Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Peroxidový roztok: základné tipy a triky pre používateľov

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 29. 11. 2022. Napísal/a: Lentiamo

Peroxid vodíka (H2O2) je bezfarebná kvapalina, ktorá je bežne dostupná vo forme vodného roztoku a používa sa predovšetkým na výrobu kozmetiky, bielenie bavlny a dokonca aj ako palivo do rakiet. Používa sa tiež na čistenie, dezinfekciu a skladovanie mäkkých a tvrdých kontaktných šošoviek.. 

Pri použití v roztokoch na kontaktné šošovky hrá táto látka dôležitú úlohu pri čistení a dezinfekcii. Peroxidové roztoky sú často odporúčané alergikom a nositeľom šošoviek, ktorí trpia vysušovaním očí.

Chcete sa dozvedieť viac o jednom z najlepších spôsobov starostlivosti o šošovky? Pozrite sa na užitočné informácie o roztokoch peroxidu vodíka nižšie! 

Čo sú peroxidové roztoky?

Peroxid vodíka aj viacúčelové roztoky čistia a dezinfikujú kontaktné šošovky tým, že rozbíjajú a odstraňujú zachytené usadeniny, proteíny a tukové usadeniny (lipidy).

Na rozdiel od viacúčelových roztokov prenikajú peroxidové roztoky do mikrobiálneho biofilmu a zbavujú šošovky škodlivých baktérií a ničia mikroorganizmy. V niektorých štúdiách sa preukázalo, že systémy peroxidu vodíka vykazujú lepšiu antivírusovú aktivitu proti koronaviru (SARS-CoV-2) ako viacúčelové roztoky.1

Podľa časopisu Review of Optometric Business navyše optometristi odporúčajú roztoky peroxidu vodíka z mnohých dôvodov, vrátane čistých a zdravých šošoviek, jasnejšieho videnia a väčšieho pohodlia..2

Môžem používať peroxidový roztok na moje šošovky?

puzdrá na kontaktné šošovky pre peroxidové a viacúčelové roztoky

Peroxidové roztoky sú určené na dezinfekciu mäkkých kontaktných šošoviek, vrátane silikón-hydrogélových. Niektoré peroxidové roztoky je možné použiť aj na starostlivosť o tvrdé (rigidné plynopriepustné) kontaktné šošovky - stačí sa pozrieť do pokynov výrobcu a zistiť, či sú vaše šošovky kompatibilné s daným roztokom peroxidu vodíka.

Vždy sa pozrite na odporúčanie výrobcu šošoviek, či je peroxidový roztok kompatibilný s vašimi šošovkami. Je tiež dôležité starostlivo si prečítať pokyny k peroxidovému roztoku. Niektoré peroxidové systémy napríklad nie sú vhodné na použitie s farebnými kontaktnými šošovkami.

Druhy čistiacich systémov s peroxidom vodíka 

Systémy s peroxidom vodíka sa môžu zdať komplikované tým, ktorí tento typ roztoku nepoznajú. Pokiaľ budete poznať základy fungovania peroxidových roztokov, bude celý proces oveľa jednoduchší a menej znepokojivý. 

Existujú dva druhy peroxidových systémov: jednostupňové a dvojstupňové.

  • Jednostupňový systém

    Pri jednostupňovom peroxidovom roztoku je potrebné šošovky ponechať v peroxide niekoľko hodín, kým sa roztok úplne nezneutralizuje.

    Na začiatku sa roztok naleje do špeciálneho puzdra na kontaktné šošovky dodávaného výrobcom. Neutralizácia je dokončená chemickou reakciou medzi puzdrom a roztokom alebo špeciálnou tabletou, ktorá je dodávaná s roztokom.

  • Dvojstupňový systém 

    Dvojstupňové peroxidové systémy dôkladne dezinfikujú kontaktné šošovky - koncentrácia peroxidu vodíka zostáva po celú dobu dezinfekcie konštantná.

    Pri dvojstupňovom peroxidovom systéme sa peroxid na konci dezinfekcie odstráni a nádoba sa naplní druhým roztokom - neutralizačným roztokom.

Roztoky peroxidu vodíka od iných viacúčelových alebo fyziologických roztokov vždy rozoznáte podľa červeného uzáveru fľaštičky. Červené uzávery na roztokoch peroxidu vodíka znamenajú, že roztok nie je možné aplikovať do očí priamo v žiadnom prípade. 

Ako dlho trvá neutralizácia roztoku?

púzdro na kontaktné šošovky s puzdrami na peroxid v pozadí

Proces neutralizácie zvyčajne trvá až šesť hodín. Dodržujte však dobu neutralizácie uvedenú výrobcom v príbalovom letáku. Po neutralizácii nesmú vaše kontaktné šošovky prísť do kontaktu s peroxidovým roztokom.

Doba trvania neutralizačného procesu pri dvojstupňových systémoch je o niečo kratšia ako pri jednostupňových systémoch, pretože je potrebné neutralizovať iba peroxid, ktorý zostal na kontaktných šošovkách, a nie celý obsah nádobky.

Dôležité: ak nie je proces neutralizácie dokončený, môže peroxid vodíka, ktorý sa dostane do priameho kontaktu s očami z fľaštičky alebo z kontaktných šošoviek, spôsobiť nepríjemné štípanie, pálenie a dočasné poškodenie rohovky. Neutralizátor puzdra premení peroxid na fyziologický roztok, čím zaistí, že vaše šošovky budú bezpečné.

Ako spoznám, že je peroxidový roztok stále aktívny?

prebublávajúci roztok peroxidu v prípade

Funkčnosť poznáte podľa toho, že sa pri kontakte špeciálneho neutralizačného kotúča v puzdre s roztokom vytvoria bublinky.

Pred vybratím šošoviek alebo použitím peroxidového roztoku si nezabudnite vždy umyť ruky. Ak sa do kontaktu s peroxidom a diskom dostanú iné roztoky, napríklad očné kvapky alebo voda, môže roztok bublať a pretekať z puzdra.

Užitočné tipy, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri používaní preoxidového roztoku

  • Pred použitím nového roztoku na kontaktné šošovky si starostlivo prečítajte a dodržujte všetky pokyny na obale a fľaštičke.
  • Nezabudnite použiť špeciálne puzdro na kontaktné šošovky, ktoré je dodávané s roztokom peroxidu vodíka. Pri otvorení novej fľaštičky roztoku na kontaktné šošovky na báze peroxidu nepoužívajte staré puzdro na šošovky. Ak tak urobíte, peroxid nebude neutralizovaný.
  • Nechajte šošovky v roztoku aspoň 6 hodín (alebo po dobu uvedenú v príbalovom letáku), aby sa proces neutralizácie dokončil.
  • Neoplachujte si šošovky peroxidovými roztokmi a nikdy si peroxidový roztok nedávajte do očí. Mohlo by to spôsobiť pálenie alebo štípanie.
  • Nedovoľte nikomu, aby používal váš roztok peroxidu vodíka. Vaši priatelia a rodina si môžu peroxidový roztok pomýliť s viacúčelovým roztokom a nepoužiť ho podľa konkrétnych pokynov pre roztok peroxidu vodíka.

Pozrite sa na nasledujúce video, kde sa dozviete o základných technikách používania peroxidového roztoku na kontaktné šošovky:

Krok za krokom, ako používať peroxidový roztok

  1. krok: umyte si ruky
  2. krok: vložte šošovky do košíčkov
  3. krok: opláchnite šošovky
  4. krok: naplňte puzdro roztokom
  5. krok: vložte košíčky do puzdra
  6. krok: ponechajte šošovky v roztoku počas neutralizácie
  7. krok: vyberte šošovky z puzdra
Mytí rukou v dřezu s obrázky kapiček vody

Krok 1: umyte si ruky

Pred použitím roztoku si starostlivo umyte a osušte ruky.

Umývanie rúk v dreze s obrázkami kvapôčok vody

Krok 2: vložte šošovky do košíčkov

Odskrutkujte uzáver puzdra a vložte šošovky do príslušne označených košíčkov. Košíčky sú zvyčajne označené písmenom "L" pre ľavú šošovku a písmenom "R" pre pravú šošovku.

Opláchnite šošovky v košíkoch roztokom peroxidu

Krok 3: opláchnite šošovky

Päť sekúnd oplachujte šošovky peroxidovým roztokom. Tento krok je u niektorých výrobcov nepovinný.

Plniace púzdro s roztokom peroxidu k plniacej linke

Krok 4: naplňte puzdro roztokom

Naplňte puzdro peroxidovým roztokom až po vyznačenú hranicu. Puzdro neprepĺňajte ani nepoužívajte menšie množstvo roztoku.

Vloženie šošoviek do puzdra na peroxidový roztok

Krok 5: vložte košíčky do roztoku

Vložte košíčky do roztoku a zaskrutkujte uzáver. V tejto fáze by sa mali začať tvoriť bubliny.

Šošovky namočené v bublajúcom roztoku peroxidu

Krok 6: ponechajte šošovky v roztoku po dobu neutralizácie

Ponechajte šošovky ponorené v roztoku aspoň na šesť hodín alebo na dobu odporúčanú výrobcom. Počas procesu neutralizácie puzdro neprevracajte ani s ním nehýbte.

Vybranie šošoviek z puzdra

Krok 7: vyberte šošovky

Po dokončení procesu neutralizácie zlikvidujte použitý peroxidový roztok a nechajte puzdro otvorené, aby vyschlo. Teraz môžete bezpečne vložiť šošovky do očí.

 

Časté otázky o peroxidových roztokoch

Sú peroxidové roztoky vhodné pre citlivé oči?

Áno. Optometristi spoločnosti Lentiamo odporúčajú nositeľom šošoviek s citlivými očami peroxidové roztoky. Väčšina roztokov peroxidu vodíka neobsahuje konzervačné látky, takže sú ideálne pre osoby alergické na konzervačné látky vo viacúčelových roztokoch. Účinne tiež odstraňujú zo šošoviek usadeniny, ktoré môžu viesť k podráždeniu.

Musím použiť fyziologický roztok s roztokom peroxidu?

Niekedy áno. Všeobecne záleží na odporúčaní výrobcu. Nie je vždy nutné oplachovať šošovky fyziologickým roztokom po dokončení dezinfekcie, ale fyziologické roztoky sú skvelým doplnkovým krokom pre tých, ktorí majú mimoriadne citlivé oči.

Môžete použiť štandardné puzdro na kontaktné šošovky s roztokom peroxidu vodíka?

Nie. Roztoky peroxidu vodíka sa dodávajú so špeciálnym puzdrom obsahujúcim neutralizačný disk, ktorý iniciuje chemickú reakciu. Počas nej peroxid vodíka hĺbkovo čistí a dezinfikuje šošovky, než sa z neho stane bezpečný fyziologický roztok. Aby systém správne fungoval, používajte vždy nové puzdro s každým novým balením  peroxidového roztoku.

Je peroxid vodíka škodlivý pre vaše oči?

Nie. Peroxidové roztoky sú pri správnom použití bezpečné. Pozor: používajte iba peroxidové roztoky, ktoré sú špeciálne určené na starostlivosť o kontaktné šošovky. Okrem toho vždy dokončite proces neutralizácie pred vložením kontaktných šošoviek späť do očí.

Na záver ...

Peroxidové roztoky sú bezpečným a spoľahlivým spôsobom čistenia, dezinfekcie a starostlivosti o šošovky, ale je potrebné ich používať opatrne, pretože priamy kontakt s očami môže spôsobiť pálenie, štípanie alebo poškodenie rohovky. Ak sa peroxidové roztoky používajú podľa pokynov, sú dôležitou pomôckou pre udržanie pohodlia a zdravia vašich očí.

Poraďte sa so svojím očným lekárom o prechode na peroxidový roztok a začnite využívať všetky jeho výhody.


Zdroj

1. National Library of Medicine, Antiviral effect of multipurpose contact lens disinfecting solutions against coronavirus
2. Review of Optometric Business, Patients Using Hydrogen Peroxide Solutions = Greater Compliance

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

  • Barbora

    Dobrý deň,
    Môže sa použiť peroxidovy roztok na dôkladnú dezinfekciu šošoviek napríklad 1-2 krát za týždeň a zvyšné dni používať viacúčelový? Je to problém ak by sa to takto kombinovalo?

    Odpovedať
    • Andrea
      Lentiamo.sk

      Dobrý deň,


      tento spôsob používania je možný, samozrejme je nutné dodržiavať
      presný postup dezinfekcie roztokom peroxidovým a tiež do puzdra na
      viacúčelový roztok neliať roztok peroxidový a naopak.


      Odpovedať

Údaje označené * sú povinné.

Najviac predávané produkty