Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Ako by vám mali okuliare správne sedieť?

Ing. Barbora Keřková

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Ing. Barbora Keřková, Zástupca vedúceho predajne optiky, 12. 1. 2024. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Musíte neustále posúvať svoje okuliare naspäť na miesto po tom, čo vám skĺznu z nosa? Možno ste si vypestovali návyk dávať ich radšej dole, aby ste zmiernili nepohodlie počas dňa, čím ste tiež odhalili nevzhľadné červené stopy.

Pre najlepšiu korekciu zraku a spokojnosť pri nosení by okuliare mali bezpečne a zároveň pohodlne sedieť na vašej tvári. Cieľom je dosiahnuť efekt toho, že takmer zabudnete, že ich máte na sebe!

Optici Lentiamo vám vysvetlia, ako by mali okuliare sedieť na každej časti vašej tváre, aby sa vám optimálne prispôsobili, od nosa až po uši. Sledujte, či vám okuliare sedia správne.

Kde na vašej tvári by mali byť okuliare umiestnené?

fotografia usmievajúcej sa osoby skúšajúcej si okuliare v optike

Okuliare by mali vždy pohodlne sedieť na vašom nosovom mostíku. Nemali by sa trieť o vaše líca, obočie alebo čelo. Keď potrasiete hlavou, pokrčíte nos alebo zažmurkáte, rámy by mali zostať na svojom mieste.

Tu nájdete informácie o tom, ako by mali okuliare sedieť na jednotlivých častiach vašej tváre:

Ako by mali byť okuliare prispôsobené vašim očiam?

Okuliare by vám mali sedieť tak, aby vaše zreničky boli takmer v strede okuliarových šošoviek. Vďaka tomu vidíte jasne a bez zbytočných prekážok vo výhľade.

Ako by sa mali okuliare prispôsobiť vášmu obočiu?

Obruby rámu vašich okuliarov by mali byť umiestnené tesne pod obočím. V ideálnom prípade by malo byť vaše obočie viditeľné nad hornou časťou rámov. Ak vám rámy obočie úplne zakryjú alebo ak okuliarové šošovky presahujú nad obočie, bude to pôsobiť trochu neprirodzene.

Ako by mali okuliare sedieť na vašom nose?

Správne zvolené okuliare by mali sedieť na mostíku (hornej časti) nosa. Nemali by vás tlačiť, kývať sa ani skĺzavať nadol, keď zdvihnete obočie, žmurkáte alebo nadvihujete nos.

Nemali by byť umiestnené ani na špičke nosa. To znemožňuje jasné videnie pri pohľade priamo pred seba.

Ako by vám mali okuliare sedieť za ušami?

Koncovky, teda, koncové časti straníc okuliarov by sa mali jemne ohýbať nadol pod uhlom 45 stupňov, tesne za vrcholom uší. Približne 30 až 45 mm stranice by malo presahovať toto ohnutie a jemne sa prispôsobiť kontúram vašej hlavy.

Koncovky by sa nemali začať zakrivovať skôr, ako na úrovni ucha. Spôsobuje to potom trenie a nepohodlie.

Ako by mali byť okuliare prispôsobené vašim lícam?

Vaše okuliare by sa nemali opierať o vaše líca, ale mali by byť umiestnené nad nimi alebo pred nimi. Ak sa vaše rámy nadvihujú, keď hovoríte, usmievate sa alebo žujete, môže to byť preto, že sú podopierané vašimi lícami.

Ako by sa mali okuliare prispôsobiť vášmu čelu?

Okuliare by vám mali sedieť tak, aby to bolo bezpečné a zároveň pohodlné. Odieranie za ušami, tesnosť alebo tlak na jednotlivé body na tvári alebo akékoľvek skĺzavanie znamená, že by ste si mali upraviť a správne nastaviť rámy okuliarov.  

Príliš tesné rámy sú nepohodlné a príliš voľné rámy môžu byť vyslovene nepríjemné na nosenie.

Čo ovplyvňuje to, ako vám okuliare sedia na tvári?

fotografia usmievavej osoby s dlhými vlasmi v čiernych okuliarových rámoch

Veľkosť a hmotnosť rámu

Veľkosť a hmotnosť rámu môžu ovplyvniť to, ako okuliare držia na svojom mieste a ako ich pociťujete na svojej tvári. Príliš malé rámy vás môžu tlačiť alebo vám spôsobovať nepohodlie. Rámy, ktoré sú príliš veľké alebo vyrobené z ťažších materiálov, budú neustále skĺzavať dole.

Okrem toho, ťažšie okuliare môžu zbytočne tlačiť na nos a uši, čo vedie k pocitu nepohodlia počas dlhodobého nosenia. Určenie správnej veľkosti okuliarov a ich hmotnosti je nevyhnutné na to, aby okuliare dobre a pohodlne sedeli.

Náš tip: Materiály, z ktorého sú rámy vyrobené ako titán alebo hliník sú ľahké a odolné. Okuliarové šošovky s vysokým indexom (tenké šošovky) a moderné materiály šošoviek, ako je polykarbonát, sú skvelé na dosiahnutie celkovej ľahkosti a pohodlia.

Nosový mostík

Horná časť nosa a stredná časť vašich okuliarov sa označuje ako nosový mostík. Nosový mostík okuliarov je hlavným kontaktným bodom medzi vašimi rámami a tvárou. Dobre navrhnutý nosový mostík okuliarov sa prispôsobí kontúram vášho nosa a rovnomerne rozloží hmotnosť okuliarov. Tým sa zabráni ich skĺznutiu alebo spôsobovaniu nepohodlia.

Zle priliehajúci alebo zle nastavený nosový mostík môže viesť k tlaku na isté body na tvári, k červeným škvrnám na nose a neustálym úpravám okuliarov počas dňa.

Vedeli ste to? Šírka nosového mostíka sa pohybuje od 14 do 24 milimetrov. Nižšie číslo znamená, že váš mostík je užší. Niektorí ľudia môžu mať vyšší alebo plochejší nosový mostík ako iní. Okuliare s nastaviteľnými nosovými podložkami sú skvelou voľbou na prispôsobiteľné nosenie.

Koncovky (koncové časti stranice)

Koncovky určujú, ako okuliare sedia na ušiach. Ovplyvňujú tiež celkové vyváženie rámov. Ak sú príliš krátke, budú vás tlačiť za ušami. Ak sú zas príliš dlhé, okuliare budú skĺzavať dole.

Dôležité je aj správne zakrivenie koncoviek na úrovni spánkov. Práve to rozhoduje o pohodlnom a stabilnom nosení okuliarov.

Vyváženosť rámu a poloha očí

Správne vyváženie rámu zabezpečuje správne umiestnenie šošoviek pred očami, čím sa optimalizuje vaše videnie. 

Okrem toho, nastavenie rámu ovplyvňuje estetiku okuliarov a zlepšuje alebo zhoršuje váš celkový vzhľad.

Náš tip: Pri zvažovaní, či sú vaše okuliare krivé alebo nie, môžete venovať pozornosť aj tomu, ako sú zarovnané s vašou spodnou časťou očí. Obočie a uši sú niekedy nerovnomerné, kvôli čomu môže byť zavádzajúce venovať im pozornosť, keď sa snažíte rozhodnúť, či vaše rámy sedia správne.

Vzdialenosť či rozostup zreníc (PD)

Vaša vzdialenosť zreníc (PD) je rozostup medzi zrenicami vašich očí. Tento rozmer určuje, kde by sa mal nachádzať optický stred vašich okuliarových šošoviek. Správna PD je dôležitou súčasťou celkového prispôsobenia a pocitu z okuliarov.

Typ tváre

Tvar tváre každého človeka je iný, pričom oči, nos a uši sú na každej tvári trochu v inej polohe. To, čo vyhovuje jednému typu tváre, nemusí vyhovovať inému.

Pomocou virtuálnych nástrojov na skúšanie a určením typu vašej tváre si môžete zabezpečiť ten najlepší vzhľad a pocit z okuliarov.

Náš tip: Pozrite si najlepšie okuliare pre oválne tváre alebo najlepšie okuliare pre okrúhle tváre. Tieto príspevky vám môžu poskytnúť predstavu o tom, ako rôzne štýly okuliarov pôsobia na odlišných typoch tváre.

Ďalšie veci, ktoré je potrebné zvážiť

Vek

Okuliare, ktoré zodierajú pokožku, tlačia alebo jednoducho zle sedia, môžu vážne poškodiť pokožku starších ľudí. S pribúdajúcim vekom dochádza k úbytku zmyslových receptorov, ktoré umožňujú telu pociťovať tlak, bolesť a teplotu, takže starší ľudia sú menej spôsobilí rozpoznať zmeny v prostredí, kvôli čomu sú tiež náchylnejší na zranenia.1

Mali by sa uprednostniť ľahké a pružné materiály ako titán alebo pamäťové kovy.

Materiál

Vieme, že ťažšie materiály ako kov a sklo vážia viac a môžu ťahať okuliare nadol. Citlivosť pokožky alebo alergie na materiály, ako je nikel, môžu tiež spôsobovať ťažkosti. Ľahké a hypoalergénne rámy sú dôležité ako pre pohodlie tak pre správne prispôsobenie okuliarov.

Rôznorodé potreby

Pre niektorých môže byť nosenie okuliarov zmyslovým problémom. Iní zas môžu mať odlišné proporcie tváre, čo spôsobuje, že je pre nich nosenie niektorých tradičných rámov nepohodlné.

Ľahké materiály, polorámové okuliare, remienky na hlavu alebo retiazky na okuliare, silikónové nosové podložky a ďalšie môžu zvýšiť pohodlie pri nosení okuliarov. Okrem toho, nastaviteľné nosové podložky môžu poskytnúť prispôsobené nosenie, ktoré minimalizuje tlak na niektoré body na tvári. Váš očný špecialista vám môže odporučiť aj iné riešenia, špecifické pre vaše zrakové potreby, napríklad kontaktné šošovky.

Asistenčné zariadenia

Kompatibilita s asistenčnými zariadeniami, ako sú napríklad načúvacie prístroje za uchom, môže predstavovať problém. Ak chcete dosiahnuť pohodlné nosenie a zároveň zabezpečiť, aby okuliare aj načúvacie prístroje správne fungovali, zvážte flexibilné alebo tenké kovové koncovky okuliarov. Ľahké materiály môžu tiež zmierniť nepohodlie a tlak a zároveň nenarušiť správnu kvalitu zvuku. 

Pred nasadením načúvacích prístrojov zistite, ako si správne nastaviť okuliare. Porozprávajte sa so svojím zdravotníckym špecialistom, ktorý vám pomôže nájsť riešenia špecifické pre vaše potreby. 

Hľadáte správne dioptrické okuliare?

Pozrite si širokú škálu štýlových možností ešte dnes.

Nakupovať okuliare

Čo môžu spôsobiť nesprávne nasadené okuliare?

Okrem všeobecného nepohodlia, nižšie nájdete stručný prehľad toho, čo sa môže stať, ak vám okuliare nesedia správne:

  • Skĺzavanie v dôsledku uvoľnených rámov alebo ťažkých materiálov
  • Krivé rámy z dôvodu nesprávneho prispôsobenia rámov
  • Štípanie za ušami alebo na nose, ktoré vedie k nepohodliu
  • Vyrážka alebo začervenanie spôsobené dráždivými materiálmi alebo trením
  • Odreniny na nose od napätia a stláčania
  • Únava očí z nesprávneho nastavenia predpisu na okuliare
  • Bolesti hlavy zo stláčania nosa alebo spánkov

Často kladené otázky

Mali by byť okuliare tesné alebo voľné? 

Okuliare by nemali byť ani príliš tesné ani príliš voľné. Mali by byť priliehavé, ale zároveň pohodlné a to tak, aby zostali na svojom mieste a nespôsobovali nepohodlie alebo tlak. Nemali by sa hýbať, keď pohybujete hlavou alebo sa ohýbate dopredu.

Je v poriadku nosiť nadrozmerné okuliare?

Nosenie nadrozmerných okuliarov je v poriadku, ak sú okuliarové šošovky správne prispôsobené vašim očiam, rámy sa nešmýkajú z tváre a nie sú vám nepríjemné na nosenie a tiež, ak okuliare zodpovedajú vášmu predpisu od lekára. Majte na pamäti, že čím väčšie rámy zvolíte, tým môžu byť tažšie.

Ako zistím, či sú moje okuliare príliš malé?

Ak sú vaše okuliare príliš malé, budete cítiť, že sú vám tesné alebo vás tlačia na ušiach, spánkoch, lícach alebo nose. Môžete si všimnúť, že keď sa pozriete do zrkadla, vaše oči nie sú umiestnené v strede okuliarových šošoviek, ale sú umiestnené bližšie k stranám rámov.

Ako by mali správne sedieť slnečné okuliare?

Slnečné okuliare by vám mali sedieť tak, aby bol nosový mostík pevne pripevnený na nose a aby vám dobre (ale nie tesne) držal na nose. Rámy by mali rovnomerne sedieť na ušiach a nemali by sa šmýkať dole alebo byť príliš voľné. Uistite sa, že okuliarové šošovky úplne zakrývajú vaše oči, aby ste tak mali účinnú ochranu pred slnkom.

Na záver od Lentiamo

Zle padnúce okuliare nie sú len nepríjemné, ale môžu ovplyvniť váš zrak a každodenný život. Správne padnúce okuliare vám pomôžu udržať si pohodlie a jasné videnie.

Dúfame, že vám tento článok od optikov Lentiamo pomôže čo najlepšie nastaviť vaše rámy okuliarov!


Prečítajte si viac

Pozrite sa na to ako si kúpiť dioptrické okuliare online a buďte o krok bližšie k nájdeniu perfektných okuliarov.

 

Zdroje

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty