Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Amslerova mriežka: Test makulárnej degenerácie doma

Lucie Macháčková

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Lucie Macháčková, Manažérka optiky v Brne, 13. 6. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Amslerov mriežkový test sa bežne používa na odhalenie a sledovanie makulárnej degenerácie, ktorá je hlavnou príčinou straty zraku u starších osôb.1 Včasné odhalenie a starostlivé sledovanie môže potenciálne spomaliť progresiu straty zraku.

Rovnako ako akýkoľvek iný online očný test sú aj Amslerove mriežky najúčinnejšie, pokiaľ sa vykonávajú spoločne s pravidelnými očnými prehliadkami a odborným lekárskym dohľadom. Nezabudnite sa poradiť so svojim očným špecialistom a naplánovať si vyšetrenie alebo si pohovoriť o prípadných problémoch.

Aby ste sa zoznámili so základmi makulárnej degenerácie a Amslerovými testami, odpovedali naši oční špecialisti na niektoré časté otázky. Nájdete tu návod krok za krokom, ako používať Amslerovu mriežku, a informácie o interpretácii výsledkov.

Prečítajte si viac informácií nižšie a zistite, či by ste mali podstúpiť Amslerov test, a ak áno, ako často by ste ho mali vykonávať. Alebo prejdite rovno na návod na použitie Amslerovej mriežky.

 

Čo je Amslerov očný test?

Amslerov očný test je jednoduchý a účinný spôsob, ktorý slúži na odhalenie a sledovanie zmien centrálneho videnia. Používa sa pri ľuďoch, ktorí môžu mať vekom podmienenú makulárnu degeneráciu (VPMD) alebo ktorým hrozí jej rozvoj.

Samotný Amslerov diagram sa skladá z bieleho pozadia s čiernymi čiarami, ktoré tvoria štvorcový mriežkový vzor. V strede mriežky je jediný bod, ktorý slúži ako ohnisko.

Samotné testovanie pomocou Amslerovej mriežky je dôležité pre zdravie vášho zraku. Majte však na pamäti, že vyškolený očný lekár môže presnejšie interpretovať výsledky testu a poskytnúť vám vhodnú následnú starostlivosť. Akékoľvek zmeny alebo abnormálne a nejednoznačné výsledky testov vždy konzultujte so svojím lekárom.

Ako používať Amslerov mriežkový diagram

Amslerova mriežka je neinvazívny a bezbolestný test. Je možné ho ľahko a rýchlo vykonať doma alebo pri bežnom očnom vyšetrení. Postupujte podľa týchto pokynov krok za krokom a vykonajte si Amslerov mriežkový test sami.

  1. Mriežku držte vo vzdialenosti 30 až 40 cm od tváre na dobre osvetlenom mieste.
  2. Zakryte si jedno oko.
  3. Nezakrytým okom zaostrite na stredový bod po dobu približne 10 sekúnd. Všimnite si, či niektoré čiary alebo oblasti nevyzerajú rozmazane, zvlnene, tmavo alebo či nechýbajú.
  4. Opakujte s druhým okom.

amslerova mriežka

 

Tento test nenahrádza pravidelné očné prehliadky. Stiahnite si zadarmo Amslerovu mriežku v PDF na vytlačenie.

 

Stáhnout PDF

Tipy na dosiahnutie presných výsledkov

Na dosiahnutie čo najpresnejších výsledkov si nasaďte okuliare na čítanie, vrátane bifokálnych, ktoré obvykle používate na čítanie. Test opakujte raz týždenne alebo podľa odporúčania očného lekára. Pre správne sledovanie ochorenia je taktiež dôležité výsledky dokumentovať. Ak si všimnete akékoľvek zmeny vo svojom videní, bezodkladne kontaktujte svojho očného špecialistu.

Profesionálny tip: Vedeli ste, že Amslerove mriežky je možné vytlačiť alebo zobraziť na obrazovke počítača či tabletu? Nezabudnite umiestniť papierovú mriežku alebo obrazovku do úrovne očí, aby ste dosiahli čo najpresnejšie výsledky.

Ako interpretovať Amslerov test

Zdravému oku bez makulárnej degenerácie by sa mali všetky oblasti Amslerovej mriežky javiť ako jasné a rovnomerné. Otvoreným okom je možné jasne a zreteľne vidieť každú čiaru a štvorec. Okrem toho by sa nemali objavovať žiadne prerušované čiary a všetky štvorce by mali byť viditeľné.

Abnormálne nálezy alebo Amslerovo skreslenie môžu naznačovať možnú zmenu alebo problém so zrakom. Pokiaľ máte makulárnu degeneráciu alebo iný problém s centrálnym videním, môžu sa čiary na Amslerovej mriežke javiť zvlnené, zakrivené alebo skreslené ako na mriežke na obrázku nižšie. Môžete si tiež všimnúť prázdne alebo tmavé oblasti uprostred mriežky.

skreslené čiary amslerovej mriežky

Pokiaľ sú pri teste Amslerovej mriežky zistené akékoľvek zmeny alebo skreslenia, je nutné okamžite vyhľadať očného lekára. Včasné odhalenie a liečba AMD môže pomôcť zabrániť ďalšej strate zraku a zvýšiť šance na zachovanie centrálneho videnia.

Vezmite prosím do úvahy, že Amslerove mriežky môžu byť užitočným nástrojom a veľmi presným prostriedkom na sledovanie zmien vášho zraku, nie sú však určené na diagnostiku alebo liečbu akéhokoľvek zdravotného stavu. Pamätajte, že nie sú ani náhradou pravidelných očných prehliadok alebo odborného lekárskeho poradenstva. Ak si všimnete akékoľvek zmeny vo svojom videní alebo máte akékoľvek obavy o zdravie svojich očí, obráťte sa na svojho očného špecialistu.

Čo je makulárna degenerácia?

Makulárna degenerácia, známa tiež ako vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD), je ochorenie, ktoré postihuje centrálnu časť sietnice, tzv. makulu. Makula je zodpovedná za ostré centrálne videnie, ktoré je nevyhnutné pre činnosti, ako je čítanie a riadenie. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u ľudí starších ako 60 rokov. Postupom času môže makulárna degenerácia spôsobiť postupnú stratu centrálneho videnia.

Príznaky makulárnej degenerácie sa môžu líšiť, ale medzi bežné príznaky patrí rozmazané alebo skreslené videnie, tmavá alebo prázdna oblasť v strede zorného poľa a problémy s videním jemných detailov. Existujú dva typy makulárnej degenerácie: suchá a vlhká.

  • Suchá makulárna degenerácia je častejšia a postupuje pomaly. Pod sietnicou sa hromadia usadeniny lipidov, bielkovín a bunkových zvyškov, ktoré stenčujú makulu.
  • Vlhká makulárna degenerácia je menej častá, ale môže rýchlo postupovať a spôsobiť závažnejšiu stratu zraku. Vzniká, keď sa pod makulou začnú rozrastať nepravidelné cievy, ktoré prepúšťajú tekutinu do sietnice.

Kto musí absolvovať Amslerov mriežkový test?

Napriek tomu, že presná príčina suchej makulárnej degenerácie nie je jasná, výskum naznačuje, že k nej môže prispievať vek a faktory vonkajšieho prostredia. Pozrite sa na niektoré bežné vplyvy, ktoré môžu rozhodnúť o tom, kto je ohrozený makulárnou degeneráciou:

  • Vek – Makulárna degenerácia sa častejšie vyskytuje u dospelých nad 60 rokov.
  • Rodinná anamnéza – Ukazuje sa, že genetika a ochorenie spolu súvisia.
  • Kardiovaskulárne ochorenie – Choroby srdca môžu znamenať vyššie riziko degenerácie makuly.
  • Fajčenie – Fajčenie cigariet alebo pravidelné vystavovanie sa pasívnemu fajčeniu výrazne zvyšuje výskyt očných a iných ochorení.
  • Obezita – Výskum naznačuje, že obezita môže mať vplyv na progresiu makulárnej degenerácie do ťažšej formy ochorenia.

Jednou z hlavných výhod testovania pomocou Amslerovej mriežky je včasné odhalenie potenciálnych problémov so zrakom. Výsledky vás môžu upozorniť na začiatok vlhkej makulárnej degenerácie v skoršom, lepšie liečiteľnom štádiu, čo umožňuje rýchlu liečbu a prípadnú prevenciu ďalšej straty centrálneho videnia.

Hoci makulárnu degeneráciu nemožno vyliečiť, existujú možnosti liečby vlhkej formy AMD. Váš očný špecialista môže vašu AMD liečiť pomocou lieku zvaného anti-VEGF. Okrem toho vám môže odporučiť tipy na zlepšenie zraku a zníženie rizika makulárnej degenerácie, napríklad zmenu stravy. Filtrovanie modrého svetla nielen zabraňuje namáhaniu očí, ale môže tiež znížiť riziko degenerácie makuly.

Vedeli ste, že? Vlhká makulárna degenerácia je spôsobená iba suchou formou ochorenia. Suchá makulárna degenerácia našťastie nemusí vždy prejsť do závažnejšieho vlhkého typu.

Ako často by ste mali Amslerov test vykonávať?

Očný špecialista môže odporučiť testovanie raz denne až raz týždenne. Vždy sa poraďte so svojím očným lekárom, aby ste určili frekvenciu vhodnú pre vašu úroveň rizika alebo progresiu ochorenia.

Na rozdiel od vyšetrení, ako je online test astigmatizmu, ktoré možno vykonať jednorazovo, treba Amslerove mriežky používať pravidelne, aby boli efektívne.

Môže Amslerova mriežka odhaliť glaukóm?

Amslerove mriežky sa používajú predovšetkým na detekciu makulárnych ochorení. Najčastejšie sa používajú ako tabuľka makulárnej degenerácie na odhalenie a sledovanie tohto ochorenia. Napriek tomu, že výsledky Amslerovho testu môžu jedinca upozorniť na abnormality vo videní súvisiace s glaukómom, je stále relevantné podstúpiť komplexné očné vyšetrenie aby bolo možné presne diagnostikovať a vylúčiť iné ochorenia.

Na záver od Lentiamo

Prevencia je pre zdravie očí kľúčová. Aby ste sa mohli starať o svoje oči a zrak, je dôležité plánovať pravidelné návštevy očného lekára.

Odborníci z Lentiamo dúfajú, že tieto informácie o Amslerových mriežkach a makulárnej degenerácii boli užitočné. Ak si myslíte, že ste ohrození makulárnou degeneráciou, poraďte sa s očným lekárom. Ten vám môže spraviť komplexné vyšetrenie a poradiť vám ohľadom špecifík vašich očí a zdravia zraku.


Zdroje

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty