Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Potrebujem dioptrické okuliare? 8 znakov toho, že môžete potrebovať okuliare

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 10. 10. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Mnohí ľudia si nemusia uvedomiť, že majú problémy so zrakom, až kým sa u nich nevyskytnú výraznejšie ťažkosti, ako napríklad žmúrenie na značky, problémy s čítaním malého písma alebo časté bolesti hlavy. Už ste niekedy uvažovali o tom, či by ste nepotrebovali dioptrické okuliare?

"Vo svete starostlivosti o oči sa príznaky toho, že možno budete potrebovať okuliare, môžu značne líšiť. Niektorí pacienti začnú mať problémy s čítaním dopravných značiek z diaľky, zatiaľ čo iní si všimnú, že detaily krajiny nie sú také ostré ako predtým.," hovorí optometristka z Lentiamo Bc. Eliška Malinová.

Prečítajte si viac informácií od Elišky a odborníkov z Lentiamo o ôsmich bežných príznakoch, ktoré môžu naznačovať potrebu nosiť okuliare. Prečítajte si o poruchách zraku, ktoré si vyžadujú korekčné šošovky, a získajte odborné rady o tom, kedy je dôležité dať si skontrolovať zrak.

Vplyv zrakových problémov na váš každodenný život

Ťažkosti spôsobené problémami so zrakom majú vplyv na rôzne aspekty každodenného života, ako je šoférovanie, čítanie, športovanie alebo používanie počítača. Problémy s jasným videním môžu tieto činnosti výrazne sťažovať, čo umocňuje dôležitosť včasného a účinného riešenia problémov so zrakom.

Pohľad optometristu

"V našom optometristickom kresle tiež vidíme, ako môže nekorigovaný zrak ovplyvniť život ľudí. Môže to byť napríklad študent, ktorý má problém prečítať text tabuli v škole, profesionálny vodič, ktorý má problém vidieť značky okolo cesty, alebo babička, ktorá už nemôže čítať svoje obľúbené knihy, pretože jej staré okuliare nie sú dostatočne silné. Toto sú každodenné problémy, ktoré okuliare dokážu premeniť na oveľa príjemnejšie zážitky a zlepšiť tak kvalitu života.

"Problémy so zrakom môžu vyzerať ako žmúrenie počas rozhovorov, časté bolesti hlavy po hodinách strávených za obrazovkou alebo dokonca ako zamieňanie si priateľov s cudzími ľuďmi. Našťastie, okuliare sú na toto všetko skvelým riešením."

Eliška Malinová, Bc.

Príznaky toho, že potrebujete okuliare

osoba žmúriaca z namáhania očí pri stole s okuliarmi

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 2,2 miliardy ľudí na celom svete má poruchu videnia na blízko alebo na diaľku. Predpokladá sa, že približne jedna miliarda z nich má problémy so zrakom, ktorým sa dá predísť alebo problémy, ktoré neboli nijak riešené. Ak chcete zistiť, či patríte medzi tých, ktorí môžu mať poruchu zraku, vezmite do úvahy týchto osem bežných príznakov, ktoré môžu znamenať, že potrebujete okuliare.

Rozmazané videnie

Pretrvávajúce rozmazané videnie je hlavným indikátorom toho, že možno budete potrebovať okuliare. Ak sa objekty (na blízko alebo do diaľky) zdajú byť zahmlené, rozmazané alebo nejasné, pre váš zrak by mohol byť prospešný niektorý z typov korekcie. Ťažkosti s videním dopravných značiek alebo držanie materiálu na čítanie vo väčšej vzdialenosti od očí sú len niekoľkými znakmi, s ktorými by vám okuliare mohli pomôcť tým, že korigujú váš zrak.

Závraty

Nekorigované refrakčné chyby alebo nosenie nesprávnych dioptrických okuliarov môže spôsobovať závraty, točenie hlavy alebo nevoľnosť. Ak si myslíte, že tieto vaše príznaky môžu prameniť z vášho zraku, obráťte sa na vášho očného špecialistu a dohodnite si s ním stretnutie. 

Namáhanie očí a únava

Dlhé hodiny čítania alebo používania digitálnych zariadení bez správnej korekcie zraku, napríklad v škole alebo v práci, môžu viesť k námahe očí a únave. Časté pociťovanie nepohodlia alebo únavy očí by vás malo podnietiť k tomu, aby ste zvážili okuliare ako možnosť úľavy.

Okrem toho, ak nepoužívate správnu korekciu dlhší čas (v zmysle viacerých rokov), materiál vnútroočnej šošovky sa môže unaviť alebo vyčerpať. To by mohlo spôsobiť ďalšie problémy súvisiace s očami či zrakom.

Dvojité videnie

Videnie dvojitého obrazu jedného objektu môže znamenať stav známy ako diplopia alebo dvojité videnie. Existujú rôzne typy dvojitého videnia, ktoré môžu znamenať problémy so samotným okom alebo poukazovať na vážnejšie, základné ochorenie. V závislosti od príčiny možno dvojité videnie v niektorých prípadoch korigovať správnym predpisom na okuliare.

Akonáhle u seba spozorujete dvojité videnie, ihneď sa poraďte so svojím očným lekárom. Hoci vo všeobecnosti nie dvojité videnie dôvodom na veľké obavy, jeho náhly výskyt môže byť znakom vážneho zdravotného problému.

Ťažkosti s videním v noci

Ak máte problémy so zrakom pri šoférovaní v noci, napríklad pozorujete u seba zníženú viditeľnosť objektov alebo zvýšenú citlivosť na oslnenie, váš zrak možno potrebuje korekciu. Okuliare môžu zlepšiť vašu schopnosť orientovať sa v podmienkach slabého osvetlenia tým, že vyriešia základný problém so zrakom. Je to obzvlášť dôležité pre zaistenie bezpečnej jazdy počas nočných hodín.

Pretieranie očí

Problémy so zrakom môžu spôsobiť únavu očí, ktorá vedie k častému pretieraniu očí počas dňa. Okuliare môžu zabrániť namáhaniu a únave očí tým, že znížia potrebu očí pracovať intenzívnejšie, než je potrebné.

Ak sa tieto návyky neriešia, môžu tiež prispieť k dlhodobým zdravotným problémom alebo viesť k poškodeniu očí.1

Žmúrenie a nakláňanie hlavy

Ak sa žmúrenie na zaostrenie predmetov stalo vašou zvyčajnou rutinou, je čas zvážiť vyšetrenie zraku na dioptrické okuliare. Pravidelné žmúrenie alebo nakláňanie hlavy ovplyvňuje množstvo svetla vstupujúceho do oka, ktoré zodpovedá za to, že vidíte jednotlivé detaily jasnejšie. Žmúrenie môže viesť aj k nepohodliu a námahe oka.

Bolesti hlavy

Pretrvávajúce bolesti hlavy po čítaní alebo používaní obrazovky, najmä popoludní, môžu súvisieť s problémami spôsobenými nekorigovaným zrakom. Ak je príčinou vašich bolestí hlavy problém so zrakom, tieto nepríjemné pocity môžu zmierniť okuliare. Bolesti hlavy však môžu súvisieť aj s inými zdravotnými problémami, preto je dôležité obrátiť sa na lekára, aby určil správnu diagnózu.

Slziace a vodnaté oči

Prekvapivo, problémy s jasným videním môžu vyvolať aj nadmerné slzenie alebo vodnatosť očí. Slzenie očí môže byť aj dôsledkom alergií alebo iných zdravotných problémov, preto je dôležité, aby príčinu vašich príznakov určil lekár.

Bežné problémy so zrakom, ktoré vyžadujú okuliare

osoba s okuliarmi žmúriaca na notebook

Rôzne stavy zraku môžu vyžadovať korekciu na to, aby sa optimalizovala jasnosť a pohodlie videnia. Medzi hlavné poruchy zraku patria:

Myopia

Myopia (krátkozrakosť) je stav, kedy sa vzdialené predmety zdajú rozmazané, zatiaľ čo veľmi blízke predmety zostávajú jasné. Na korekciu krátkozrakosti sa používajú mínusové (-) šošovky. Celosvetovo, je nekorigovaná krátkozrakosť hlavnou príčinou zhoršenia videnia do diaľky.2

Hyperopia

Hyperopia (ďalekozrakosť) je stav, kedy máte ťažkosti hlavne so zaostrovaním na blízke predmety, avšak, ani vzdialené predmety sa nemusia zdať nie až také ostré, ako by mali byť. Na korekciu ďalekozrakosti sa používajú plusové (+) šošovky.

Astigmatizmus

Astigmatizmus má za následok skreslené alebo rozmazané videnie väčšinou v dôsledku nepravidelného tvaru rohovky. Na korekciu astigmatizmu sa často používajú korekčné okuliare alebo torické kontaktné šošovky.

Presbyopia

Presbyopia je zraková porucha súvisiaca so stúpajúcim vekom, ktorá ovplyvňuje videnie na blízko. Očná šošovka so stúpajúcim vekom jedinca stráca pružnosť, čo sťažuje čítanie alebo sledovanie blízkych predmetov. Okuliare na čítanie alebo multifokálne šošovky tento problém zmierňujú.

Ako si doma môžem skontrolovať zrak?

Ak sa u vás vyskytne niektorý z uvedených príznakov a máte podozrenie, že by ste mohli potrebovať vyšetrenie zraku, k dispozícii sú rôzne online testy na domáce vyšetrenie zraku. Vyskúšajte jeden z nich, pokiaľ budete čakať na stretnutie s očným špecialistom.

  • Vyskúšajte všeobecný test zraku pomocou Snellenovej tabuľky na otestovanie ostrosti zraku.
  • Použite Amslerov mriežkový test ak máte záujem o testovanie a monitorovanie makulárnej degenerácie.
  • Testy na astigmatizmus sú jednoduchým nástrojom, ak si myslíte, že by ste mohli mať astigmatizmus.
Poznámka: Domáce očné testy by sa mali používať len ako doplnok, nie ako náhrada za komplexné vyšetrenie u špecialistu. Sú to nástroje určené na uspokojenie zvedavosti alebo sledovanie zmien vášho zraku. Vždy si naplánujte vyšetrenie očí u svojho očného špecialistu, ak máte obavy alebo chcete stanoviť presnú diagnózu.

Kedy navštíviť očného špecialistu?

Ak sa u vás vyskytne niektorý z vyššie uvedených príznakov, mali by ste navštíviť očného lekára. Aj keď nosíte okuliare už roky, pravidelné očné prehliadky sú dôležité. Predpisy sa môžu časom meniť, čo môže ovplyvniť vašu zrakovú ostrosť. 

Počas očnej prehliadky môže odborník zistiť zmeny vo vašom zraku a podľa potreby aktualizovať váš predpis. Pri očnom vyšetrení sa merajú rôzne aspekty zraku vrátane zrakovej ostrosti, refrakčných chýb a, čo je dôležité, zdravia očí.

Zmeny súvisiace s vekom, ochorenia, predošlé zrakové poruchy a ďalšie faktory môžu určovať frekvenciu návštev. Špecialista vám tiež odporučí, ako často by ste mali chodiť na kontrolu očí, zvyčajne raz za jeden až dva roky v závislosti od vašej situácie.

Čo sa stane, ak nebudem nosiť okuliare?

Hoci nenosenie dioptrických okuliarov nepoškodí vaše oči, môže spôsobiť nepríjemné pocity a problémy

U dospelých môže nenosenie okuliarov spôsobiť namáhanie očí, čo môže viesť následne k bolestiam hlavy alebo k niektorému z vyššie uvedených príznakov. V niektorých prípadoch sa môže zrak u dospelých zhoršiť, ak sa okuliare nenosia podľa pokynov. Deti by mali vždy nosiť okuliare podľa pokynov svojho očného lekára, aby sa u nich podporil správny vývoj zraku.

Zvážte vplyv nenosenia okuliarov nielen na váš zrak. Je dôležité zvážiť aj nemožnosť zúčastňovať sa na rôznych aktivitách alebo vašu schopnosť zostať v bezpečí na cestách.

Výhody okuliarov

Dioptrické okuliare nielen zlepšujú váš zrak, ale obohacujú celkovú kvalitu vášho života. Poskytujú jasnejšie videnie, ktoré zvyšuje pohodlie a jednoduchosť pri každodenných úlohách a činnostiach, ako je šoférovanie, čítanie a používanie digitálnych zariadení.

Okuliare tiež poskytujú dodatočnú ochranu pred škodlivým UV žiarením, znižujú namáhanie očí a pôsobia ako štýlový doplnok.

Na záver od Lentiamo

Či už pátrate po okuliaroch na čítanie alebo hľadáte okuliare na predpis pre korekciu špecifických poruchy zraku, váš očný špecialista vám pomôže dosiahnuť jasnejšie a pohodlnejšie videnie.

Zrak a zdravie očí ovplyvňujú celkovú pohodu. Ak si všimnete niektorý z príznakov, o ktorých sa tu píše, naplánujte si očné vyšetrenie.

Prečítajte si viac

Chcete sa dozvedieť viac o zdraví očí a okuliaroch? Prezrite si nášho sprievodcu nákupom dioptrických okuliarov, kde sa dozviete viac o očných vyšetreniach, materiáloch skiel a o mnoho ďalšom.


Zdroje
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty