Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Môžete sa sprchovať s nasadenými kontaktnými šošovkami?

Napísal/a: Lentiamo 24. 5. 2023

Obsah

Sprchovanie s kontaktnými šošovkami so sebou nesie množstvo potenciálnych rizík a mali by ste sa mu vyhnúť. Voda môže do očí dostať škodlivé baktérie, ktoré môžu viesť k podráždeniu, infekciám a v extrémnych prípadoch dokonca aj k strate zraku.

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť možným problémom, je vybrať si kontaktné šošovky pred sprchovaním alebo kúpaním. Aj keď budete mať v sprche oči pevne zatvorené, voda si môže nájsť cestu ku kontaktným šošovkám.

V tomto článku vám predstavíme niektoré dôvody, prečo je sprchovanie s kontaktnými šošovkami zlý nápad. Ponúkneme vám aj niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržať zdravé oči pri nosení kontaktných šošoviek. Poďme sa do toho ponoriť!

Prečo nemožno nosiť kontaktné šošovky v sprche?

detailný záber osoby, ktorá si nasadzuje kontaktné šošovky

Jednoducho povedané, voda a kontaktné šošovky idú zle dohromady. Pretože mäkké kontaktné šošovky majú tendenciu absorbovať vodu, sprchovanie alebo plávanie s kontaktnými šošovkami spôsobuje ich napučanie a narúša celkový tvar šošovky. To často vedie k rozmazanému videniu a nepohodliu.

Voda navyše môže prenášať škodlivé organizmy a baktérie. Akantamébová keratitída je závažná infekcia spôsobená amébou Acanthamoeba. Táto infekcia môže byť veľmi nebezpečná a môže viesť k strate zraku. Medzi príznaky akantamébovej keratitídy môžu patriť:

  • Začervenané oči
  • Bolesť očí po vybratí kontaktných šošoviek
  • Nadmerné praskanie žiliek v oku a suché oči
  • Citlivosť na svetlo
  • Rozmazané videnie
  • Pocit, že máte niečo v očiach

Správna dezinfekcia a čistenie kontaktných šošoviek je dôležitým krokom k zachovaniu bezpečia vašich očí.

Kam by ste mali odkladať kontaktné šošovky pri sprchovaní?

tvár osoby pod sprchovou hlavicou

Všetky typy kontaktných šošoviek treba pred sprchovaním alebo kúpaním vybrať. Jednodenné kontaktné šošovky je možné jednoducho vyhodiť bez nutnosti čistenia a skladovania. Dvojtýždenné, mesačné a kontinuálne kontaktné šošovky by mali byť skladované v roztoku na kontaktné šošovky.

Skúste si vytvoriť rutinný postup nasadzovania a vyberania kontaktných šošoviek, aby ste si pri každom sprchovaní ľahšie spomenuli na ich vybratie.

Profesionálny tip: Vyberte šošovky a uložte ich do viacúčelového roztoku. Po skončení osprchovania budete môcť šošovky opäť nasadiť. Peroxidové roztoky čistia šošovky dlhšie a pokiaľ roztok nie je dlhšiu dobu riadne neutralizovaný, môže dôjsť k popáleniu rohovky.

Čo sa stane, keď sa sprchujete s kontaktnými šošovkami?

Voda môže spôsobiť zmenu tvaru kontaktných šošoviek, ich napučanie alebo prilepenie k oku. To môže byť nepríjemné a viesť k podráždeniu a príznakom, ako sú začervenané oči. Zle padnúce kontaktné šošovky môžu tiež zvýšiť riziko poškriabania rohovky, čím sa oko stáva náchylnejším na infekciu.

Okrem toho môže voda spôsobiť, že sa kontaktné šošovky v oku posunú alebo vypadnú, čo vedie k nepríjemným pocitom alebo k strate kontaktných šošoviek v odtoku.

Chcete čistejšie kontaktné šošovky?

Vyskúšajte viacúčelový roztok na kontaktné šošovky ešte dnes.

Kúpiť viacúčelový roztok na kontaktné šošovky

Čo by ste mali robiť po sprchovaní s kontaktnými šošovkami?

Ak ste sa omylom osprchovali s kontaktnými šošovkami, osušte si ruky a opatrne ich vyberte. Nezabudnite, že voda mohla spôsobiť deformáciu šošoviek alebo ich prilepenie k očiam. Pokiaľ sú šošovky prilepené, snažte sa ich z oka nevyťahovať ani neodlepovať. Pokiaľ sa tak stane, použite očné kvapky schválené na použitie s kontaktnými šošovkami, ktoré šošovky zvlhčia a uľahčia ich vybratie.

Jednodenné kontaktné šošovky môžete ihneď zlikvidovať a nasadiť si nové. Ak máte podráždené oči, počkajte, kým podráždenie neustúpi, a až potom si nasaďte šošovky. Dvojtýždenné, mesačné a kontinuálne kontaktné šošovky treba pred opätovným nasadením do očí vyčistiť a vydezinfikovať. Pokiaľ vám šošovky napučali alebo zmenili tvar, pravdepodobne sa už nevrátia do pôvodného stavu. Preto by mali byť zdeformované kontaktné šošovky vyhodené a vymenené, aby sa predišlo nepríjemným pocitom alebo poraneniu oka.

Často kladené otázky

Môžem si umyť tvár s nasadenými kontaktnými šošovkami?

Všeobecne sa neodporúča umývať si tvár s nasadenými kontaktnými šošovkami. Voda a šošovky by nikdy nemali prísť do kontaktu kvôli rizikám spojeným s baktériami a infekciou. Mydlo a ďalšie produkty navyše môžu na kontaktných šošovkách priľnúť a spôsobiť podráždenie alebo nepohodlie.

Čo je akantamébová keratitída?

Akantamébová keratitída je zriedkavá, ale závažná infekcia oka. Spôsobuje ju mikroorganizmus zvaný Acanthamoeba (bežne sa vyskytuje vo vodných zdrojoch, ako je voda z vodovodu, studničná voda, termálne pramene, pôda a kanalizácia) a môže viesť k trvalej strate zraku alebo slepote. Príznaky akantamébovej keratitídy môžu zahŕňať začervenané oči, bolesť očí, slzenie, citlivosť na svetlo, rozmazané videnie a pocit, že máte niečo v oku.

Môžem sa sprchovať s kontinuálnymi kontaktnými šošovkami?

Nie, kontinuálne kontaktné šošovky treba pred sprchovaním vybrať, aby sa predišlo možným komplikáciám a závažným infekciám. Hoci kontinuálne nosenie šošoviek poskytuje pohodlné spanie v kontaktných šošovkách, pred sprchovaním, kúpaním alebo plávaním je potrebné vybrať akýkoľvek typ šošoviek.

Na záver od Lentiamo

Nezabudnite, že spojenie vody a kontaktných šošoviek môže viesť k podráždeniu a infekciám. Preto sa sprchovanie v kontaktných šošovkách nikdy neodporúča. Samozrejme chápeme, že sa môžu vyskytnúť prípady, keď si nositelia kontaktné šošovky zabudnú vybrať! Dúfame teda, že vám tento sprievodca pomôže udržať vaše oči v bezpečí a zdravé.

Ak ste si pri sprchovaní zabudli vybrať kontaktné šošovky a príznaky, ako je začervenanie alebo bolestivosť, pretrvávajú, obráťte sa na svojho očného lekára, ktorý urýchlene začne liečbu a vylúči prípadné problémy.

 

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty