Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Kontaktné šošovky vs. okuliare: Čo je lepšie?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 28. 7. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Výber medzi kontaktnými šošovkami a okuliarmi je rozhodnutie, s ktorým sa stretne mnoho ľudí, keď ide o korekciu zraku. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a konečný výber závisí od osobných preferencií, životného štýlu a špecifických potrieb. 

V tomto článku porovnáme kontaktné šošovky a okuliare, aby sme vám pomohli určiť, ktorá možnosť je pre vás vhodnejšia. Rozoberieme tiež, ako prejsť z dioptrických okuliarov na kontaktné šošovky, ak sa rozhodnete pre zmenu. Ak máte problém s výberom, vedzte, že môžete mať slobodu a flexibilitu oboch!

Kontaktné šošovky

ruky držiace biele puzdro na kontaktné šošovky

Kontaktné šošovkypohodlnou alternatívou ku klasickým okuliarom. Sú dostupné s rôznymi dobami nosenia, takže ich môžete nosiť tak málo alebo tak často, ako potrebujete. Častou voľbou sú mesačné kontaktné šošovky, ktoré možno nosiť každý deň až 30 dní. K dispozícii sú aj jednodenné, dvojtýždňové a kontinuálne šošovky.

Sú teda kontaktné šošovky lepšie ako okuliare? Pozrite si niektoré ďalšie výhody a nevýhody kontaktných šošoviek, ktoré treba zvážiť:

Výhody kontaktných šošoviek

  • Prirodzené a nerušené videnie: Kontaktné šošovky poskytujú širšie zorné pole v porovnaní s okuliarmi, pretože sa pohybujú spolu s vašimi očami, čo umožňuje prirodzenejší vizuálny zážitok.
  • Lepšia estetika: Mnoho ľudí uprednostňuje kontaktné šošovky, pretože nemenia ich vzhľad. Môžete predviesť svoje prirodzené črty alebo svoje odborné zručnosti v líčení očí bez okuliarových rámov.
  • Sloboda počas fyzických aktivít: Kontaktné šošovky sú ideálne pri športe a iných fyzických aktivitách, pretože vám nebránia v pohybe a nehrozí riziko pádu. Jednodenné kontaktné šošovky sú vhodné, Kontaktné šošovky sú dostupné v rôznych predpisoch, ktoré umožňujú korekciu krátkozrakosti (myopie), ďalekozrakosti (hyperopie), astigmatizmu a dokonca aj multifokálnych potrieb.

Nevýhody kontaktných šošoviek

  • Náročnejšia starostlivosť: Kontaktné šošovky si vyžadujú pravidelné čistenie, dezinfekciu a správne skladovanie, aby sa zachovalo zdravie očí a zabránilo sa infekciám.
  • Potenciálne nepohodlie: Niektorí jedinci môžu pri nosení kontaktných šošoviek pociťovať nepohodlie alebo suchosť, najmä ak sú ich oči citlivé alebo náchylné na alergie. Pri prvom zvyku na kontaktné šošovky môžete pociťovať len mierne nepohodlie.
  • Náklady: Kontaktné šošovky môžu byť drahšie ako okuliare, ktoré majú spravidla jeden počiatočný náklad, najmä ak sa rozhodnete pre jednodenné šošovky alebo potrebujete špecializované šošovky.
  • Riziko očných infekcií: Dôležité je naučiť sa starať o kontaktné šošovky. Ak sa o kontaktné šošovky nestaráte správne, môže sa zvýšiť riziko očných infekcií. Je veľmi dôležité dodržiavať správne hygienické postupy a poradiť sa s očným lekárom.

Aj keď to nemusí byť nevyhnutne nevýhodou pre každého, niektoré očné ochorenia alebo zdravotné problémy môžu niektorým osobám nosenie kontaktných šošoviek sťažovať alebo znemožňovať. Pokrok v technológii šošoviek však viedol k dostupnosti špecializovaných kontaktných šošoviek pre stavy presbyopie, ktoré ponúkajú viac možností korekcie zraku. Váš očný špecialista vám pomôže určiť, či je pre vás nosenie šošoviek vhodné.

Okuliare

ruky držiace čierne okuliare

Dioptrické okuliare sú už dlho obľúbenou voľbou na korekciu zraku. Často sú prvou vecou, ktorá príde na myseľ, keď niekto uvažuje o korekcii zraku. Okuliare sú účinným a jednoduchým spôsobom riešenia krátkozrakosti, ďalekozrakosti a celého radu ďalších zrakových porúch.

Vďaka mnohým rôznym štýlom sa ľudia často rozhodujú pre okuliare, ktoré slúžia ako módny doplnok ku korekčnému riešeniu. Nižšie uvádzame niektoré výhody a nevýhody nosenia okuliarov:

Výhody okuliarov

  • Jednoduché používanie: Okuliare sa jednoducho používajú a vyžadujú si minimálnu údržbu. Je to také jednoduché, len si ich nasadíte, keď ich potrebujete, a odložíte, keď ich nepotrebujete!
  • Široký výber štýlov: Dioptrické okuliare ponúkajú množstvo štýlov rámov, farieb a vzorov, ktoré vám umožňujú vyjadriť svoj osobný štýl a zvýrazniť črty tváre.
  • Ochrana očí: Okuliare poskytujú fyzickú bariéru, ktorá chráni oči pred prachom, nečistotami a vetrom, ktoré môžu oči dráždiť. 
  • Cenová dostupnosť: V mnohých prípadoch sú okuliare v porovnaní s kontaktnými šošovkami cenovo výhodnejšie, najmä ak nevyžadujete časté zmeny predpisu.

Nevýhody okuliarov

  • Obmedzené periférne videnie: Obruby okuliarov môžu brániť periférnemu videniu, čo vedie k obmedzenému vnímaniu okolia.
  • Skreslené videnie: Niektoré okuliare s vyššou dioptriou alebo okuliare na astigmatizmus môžu skresľovať videnie na okrajoch šošoviek (niekedy sa to nazýva "fishbowl" efekt). Tento jav by mal ustúpiť, keď si zvyknete na nové okuliare a ak ich budete nosiť pravidelne.
  • Rušenie pri fyzických aktivitách: Okuliare nie sú najpraktickejšou voľbou pri určitých fyzických aktivitách, pretože môžu skĺznuť alebo prekážať.
  • Odraz a oslnenie: Bez antireflexných vrstiev môžu okuliare odrážať svetlo, čo môže pôsobiť rušivo a ovplyvňovať zrakový komfort.
  • Nekompatibilita s určitými doplnkami: Okuliare môžu obmedzovať vaše možnosti, pokiaľ ide o nosenie slnečných okuliarov alebo klobúkov.

Mám nosiť kontaktné šošovky alebo okuliare?

Výber medzi nosením kontaktných šošoviek a okuliarov je veľmi osobné rozhodnutie, ktoré závisí od rôznych faktorov.

Ak vediete aktívny životný štýl a často športujete, kontaktné šošovky vám môžu ponúknuť väčšie pohodlie a voľnosť pohybu. Ak nosíte kontaktné šošovky často a často ich vymieňate, okuliare sú vo všeobecnosti lacnejšou možnosťou, pretože ide o jednorazovú investíciu, ktorá sa zvyčajne nosí roky. Okuliare sa tiež často považujú za vhodnejšiu voľbu pre deti alebo jednotlivcov, ktorí môžu mať problémy s údržbou a starostlivosťou potrebnou pre kontaktné šošovky.

O svojich otázkach a obavách sa poraďte so svojím odborníkom. Poskytne vám odborné poradenstvo a pomôže vám vybrať si medzi okuliarmi na predpis alebo najlepšími kontaktnými šošovkami. Nájdenie vhodnej možnosti pre vaše oči a životný štýl zabezpečí optimálnu korekciu zraku a pohodlie.

Náš favorit? Optometrička Lentiamo Eliška Malinová, Bc. odporúča kombináciu jednodenných šošoviek s náhradnými okuliarmi, pretože sú chvíle, keď by ste šošovky nosiť nemali (napríklad v období peľových alergií, pri podráždených očiach alebo zápale spojiviek a podobne), ale napriek tomu potrebujete vidieť jasne a fungovať v bežnom živote bez obmedzenia zraku. V týchto chvíľach sú okuliare - z pohľadu nášho optometristu - nevyhnutné.

Ako prejsť z okuliarov na kontaktné šošovky

Ak ste sa rozhodli prejsť z okuliarov na kontaktné šošovky, je dôležité dodržať správne kroky pre hladký a úspešný prechod. Pri prechode majte na pamäti tieto tipy:

  1. Naplánujte si očné vyšetrenie: V prvom rade je dôležité, aby ste navštívili svojho očného lekára. Posúdi zdravie vašich očí, určí predpis na kontaktné šošovky a ponúkne vám poradenstvo o možnostiach šošoviek vhodných pre vaše zrakové potreby.
  2. Naučte sa, ako zaobchádzať s kontaktnými šošovkami a ako sa o ne starať: Správna hygiena a starostlivosť o šošovky sú nevyhnutné na udržanie zdravých očí a pohodlného nosenia. Váš očný lekár vám poskytne pokyny, ako zaobchádzať s novými šošovkami, ako ich čistiť, dezinfikovať a uchovávať.
  3. Precvičte si nasadzovanie a vyberanie šošoviek: Spočiatku si nasadzovanie a vyberanie šošoviek môže vyžadovať určitý nácvik. Váš očný lekár vás prevedie týmto procesom a poskytne vám tipy na zabezpečenie správnej techniky.
  4. Postupne predlžujte čas nosenia: Váš špecialista vám navrhne plán nosenia, ktorý pomôže vašim očiam prispôsobiť sa novým pohľadom a pocitom. Začnete nosením šošoviek na kratšie časové úseky a postupne budete čas nosenia predlžovať. 
  5. Kontrolné vyšetrenie u svojho očného lekára: Naplánujte si kontrolné stretnutie, aby ste mohli sledovať zdravie svojich očí, posúdiť prispôsobenie a pohodlie šošoviek a vykonať všetky potrebné úpravy na zabezpečenie optimálnej korekcie zraku.

Nezabudnite, že správna starostlivosť o oči a pravidelné kontroly sú dôležité bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre kontaktné šošovky alebo okuliare. Ak pocítite akékoľvek nepohodlie alebo zmeny vo videní, poraďte sa so svojím očným lekárom.

Hľadáte vhodné kontaktné šošovky?

Nájdite si vysokokvalitné šošovky od popredných výrobcov, ktoré vyhovujú vašim potrebám a rozpočtu.

 

Nakupujte kontaktné šošovky

Časté otázky

Sú kontaktné šošovky pre oči bezpečné?

Áno, nosenie kontaktných šošoviek je vo všeobecnosti bezpečné, ak sa používajú a ošetrujú správne. Vždy je dôležité dodržiavať pokyny, ktoré vám poskytne váš očný lekár, aby boli vaše oči v pohodlí a zdravé.

Kto by nemal nosiť kontaktné šošovky?

Niektoré poranenia oka, upchatie slzných kanálikov, poruchy slzného filmu alebo tvorby sĺz, glaukóm, chronické infekčné ochorenia alebo akútne zápaly môžu znamenať, že niektorí jedinci nie sú vhodnými kandidátmi na kontaktné šošovky. Váš očný lekár najprv vyšetrí vaše oči a povie vám, či môžete šošovky nosiť.

Môžem sa sprchovať s kontaktnými šošovkam?

Vždy sa vyhnite noseniu kontaktných šošoviek počas sprchovania alebo plávania. Voda môže do očí vniesť baktérie alebo iné nečistoty, čo môže viesť k vážnej infekcii a môže dokonca poškodiť vaše šošovky.

Môžem spať s kontaktnými šošovkami?

Ak nie sú špeciálne určené na nosenie cez noc, neodporúča sa spať s kontaktnými šošovkami. Váš očný lekár určí, či sú pre vás kontinuálne kontaktné šošovky vhodné, ale je nevyhnutné dodržiavať predpísaný harmonogram nosenia a pokyny na starostlivosť, aby ste sa vyhli možným rizikám pre zdravie vašich očí.

Na záver

Ako vidíte, kontaktné šošovky aj okuliare majú jedinečné výhody aj nevýhody. Najlepší výber závisí od vašich osobných preferencií, životného štýlu, pohodlia a usmernení od vášho očného lekára. 

Dúfame, že zvážením výhod a nevýhod vám pomôžeme pri rozhodovaní medzi kontaktnými šošovkami alebo okuliarmi. Nezabudnite, že kombinácia oboch môže byť skvelým kompromisom, ktorý mnohým ponúka väčšiu flexibilitu.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty