viečka alebo iného povrchu.
  • Nepoužívajte viac alebo menej kvapiek, ako sa odporúča.
  • Nepoužívajte očné kvapky po dátume expirácie

Môžem používať očné kvapky s kontaktnými šošovkami?

usmievajúca sa osoba držiaca kontaktné šošovky a puzdro

Hoci kontaktné šošovky sú vo všeobecnosti pohodlné, niekedy sa môže vyskytnúť suchosť, červené oči alebo nepríjemné pocity. Očné kvapky môžu poskytnúť úľavu od týchto nepríjemných príznakov tým, že udržujú kontaktné šošovky hydratované. Existujú však rôzne typy očných kvapiek a nie všetky sú určené na používanie s nasadenými kontaktnými šošovkami. Je dôležité používať správne očné kvapky a dodržiavať všetky pokyny, aby ste si zachovali zdravé oči a kontaktné šošovky.

Tip: Ak máte akékoľvek pochybnosti o konkrétnych očných kvapkách a kontaktných šošovkách, poraďte sa so svojím očným lekárom. Vždy si pozorne prečítajte etiketu, aby ste zistili, či sú kvapky kompatibilné s vašimi kontaktnými šošovkami. Používanie očných kvapiek, ktoré nie sú určené na použitie s kontaktnými šošovkami, môže spôsobiť poškodenie šošoviek alebo nežiaduce príznaky.

Často kladené otázky

Ako fungujú očné kvapky?

Očné kvapky pôsobia tak, že liečivé látky sa dostanú do oka, kde môžu priamo zasiahnuť postihnuté miesto.

Prečo ľudia používajú očné kvapky?

Očné kvapky sa môžu používať na liečbu rôznych očných ochorení vrátane alergií, infekcií, glaukómu a suchých očí. Poskytujú úľavu od príznakov, ako sú začervenanie, svrbenie, opuch a nepríjemné pocity. Niekedy sa tiež predpisujú po operáciách, ako je operácia zákalu, aby pomohli očiam pri hojení a zabránili infekcii.1.

Kedy je najlepšie používať očné kvapky?

Vo všeobecnosti neexistuje ‚najlepší' čas na použitie očných kvapiek. Frekvencia alebo čas dňa závisí od typu kvapiek a vašich potrieb. Okrem dodržiavania pokynov na obale sa riaďte aj pokynmi svojho očného lekára, aby ste určili najlepší čas používania očných kvapiek pre vaše špecifické potreby.

Ako často mám používať očné kvapky?

Frekvencia používania očných kvapiek sa líši v závislosti od typu používaných kvapiek. Do značnej miery ju určujú aj pokyny vášho očného špecialistu. Vždy sa riaďte jeho odporúčaniami, aby ste z očných kvapiek vyťažili čo najviac.

Mali by ste po aplikácii očných kvapiek žmurkať?

Áno, hlavný optik Jakub Odcházel, DiS. odporúča po aplikácii očných kvapiek žmurkať. Keď sa viečko pohne, pomôže to tekutine rozptýliť sa po oku. Žmurkanie po instilácii sa odporúča pri tradičných očných kvapkách, ktoré liečia stavy, ako je únava očí, pomáhajú pri hydratácii alebo zvyšujú pohodlie s kontaktnými šošovkami alebo bez nich. Váš očný lekár vám môže odporučiť, aby ste žmurkli alebo mali oko zatvorené v závislosti od toho, na čo sa kvapky používajú.

Majú očné kvapky vedľajšie účinky?

Očné kvapky môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako je mierne pálenie alebo pichanie, rozmazané alebo zakalené videnie a sčervenanie. Ak niektorý z týchto vedľajších účinkov pretrváva, obráťte sa na svojho očného špecialistu.

Na záver od Lentiamo

Očné kvapky sú skvelým spôsobom, ako uľaviť svojim očiam a udržať ich zdravé. Ak máte problémy s aplikáciou očných kvapiek, nezabudnite, že s praxou sa to stáva jednoduchším. Táto príručka má slúžiť ako prípadný návod, ku ktorému sa môžete kedykoľvek vrátiť.

Postupujte podľa týchto odborných rád hlavného optika spoločnosti Lentiamo Jakuba Odcházela, DiS., ktoré vám pomôžu ľahko aplikovať očné kvapky.


Zdroje

1. American Academy of Ophthalmology, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty