Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Značka UKCA na slnečných okuliaroch: čo znamená?

Napísal/a: Lentiamo 9. 6. 2023

Veľa výrobkov, vrátane okuliarov, teraz má nové označenie UKCA. Z akého dôvodu je to pre vás dôležité, keď si kupujete nové okuliare?

Od januára 2020 prestalo byť Spojené kráľovstvo oficiálne členom Európskej únie, a to v dôsledku referenda z roku 2016, ktoré sa do histórie zapísalo ako „brexit". Tak sa zrodilo označenie UKCA.

Čo značka UKCA na slnečných okuliaroch znamená?

Táto značka znamená, že slnečné okuliare spĺňajú určitý štandard kvality.

Skratka UKCA znamená UK Conformity Assessed (schválené na predaj v Spojenom kráľovstve). Kvalitné slnečné okuliare sú považované za zdravotnícky prostriedok – a zároveň za módny doplnok – a sú súčasťou zoznamu výrobkov, ktoré podliehajú vládou regulovaným značkám konformity.

Od 1. januára 2021 musia mať značky okuliarov, ktoré chcú distribuovať svoje výrobky na britskom trhu, označenie UKCA. Okrem toho môžu byť rámy vyrobené pred týmto dátumom distribuované v Spojenom kráľovstve tiež iba so značkou CE, podľa pravidiel platných pred brexitom. Mnoho medzinárodných výrobcov okuliarov v súčasnosti používa na svojich novších výrobkoch distribuovaných v EÚ aj v Spojenom kráľovstve ako logo CE, tak logo UKCA.

Nahrádza UKCA skratku CE?

Áno aj nie, výrobky, ktoré sú distribuované na trhu EÚ, musia mať v súčasnosti označenie CE. Zároveň výrobky určené na distribúciu v Spojenom kráľovstve a spadajúce do príslušných kategórií budú musieť niesť označenie UKCA. V prípade viacerých výrobcov môžu byť prítomné obe značky. To znamená, že výrobok spĺňa požiadavky na kvalitu oboch krajín, a môže byť preto distribuovaný tak v EÚ, ako aj v Spojenom kráľovstve.

Slnečné okuliare Jimmy Choo s označením CE

UKCA je preto povinná na trhu Veľkej Británie (Anglicko, Škótsko a Wales) pre certifikáciu radu výrobkov. Severné Írsko sa namiesto toho riadi inými pravidlami. Dodržujú už platné predpisy týkajúce sa označenia CE, aby bola zachovaná určitá územná kontinuita z hľadiska trhu a tovaru s Írskou republikou.

Prečo sú značky UKCA a CE dôležité na určenie kvality slnečných okuliarov?

Značka CE aj značka UKCA potvrdzujú, že zakúpené slnečné okuliare spĺňajú najprísnejšie výrobné normy. To znamená, že okuliare, ktoré nesú tieto označenia, sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov a že ochrana pred UV žiarením, ktorú poskytujú, je skutočná a zodpovedá odporúčaniam očných špecialistov.

Zakúpením okuliarov s označením UKCA a CE si skrátka môžete byť istí, že držíte originálny zdravotnícky prostriedok, ktorý chráni vaše oči pred škodlivými slnečnými lúčmi.

Aký je rozdiel medzi označením CE a UKCA?

V súčasnej dobe sa požiadavky na kvalitu pre značku UKCA výrazne nelíšia od požiadaviek na značku CE. Preto sa mnoho okuliarových značiek, ktoré predávajú svoje výrobky v Spojenom kráľovstve aj v EÚ, rozhodlo používať obe značky. V skutočnosti je možné obe logá často vidieť vedľa seba na kvalitných okuliarových rámoch a slnečných okuliarov, ako ukazuje obrázok nižšie.

Slnečné okuliare Jimmy Choo so značkami UKCA a CE

Hľadáte nové slnečné okuliare so schválením UKCA a CE?

V Lentiame na vás čakajú stovky kvalitných slnečných okuliarov.

Objavte slnečné okuliare schválené značkou UKCA

Zdroj

1. GOV.UK, Using the UKCA marking

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty