Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

5 jednoduchých spôsobov, ako zlepšiť svoj zrak

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, . Napísal/a: Maria Chiara Tarsia

Vec sa má takto: vaše oči pre vás odvádzajú ťažkú prácu každý deň! Neustále pre nás spracúvajú tony a tony obrázkov (obzvlášť v digitálnej ére, v ktorej žijeme), umožňujú nám rozpoznávať, čítať, obdivovať, prezerať, civieť, skúmať, obkukávať, zízať... och, prepáčte, trošku sme sa nechali uniesť!

V zásade sú naše oči vzácne a všetci by sme sa o ne mali dobre starať. Táto veľmi dôležitá úloha je celoživotná, ale to neznamená, že by mala byť náročná. Rady zahrnuté v nasledujúcich kapitolách vám ukážu jednoduché, ale účinné spôsoby, ako udržať oči spokojné a svoj zrak v najlepšom možnom stave.

Prečítajte si našich 5 najlepších tipov, ako zlepšiť zrak a udržať svoje oči zdravé

Po konzultácii s našimi očnými špecialistami - a po pripomenutí, že najlepším zdrojom rád šitých na mieru je vždy váš očný lekár - sme pripravení vám predstaviť 5 jednoduchých spôsobov, ako zlepšiť svoj zrak.

Je ľahké ich začleniť do každodennej rutiny a rozhodne sú účinné. Chcete sa naučiť, ako na to? Čítajte ďalej!

Naplánujte si pravidelné očné kontroly

Naša prvá rada je veľmi dôležitá: Ak už nosíte okuliare alebo kontaktné šošovky, viete, že aktuálny predpis je základ. Hoci sa vám zdá váš zrak v poriadku, dôrazne odporúčame pravidelne kontrolovať svoje oči a zrak. Dôkladné očné vyšetrenie nielen určí, či sú vaše dioptrie dostatočné, ale môže byť tiež zásadné pre odhalenie prípadných ďalších príčin rozmazaného videnia, únavy očí, cukrovky a vysokého krvného tlaku.

Zaujíma vás, aká je správna frekvencia plánovania vašich očných kontrol?

  • Mladým dospelým (20 až 40 rokov) by sa mali oči kontrolovať každé dva roky.
  • Deti, dospelí a starší potrebujú každoročné očné kontroly.
Ako často by ste mali absolvovať očný test

Doprajte svojim očiam oddych od digitálnych obrazoviek

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, koľko času strávite nad digitálnymi obrazovkami? Na základe nedávneho prieskumu, sa vypočítalo, že v priemere denne strávime najmenej 6 hodín nad digitálnymi obrazovkami, či už ide o počítač pri práci alebo smartfóny, tablety a inteligentné televízory vo voľnom čase. To znamená, že naše oči sú neustále nútené zaostrovať a z dlhodobého hľadiska ich svaly trpia.

Keď sa naša doba strávená pri obrazovke stane nadmernou, výrazne sa zvyšuje riziko syndrómu počítačového videnia. Medzi príznaky môže patriť bolesť hlavy, rozmazané videnie, bolesť a suchosť očí. Je teda nutné očiam uľaviť krátkymi prestávkami.

Ak sa chcete vyhnúť únave očí, suchosti a rozmazanému videniu, dodržujte pravidlo '20-20-20':

  • každých 20 minút si urobte 20-sekundovú prestávku a zamerajte svoj pohľad na bod vzdialený 20 stôp (približne 6 metrov) od počítača.

Ak pravidelne pracujete na počítači alebo je hranie hier vašou vášňou, môžete tiež skúsiť nosiť okuliare filtrujúce modré svetlo . Sú vybavené špeciálnym filtrom, ktorý blokuje určité percento modrého svetla vyžarovaného našimi obrazovkami. Spolu so zdravým životným štýlom a pravidelnými očnými kontrolami môžu tieto tónované šošovky poskytnúť určitú formu úľavy pre vaše oči. Poskytujú tiež ochranu pred UV žiarením a zlepšujú kontrast a jasnosť obrazu na digitálnych obrazovkách, čím vám uľahčujú život.

Limitovaná ponuka

Zľava 5 € na okuliare na počítač!

Kúpiť teraz

Najlepším riešením na uľahčenie namáhania digitálneho zraku však zostáva to najjednoduchšie: obmedzenie a rozdelenie času, ktorý strávite pri obrazovkách. Možno prídete na to, že tento dobrý zvyk vám môže tiež pomôcť zlepšiť kvalitu spánku a koncentráciu.

Skúste tieto očné cvičenia

Očné cvičenia alebo „očná joga“ sú v dnešnej dobe veľmi populárne. V predchádzajúcej kapitole sme vysvetlili, ako digitálne zariadenia zmenili náš životný štýl. A od tej doby sa únava očí stáva bežným problémom mnohých ľudí. Nájdite si chvíľku pre seba (stačí 10-15 minút) a vyskúšajte tieto jednoduché cvičenia. Sľubujeme: úľava bude okamžitá!

  • Opatrne sa pozrite zľava doprava. Tento pohyb zopakujte trikrát.
  • Pohybujte očami hore k stropu a potom pomaly nadol na podlahu. Opakujte trikrát.
  • Pomaly a opatrne sa pozrite hore doľava, potom trikrát pomaly nadol doprava.
  • Tento pohyb zopakujte, začínajúc od pravého horného rohu a smerom dole doľava. Opäť opakujte trikrát.
  • Opíšte očami vo vzduchu tvar ležatej osmičky.

Očné cvičenia: očná jóga pre vaše oči

Avšak, aby bolo jasno: hoci je dokázané, že očné cvičenia môžu zmierniť napätie a stres v očných svaloch, nie sú zázračným riešením. Áno, môžu vám uľaviť po náročnom dni v práci alebo pri štúdiu, ale zázračne nevyliečia vaše očné vady. Radíme vám, ako vždy, dodržiavať odporúčania očného lekára a používať akékoľvek vizuálne pomôcky, ktoré vám boli predpisané.

Napriek tomu má očná jóga niekoľko osvedčených výhod. Podľa nedávneho vedeckého výskumu, ktorý uskutočnilo oddelenie optometrie Šankarskej akadémie zraku, cvičenie očnej jogy znižuje skóre symptómov únavy očí zvýšením účinnosti extraokulárnych svalov. Preto by sa mohlo považovať za terapeutický a nefarmakologický zákrok na zníženie únavy očí a súvisiacich astenopických symptómov.

Na záver, cvičením očí (ako je uvedené v infografike) si precvičíte nielen očné svaly, ale tiež zlepšíte prekrvenie, okysličenie a prirodzenú produkciu sĺz. A to je veľmí slušný výsledok na také krátke očné cvičenie!

Jedzte zeleninu a dodržiavajte zdravý životný štýl

Robiť zdravšie rozhodnutia každý deň je celkom dobrý spôsob, ako si udržať zdravé nielen oči, ale aj zlepšiť kvalitu života. Ale keďže sa zameriavame na zrak, začnime so zoznamom chutných superpotravín, ktoré vyživujú oči aj telo. Podľa mnohých medzinárodných štúdií sú vitamíny, mastné kyseliny a antioxidanty elixíry, ktoré hľadáme, ak chceme prirodzene zlepšiť svoje zdravie očí.

Pozrime sa, kde ich môžeme nájsť a prečo sú dôležité pre zdravie vašich očí:

  • Karotenoidy, ako je vitamín A (tiež známy ako retinol), beta-karotén, luteín a zeaxantín pomáhajú našim očiam vyvinúť prirodzenú ochranu pred UV žiarením. Ich príjem znižuje riziko šedého zákalu a makulárnej degenerácie, ako aj suchosti očí. Nájdete ich v mrkve, kukurici, špenáte, brokolici, čučoriedkach, paradajkách, sladkých zemiakoch, mangu, tekvici, vajíčkach a mlieku.
  • Vitamín B (najmä B1, B2, B6, B12 a kyselina listová) podporuje správnu funkciu očných svalov a znižuje riziko degeneratívnych očných chorôb. Vitamíny skupiny B nájdete vo fazuli, vajíčkach, špenáte, listovej zelenine a cereáliách.
  • Vitamín C je známy ako „prírodný štít“ pred chorobami a infekciami. Aj naše oči môžu ťažiť z jeho vlastností posilňujúcich imunitný systém. Vitamín C nielen zabraňuje vzniku šedého zákalu a vekom podmienenej degenerácii makuly (alebo VPDM), ale môže tiež spomaliť stratu zrakovej ostrosti. Najbohatšie na vitamín C sú: kiwi, citrusy, bobule, šalát, paradajka a paprika. Okrem neho obsahujú aj bioflavonoidy, ďalších dôležitých pomocníkov pre optimálne zdravie očí.
  • Vitamín E má antioxidačný účinok, ktorý tiež pomáha predchádzať VPDM a stresu očí; posilňuje naše očné svaly a chráni náš zrak. Nájdete ho v mandliach, avokáde, lieskových orieškoch, sóji, šafráne, olivách a olivovom oleji, celozrnných cereáliách a špenáte.

Nezabudnite vypiť aspoň jeden a pol litra vody denne, vydajte sa na prechádzku vždy, keď budete môcť a spite aspoň osem hodín každú noc.

Chráňte svoje oči pred UV žiarením

V neposlednom rade zmienime jednu z našich obľúbených tém: celoročnú ochranu pred UV žiarením. Táto rada je nesmierne jednoduchá: stačí nosiť svoje obľúbené slnečné okuliare!

Nenechajte si ujsť našu ponuku kvalitných značkových slnečných okuliarov! Pre všetky vekové kategórie, všetky štýly a všetky rozpočty!

Nezabudnite, že slnečné okuliare nemôžu byť len tak hocijaké. Lacné a necertifikované slnečné okuliare môžu v skutočnosti poškodiť vaše oči viac než skutočné slnečné svetlo. Pokiaľ ide o vašich verných spoločníkov pre slnečné dni, rozhodne vyberajte múdro: vaše slnečné okuliare musia byť vybavené filtrom UV400, čo znamená, že budú schopné blokovať 100 % UVA a UVB lúčov prenikajúcich do oka.UVA, UVB a UVC žiarenie na oko

Zlepšiť zrak je celkom jednoduché, že? Dajte nám vedieť v komentároch, či ste sa riadili našimi tipmi!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty