Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Ako často by ste mali absolvovať vyšetrenie očí?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 22. 10. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Ako často by som mal podstúpiť očné vyšetrenie? Túto otázku si kladie asi každý, kto nosí dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky a tiež tí, ktorých trápi rozmazané videnie, bolesti hlavy alebo iné problémy s očami. Pretože vyšetrenie zraku môže určiť nielen vaše dioptrie, ale dokáže odhaliť aj vážne očné ochorenia.

Je vyšetrenie raz za dva roky dostačujúce, alebo je lepší interval raz za rok či častejšie? A aké sú faktory, ktoré hrajú pri tomto rozhodnutí úlohu?

Naši redaktori požiadali optometristov a očných lekárov z Lentiamo aby upresnili, ako často by ste si mali nechať zrak vyšetriť. Čítajte ďalej!

Ako často by ste mali absolvovať vyšetrenie zraku?

Ako často podstupovať očné vyšetrenie závisí od rôznych faktorov. Jednak záleží na tom, koľko máte rokov, a teda koľko rokov majú vaše oči. Vedci tvrdia, že oči po narodení rýchlo rastú. Preto je zrak detí pravidelne kontrolovaný – po narodení a o 6 mesiacov neskôr.

Oči mladých dospelých nemusia byť vyšetrované tak často, pretože naše oči sa prestávajú zväčšovať vo veku 20 až 21 rokov.

S pribúdajúcim vekom sa však naše oči stále menia, najmä po 40. roku života. Približne v tejto dobe naše oči začínajú strácať schopnosť zaostrovať. Táto porucha sa nazýva presbyopia a u niektorých ľudí sa prejavuje viac, než u iných.

Vyšetrenie zraku podľa vášho veku

Naši optometristi a oftalmológovia odporúčajú:

  • Ak máte menej ako 40 rokov, mali by ste absolvovať očné vyšetrenie každé 2 roky, bez ohľadu na to, či máte alebo nemáte poruchu zraku, napríklad myopiu alebo hyperopiu.
  • Ak máte 40 alebo viac rokov, mali by ste si nechať oči vyšetriť raz ročne.
  • Deti by mali podstúpiť vyšetrenie zraku každý rok.

Zaujíma vás postup očných vyšetrení a ktoré testy zahŕňajú? Prečítajte si nášho sprievodcu vyšetrením zraku alebo si prejdite nášho kompletného sprievodcu nákupom okuliarov.

 
Ako často by ste mali absolvovať vyšetrenie zraku
 

Kontroly zraku v závislosti od už existujúcich problémov

Ďalším dôležitým faktorom pri určovaní frekvencie vyšetrení zraku je, či máte nejaké zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka alebo glaukóm. Môžu sa týkať vás alebo niekoho z vašej rodiny.

Naši oftalmológovia odporúčajú:

  • ak ste v minulosti mali problémy s očami alebo choroby zraku
  • ak vám hrozí rozvoj oftalmologickej choroby či poruchy
  • alebo ak niekto vo vašej rodine takú poruchu má,

mali by ste vyšetrenie zraku podstúpiť aspoň raz ročne.

 

Oftalmológovia z Lentiamo dôrazne odporúčajú, aby ste si nechali pravidelne kontrolovať oči a zrak. Očné vyšetrenie nielen určuje, či sú vaše dioptrie stále dostatočné, ale môže tiež pomôcť odhaliť závažné očné ochorenie, ktorá by mohlo byť príčinou vášho rozmazaného videnia.

Koľko stojí vyšetrenie zraku?

Na cenu očného vyšetrenia sa informujte už pri objednávaní. Pravdepodobne zistíte, že sa líši v závislosti od toho, aké dôkladné vyšetrenie potrebujete, a tiež na úrovni odbornosti očného špecialistu. Preventívna prehliadka by mala byť hradená poisťovňou. Ceny môžu byť rôzne podľa toho, kto vyšetrenie vykonáva a ako veľmi je komplexné.

Dôrazne neodporúčame objednávať si dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky bez toho, aby ste predtým absolvovali vyšetrenie u odborníka. Korekcia zraku v takom prípade nemusí byť správna.

S predpisom, ktorý dostanete od svojho lekára či optika si môžete svoje obľúbené okuliare ľahko vyskúšať na Lentiamo.sk a nechať si ich poslať domov! Užite si prezeranie okuliarov z našej ponuky a neváhajte kontaktovať náš zákaznícky servis na čísle 0800 600 801 alebo e-mailom na info@lentiamo.sk.

 

 

 


 

Zdroje:

1. The Guardian, https://www.theguardian.com/…ave-eye-test
2. Royal National Institute of Blind People, https://www.rnib.org.uk/…20report.pdf
3. Association of Optometrists, https://www.aop.org.uk
4. Healthline, https://www.healthline.com/…ur-eyes-grow#…

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty