Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Jednodenné alebo mesačné šošovky? 5 najčastejších otázok o cenových rozdieloch a starostlivosti

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 27. 1. 2020. Napísal/a: Maria Chiara Tarsia

Denné a mesačné šošovky sú u nositeľov kontaktných šošoviek rovnako obľúbené.

Zistite, ktoré kontaktné šošovky sú najdostupnejšie a najvhodnejšie pre váš životný štýl!

Ktoré kontaktné šošovky sú lacnejšie, jednoenné alebo mesačné?

Ak chcete porovnať mesačné šošovkyjednodennými šošovkami, pravdepodobne zistíte, že sú mesačné šošovky v priemere lacnejšie. To však môže byť zavádzajúce, pretože záleží na tom, ako šošovky používate. Ak nosíte kontaktné šošovky každý deň, potom sú mesačné šošovky naozaj lacnejšie. Ak však používate šošovky príležitostne (napríklad iba pri športe), budú z dlhodobého hľadiska denné šošovky lacnejšie a pre vaše potreby vhodnejšie.

Pri rozhodovaní teda premýšľajte nad tým, ako často šošovky nosíte.

Naše tipy na jednodenné šošovky:

Ktoré mesačné šošovky sú lacnejšie? Tvrdé alebo mäkké šošovky?

Mäkké mesačné šošovky sú lacnejšie a tiež častejšie používané ako tvrdé mesačné šošovky. Tvrdý materiál je odolnější , čo čiastočne vysvetľuje vyššiu cenu. Okrem toho sú tvrdé kontaktné šošovky často špeciálne upravené, napríklad v prípade astigmatizmu. V našom e-shope si môžete prezrieť ponuku mäkkých kontaktných šošoviek.

Aká je cena mesačných šošoviek za rok v porovnaní s jednodennými?

Ak používate kontaktné šošovky každý deň, budú denné jednorazové šošovky drahšie ako mesačný. Pripravili sme si pre vás porovnanie, koľko nosením mesačných šošoviek namiesto denných, môžete ročne ušetriť.

Balenie 90 ks jednodenných šošoviek stojí približne medzi 40 € – 70 € v závislosti od vlastností šošoviek, materiálu a parametrov. To by sa pohybovalo okolo 160 € – 280 € pre každodenné použitie na celý rok. Okrem toho je väčšinou korekcia nutná u oboch očí, v takom prípade zaplatíte dvakrát viac. U jednodenných šošoviek však nemusíte riešiť ich čistenie a kupovať príslušenstvo, ako sú napríklad roztoky na kontaktné šošovky.

U mesačných šošoviek sa potom náklady pohybujú medzi 11 € – 40 € za balenie 6 šošoviek. Ak si teda vyberieme šošovky v strednej cenovej relácii – 25 €, ročne za šošovky pre jedno oko tak zaplatíme 50 €. K tomu je samozrejme nutné pripočítať aj cenu za príslušenstvo k takým šošovkám, aby bolo možné ich čistiť a uchovávať, čiže roztok a puzdro, ktoré je dobré meniť najlepšie po max. 3 mesiacoch, pretože sa v puzdrách môžu uchovávať baktérie.

V oboch prípadoch hovoríme o šošovkách korigujúcich krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. Tórické a multifokálne šošovky majú vyššie výrobné náklady a sú drahšie.

Ako drahá je starostlivosť o mesačné šošovky v porovnaní s dennými?

Pre mesačné šošovky je možné použiť rôzne druhy roztokov, od čistiacich viaccúčelových cez peroxidové až po soľný roztok. Existujú tiež proteínové roztoky. Jednodenné šošovky túto starostlivosť nevyžadujú a na konci dňa sa vyhadzujú. Mesačné šošovky preto stoja ďalšie peniaze a vyžadujú čas na ich starostlivosť.

Naše tipy na mesačné šošovky:

Aké sú výhody a nevýhody mesačných šošoviek?

Teraz vieme, že môžu byť mesačné šošovky oproti jednodenným v priemere lacnejšie, vyžadujú však väčšiu starostlivosť – náklady na roztoky a príslušenstvo je nutné k cene pripočítať. Navyše, ak svoje mesačné šošovky stratíte, prídete o značné množstvo peňazí.

Mesačné šošovky sú však u mnohých nositeľov veľmi obľúbené a sú vnímané ako pohodlnejšie, najmä ak veľa cestujete a nechcete svoje šošovky meniť každý deň. Napriek tomu majte na pamäti, že je nutné šošovky čistiť a ukladať čo najhygienickejšie, aby sa zabránilo infekciám spôsobeným baktériami a nečistotami.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty