Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Čo sa stane, keď zaspím s nasadenými šošovkami?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 14. 12. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Medzi nositeľmi šošoviek nie je žiadne tajomstvo, že ich je dobré na noc vyberať.

Ušetrite si nepríjemné prebudenie, pretože ak spíte v kontaktných šošovkách, hrozí vám podľa austrálskych vedcov až 6.5krát vyššie riziko infekcie rohovky.1

Aby ste sa ochránili pred nepríjemným prebudením, prečítajte si nášho sprievodcu, kde sa dozviete viac o kontinuálnych kontaktných šošovkách!

4 skutočnosti, o ktorých nebudete veriť, že sú pravdivé

  • vedci sa pýtali 1,618 nositeľov kontaktných šošoviek vo veku od 12 do 17 rokov a zistili, že 85% z nich má aspoň jeden rizikový návyk
  • 44 % z nich navštívi očného lekára menej ako jedenkrát ročne
  • 30 % spí s kontaktnými šošovkami, čím je riziko infekcie až 6-krát vyššie
  • 27 % nosí kontaktné šošovky pri plávaní, hoci sú náchylné na baktérie a mikróby

Čo sa stane, keď zaspím?

Záleží na tom, na ako dlho. Ak napríklad pravidelne zaspávate cestou domov v autobuse alebo si na chvíľu zdriemnete (15–45 minút), žiadne riziko tým nevzniká. Maximálne budete mať na chvíľku trochu rozmazané videnie a suché oči.

Pokiaľ ale zaspíte so šošovkami večer a necháte ich v očiach celú noc, je to problém o niečo väčší. Preto záleží na type šošoviek, ktorý nosíte.

Silikón-hydrogélové šošovky prepúšťa k rohovke viac kyslíka, takže v ich prípade oči nebudú tak podráždené. Ak však nosíte šošovky hydrogélové, po prebudení budú oči pravdepodobne začervenané a budú páliť, dokonca si môžete poškodiť rohovku.

Spanie v kontaktných šošovkách až 6-krát zvyšuje riziko očnej infekcie.

Záleží tiež na stave vašich očí pred zaspaním. Ak ste si nasadili šošovky len pár hodín pred spaním, podráždenie bude menší, než keby ste ich nosili celý deň. Šošovky počas dňa nazbierajú nečistoty (ako prach) a zanesené šošovky sú pravým rajom pre mikroorganizmy a alergény. Chráňte svoje oči pred zápalmi, hrozí aj riziko zápalu spojiviek. 

Hľadáte tie správne kontaktné šošovky pre vaše oči?

Na Lentiamo vás čaká široký výber špičkových šošoviek!

Poprední výrobcovia vám ponúkajú denné a mesačné šošovky zo silikón-hydrogélu, kontinuálne šošovky, a tiež farebné šošovky na každú príležitosť.

Kúpiť kontaktné šošovky

Čo mám robiť, keď si zabudnem šošovky na noc vybrať?

Samozrejme to nie je ideálna situácia, ale ak sa tak už stane, odporúčame vám nasledujúce:

  • šošovky nevyberajte hneď po prebudení, aj keď sú vám v očiach nepríjemné – snažte sa niekoľkokrát zažmurkať, vďaka slznému filme bude šošovka vlhkejšia a mäkšia – ak šošovku stále nemôžete vybrať z oka, použite zvlhčujúce kvapky, prípadne roztok, kým šošovka nezmäkne
  • ak je teraz šošovka dostatočne mäkká, môžete ju vybrať opatrne z oka
  • snažte sa oddialiť nasadenie novej šošovky, ako najdlhšie to pôjde. Ak máte okuliare, radšej siahnite po nich
  • ak máte po niekoľkých hodinách stále problémy, kontaktujte očného lekára – stáva sa vám to často? V tom prípade by bolo lepšie zvoliť iný typ šošoviek, ktorý viac zodpovedá vašim návykom.

Spite lepšie s týmito druhmi šošoviek

Pokud jste ten typ člověka, který se v posteli rád podívá na seriál nebo si vezme k ruce knížku a občas se přistihnete, jak u toho usínáte, ideální čočky pro vás jsou kontinuální. Jak už jejich název napovídá, čočky „s prodlouženou dobou nošení“ byly navrženy k nepřetržitému nošení – tedy i zatímco spíte. Jsou vyrobeny ze speciálního silikon-hydrogelového materiálu a propouští k citlivým očím dostatek kyslíku i během spánku.

Šošovky s predĺženou dobou nosenia sa dajú kúpiť vo verzii dvojtýždenné alebo mesačné.. Po tejto dobe by ste mali šošovky vyhodiť. Kontaktné šošovky, ako sú napríklad šošovky Lenjoy z nášho e-shopu, vás určite poteší. Šošovky však vždy starostlivo očistite!

Stručný prehľad najdôležitejších faktov

  1. Môžem spať s kontaktnými šošovkami?

    Po konzultácii s lekárom môžete spať s kontaktnými šošovkami, pokiaľ ide o špeciálne kontaktné šošovky na deň i noc – kontinuálne. Tieto šošovky poskytujú vašim očiam vlhkosť a kyslík a tým pôsobia proti vysychaniu očí.

  2. Ako dlho môžem nechať kontaktné šošovky cez noc v očiach

    Krátky hodinový „šlofík“ nikomu neublíži. Ak však idete večer spať, mali by ste si kontaktné šošovky vybrať, ak nenosíte šošovky kontinuálne.
  3. Kto by nemal spať s kontaktnými šošovkami?

    Ak trpíte citlivosťou alebo suchosťou očí, mali by ste si pred spaním vždy kontaktné šošovky vybrať (a to aj keď máte šošovky s predĺženým nosením). Ak je pre vás obzvlášť dôležité, aby vaše šošovky zostali v očiach cez noc, odporúčame konzultáciu s oftalmológom.
  4. Čo robiť, keď vám kontaktná šošovka po spánku prestane sedieť na oku?

    Kontaktné šošovky nemôžu skĺznuť za oko, je to anatomicky nemožné. Pokiaľ kontaktné šošovky nemôžete nájsť, jednoducho sa postavte pred zrkadlo a starostlivo hľadajte kontaktné šošovky v oku. Pravdepodobne len trochu skĺzli na stranu.
  5. Kedy by ste si mali najneskôr vybrať kontaktné šošovky?

    Vybratie kontaktných šošoviek je nutné najneskôr po prebudení

Už ste niekedy zaspali s kontaktnými šošovkami? Neváhajte a dajte nám vedieť v komentári, aké boli vaše skúsenosti!


1: American Academy of Ophthalmology

2: AAP News

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Milan L.

    Čo mám robiť, ak mi šošovka zašla na druhú stranu oka? Ďakujem za skorú odpoveď. Je to naozaj nepríjemná situácia.

    Odpovedať
    • Martina
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň Milan, ďakujeme za Vašu správu.

      Kontaktné šošovky nemôžu skĺznuť za oko, je to anatomicky nemožné. Pokiaľ kontaktné šošovky nemôžete nájsť, jednoducho sa postavte pred zrkadlo a starostlivo hľadajte kontaktné šošovky v oku. Pravdepodobne len trochu skĺzli na stranu.

      Nakvapkajte si do očí roztok na šošovky, žmurkajte, alebo zatvorte oko a cez viečko si ho skúste trochu pomasírovať. Je možné, že šošovka sa Vám pokrčila na oku, preto ju pravidelným žmurkaním, alebo masírovaním cez viečko dostatene do kútika oka, odkiaľ by ste ju bez problémov mali vedieť vybrať.

      Odpovedať
  • Nikola

    v sobotu sme boli na svadbe a zaspala som aj so sosovkami... spala som asi 5-6 hodin..hned ked dom sa zobudila zlozila som ich... dala som si kvapky ale do obeda som videla ako cez hmlu..

    Odpovedať
    • Kateřina
      Lentiamo.sk

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Je mi líto, že jste měla
      s čočkami takové komplikace. Jiné, než kontinuální čočky
      nedoporučujeme nepřetřitě nosit. Pokud by se komplikace stále vyskytovala,
      určitě navštivte očního lékaře. Krásný den, Katka.


      Odpovedať
  • Lenka

    Stalo sai pár krát že som s nimi zaspala mam hydrogsil.a oči boli trocha červené a suché ale po kvapkách to prešlo ale späť celú noc asi nieje dobrý napad

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,


      ospravedlňujeme sa za oneskorenú odpoveď. Iné ako kontinuálne šošovky
      nepretržite nosiť neodporúčame, tiež je nutné absolvovať pravidelné
      kontroly u očného lekára alebo kontaktológa. Prajem Vám pekný
      deň. Andrea


      Odpovedať
  • Nina N.

    Ja mam prave sosovky z hydrogensilikon gelu. Moja ocna mi povedala ze ak v nich obcas zaspim, nic sa nestane. Par krat sa mi to stalo, zobudila som sa so suchymi ocami. Stacilo vsak par kvapiek roztoku alebo slzy v ociach a bez problemov som v nich vydrzala aj druhy den. Sosovky nosim asi 7 rokov a zatial bez zapalu. :)

    Odpovedať
    • Zuzana
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,


      ďakujeme za Váš komentár.


      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty