Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Ako sa starať o kontaktné šošovky

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 3. 5. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Starostlivosť o kontaktné šošovky je rýchla a jednoduchá a zároveň nesmierne dôležitá na ochranu očí. Prečítajte si, ako sa starať o kontaktné šošovky, aby ste si udržali pohodlie a znížili riziko podráždenia očí a infekcie. Aby ste mohli začať, naši oční špecialisti vytvorili sprievodcu s niekoľkými užitočnými tipmi ako sa o kontaktné šošovky starať.

Pozrite sa na základné postupy starostlivosti o kontaktné šošovky, zoznámte sa s najbežnejšími roztokmi a nižšie si prečítajte o niektorých zásadách správnej starostlivosti!

Prečo by ste mali kontaktné šošovky čistiť?

osoba vkladajúca kontaktnú šošovku prstom

Pravidelné čistenie kontaktných šošoviek je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o zdravie očí. Bez správneho čistenia a skladovania sa na povrchu kontaktných šošoviek môžu usadzovať baktérie a ďalšie nečistoty. To môže viesť k podráždeniu očí, začervenaniu, rozmazanému videniu a dokonca k závažným infekciám. Existujú rôzne dôvody, prečo s kontaktnými šošovkami nevidíte dobre, ale ich čistenie je ľahký spôsob, ako si zachovať ostrý zrak.

Pokiaľ nenosíte jednodenné kontaktné šošovky, je roztok nevyhnutnou súčasťou pri procese starostlivosti o šošovky. Nezabudnite, že správna rutina a použitie roztoku sa u každého nositeľa líšia. Vždy je najlepšie poradiť sa s očným špecialistom a preštudovať odporúčania od výrobcu, aby ste pochopili správny spôsob čistenia konkrétnej značky kontaktných šošoviek.

Ako kontaktné šošovky čistiť a uchovávať

umývanie namydlených rúk pod kohútikom umývadla

Pre správnu starostlivosť o kontaktné šošovky je nutné mať k dispozícii správny roztok. V prípade pochybností sa obráťte na svojho očného špecialistu. Pri čistení šošoviek dodržujte týchto päť základných krokov:

  1. Umyte si a osušte ruky – Pred vybratím kontaktných šošoviek si vždy umyte a osušte ruky. Odstránite tak nečistoty a baktérie, ktoré môžu spôsobiť podráždenie alebo infekciu.
  2. Naplňte pouzdro na kontaktné šošovky roztokom – Vždy použite nový roztok na kontaktné šošovky pri každom vybratí šošoviek. Nikdy nepoužívajte starý roztok alebo nemiešajte starý roztok s čerstvým.
  3. Vyberte prvú kontaktnú šošovku a očistite juVyberte kontaktnú šošovku a položte ju do dlane. Naneste na kontaktnú šošovku niekoľko kvapiek roztoku a jemným trením medzi dlaňou a prstom vyčistite jej povrch.
  4. Kontaktnú šošovku viac opláchnite a uložte – Opláchnite kontaktnú šošovku ďalším roztokom a uložte ju do puzdra na kontaktné šošovky.
  5. Opakujte pri druhom oku – Vyberte druhú kontaktnú šošovku a vyčistite ju podľa pokynov v treťom a štvrtom kroku.

Užitočný tip: Pri použití peroxidového roztoku sa postup líši. Starostlivo dodržujte pokyny výrobcu.

Nezabudnite, že starostlivosť o kontaktné šošovky nie je len o tom, ako sa o ne starať. Dbajte tiež na správne čistenie puzdra. Na čistenie puzdra používajte iba roztok na kontaktné šošovky, nikdy nie vodu, pretože tá môže prenášať škodlivé baktérie a patogény.

Pozrite sa na toto stručné video o vybratí kontaktných šošoviek nižšie, aby ste videli, ako na to.

Čo robiť a nerobiť pri starostlivosti o kontaktné šošovky

Čo robiť

  • Dodržujte rutinné postupy
  • Pred manipuláciou s kontaktnými šošovkami si umyte a osušte ruky
  • Pri každom vybratí kontaktných šošoviek používajte čerstvý roztok
  • Pred kúpaním alebo plávaním vyberte kontaktné šošovky
  • Dodržujte odporúčania výrobcu kontaktných šošoviek a očného lekára
  • Pravidelne chodievajte na vyšetrenie očí za účelom kontroly zraku a sledovania abnormalít

Čo nerobiť

  • Nenoste kontaktné šošovky po uplynutí odporúčanej doby nosenia
  • Nepoužívajte roztok po uplynutí doby použiteľnosti
  • Na čistenie šošoviek nepoužívejte vodu ani sliny
  • Nenoste kontaktné šošovky, pokiaľ sú vaše oči podráždené, bolestivé alebo vidíte rozmazane
  • Neskladujte kontaktné šošovky v extrémnom horúčave alebo chlade

Chcete sa starať o svoje kontaktné šošovky?

Objavte viacúčelové roztoky, peroxidové roztoky a fyziologické roztoky ešte dnes.

Kúpiť roztok na kontaktné šošovky

Aké sú hlavné typy roztokov na kontaktné šošovky?

ruka držiaca puzdro na kontaktné šošovky s roztokom

Existujú tri základné typy roztokov na kontaktné šošovky, ktoré je možné použiť pre väčšinu mäkkých alebo pevných vzduchopriepustných kontaktných šošoviek. Samozrejme je dobré riadiť sa radami svojho očného lekára, ktorý bude vedieť, aký roztok použiť na základe vašich konkrétnych potrieb. Hlavné roztoky sú nasledujúce:

  • Viacúčelové roztoky sú roztoky typu „všetko v jednom“, ktoré sa používajú na čistenie, dezinfekciu a skladovanie kontaktných šošoviek. K dispozícii je široká škála prípravkov, ktoré sa svojím zložením zameriavajú napríklad na suché alebo citlivé oči a ďalšie. Viacúčelové roztoky sú vhodným riešením pre čistenie mesačných, dvojtýždňových a kontinuálnych kontaktných šošoviek.
  • Peroxidové roztoky sú silné čistiace a dezinfekčné prípravky, ktoré sa obvykle odporúčajú nositeľom s citlivými očami. Roztok musí prejsť neutralizačným krokom, kým sa šošovky dostanú do kontaktu s očami. To si vyžaduje dlhší proces namočenia ako u viacúčelových roztokov. Pri používaní peroxidových roztokov sa vždy riaďte pokynmi výrobcu.
  • Fyziologické roztoky sú vyvážené prípravky, ktoré sa používajú na oplachovanie kontaktných šošoviek pred ich vložením do očí. Fyziologické roztoky nie sú rovnaké ako tie viacúčelové, pretože neobsahujú čistiace ani dezinfekčné látky. Fyziologický roztok by sa nemal používať namiesto bežného roztoku na kontaktné šošovky.

Aké kontaktné šošovky treba čistiť?

Všetky opakovane použiteľné kontaktné šošovky treba vyčistiť ihneď po ich vybratí z očí. Jednodenné kontaktné šošovky sú výnimkou a po jednom použití by mali byť okamžite vyhodené. Sú skvelou voľbou, pokiaľ premýšľate, ako uchovávať kontaktné šošovky bez roztoku.

Okrem čistenia treba zvážiť aj ďalšie rozdiely medzi mesačnými a jednodennými šošovkami. Váš očný lekár vám odporučí také kontaktné šošovky, ktoré budú vyhovovať vašim očiam a životnému štýlu.

Často kladené otázky

Čo mám robiť, keď nemám roztok na kontaktné šošovky?

Pokiaľ nemáte k dispozícii žiadny roztok, je vybratie a likvidácia šošoviek bezpečnejšie ako použitie provizórnych alternatív, ako je voda alebo domáce soľné roztoky. Vždy voľte viacúčelové alebo peroxidové roztoky, ktoré sú špeciálne určené na čistenie, dezinfekciu a uchovávanie kontaktných šošoviek.

Noste so sebou okuliare alebo náhradný pár kontaktných šošoviek pre prípad, že by ste sa ocitli bez riešenia situácie. Pokiaľ vás už nebaví používať roztoky, skvelou alternatívou môžu byť jednodenné kontaktné šošovky. Poraďte sa so svojím očným lekárom a zistite o tejto možnosti viac.

Ako často mám meniť roztok v puzdre na kontaktné šošovky?

Pokiaľ nosíte kontaktné šošovky, ktoré vyžadujú každodenné vybratie a uloženie, meňte roztok v puzdre každý deň, aby ste zabránili hromadeniu baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Použitý roztok vždy úplne zlikvidujte a používajte čerstvý, aby ste zaistili optimálne dezinfekčné a čistiace vlastnosti.

Plánujete uložiť kontaktné šošovky na dlhšiu dobu? Dobrým pravidlom je vymieňať roztok v puzdre aspoň raz týždenne počas ich skladovania. Nezabudnite však vždy dodržiavať pokyny výrobcu alebo pokyny svojho očného lekára, pretože odporúčania sa môžu u rôznych druhov kontaktných šošoviek aj jednotlivcov líšiť.

Môžem namiesto roztoku na kontaktné šošovky použiť očné kvapky?

Nie, očné kvapky a roztoky na kontaktné šošovky sú rôzne látky, ktoré slúžia na odlišné účely. Hoci používatelia kontaktných šošoviek často používajú oboje, nie sú vzájomne zameniteľné. Roztoky na kontaktné šošovky sú špeciálne vyvinuté na čistenie a dezinfekciu, zatiaľ čo očné kvapky sa bežne používajú na zmiernenie príznakov, ako je suchosť očí alebo svrbenie a začervenanie.

Môžete kontaktné šošovky čistiť bez roztoku?

Bohužiaľ neexistujú žiadne vhodné alternatívy roztoku na kontaktné šošovky. Jediným spôsobom, ako účinne čistiť a dezinfikovať šošovky, sú roztoky od dôveryhodných výrobcov. Používanie vody, slín alebo iných tekutín môže do kontaktných šošoviek vniesť škodlivé baktérie a nečistoty a spôsobiť podráždenie alebo infekcie.

Záverom od Lentiamo

Správna starostlivosť o kontaktné šošovky je dôležitá predovšetkým pre vaše oči. Vedúci optik firmy Lentiamo Jakub schválil túto príručku, ktorá vám pomôže udržať vaše oči zdravé a zrak jasný.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty