Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Ako čistiť dioptrické a slnečné okuliare

Vaše okuliare videli všetko. Prach, špinu, olej, mastnotu a iné. Vieme, že malá škvrna na vašich okuliaroch môže mať veľký vplyv na kvalitu videnia. Aj keď neexistuje spoľahlivý spôsob, ako sa nadobro zbaviť špiny, máme pre vás niekoľko trikov, ako udržať vaše okuliare čisté a váš zrak jasný.  

Je dôležité si zapamätať, že pravidelná a správna starostlivosť o vaše okuliare a slnečné okuliare vám pomôže nielen lepšie vidieť, ale môže tiež predĺžiť životnosť vašich rámov a šošoviek. Postupujte podľa nášho podrobného sprievodcu, ako vyčistiť okuliare, aby ste videli, ako sa to robí. 

Najlepší spôsob, ako vyčistiť okuliare 

  1.  Umyte si ruky! Je dôležité používať mydlo a vodu, aby ste sa zbavili akýchkoľvek prírodných olejov alebo častíc nečistôt na rukách, ktoré môžu rozmazávať alebo poškriabať šošovky. To tiež zaisťuje, že baktérie alebo vírusy sa počas procesu čistenia neprenesú z vašich rúk na okuliare (a tvár!). 

  2. Opatrne odstráňte prach a nečistoty. Pri čistení držte okuliare alebo slnečné okuliare za spánky. Väčšie častice, ako je piesok alebo nečistoty, sa môžu dostať medzi šošovku a rám a je ťažšie ich odstrániť. Pred pokračovaním opláchnite väčšie kusy vodou. Medzi rámy a pánty je možné použiť aj zubnú kefku s mäkkými štetinami. 

  3. Umývajte mydlom a vodou. Pustite kohútik a opláchnite okuliare vlažnou vodou. Používajte iba jemné tekuté mydlá alebo spreje špeciálne určené na čistenie okuliarov – vyhnite sa mydlám s hydratačnými prípravkami alebo pleťovými vodami, pretože môžu priťahovať viac mastnoty. 

  4. Vysušte a vyskúšajte! Šošovky a rámy opatrne osušte čistou handričkou z mikrovlákna alebo inou handričkou špeciálne určenou na okuliare. Nikdy nepoužívajte drsnú alebo špinavú látku, pretože by mohla poškriabať povrch šošoviek. Keď uschnú, vyskúšajte si ich a uvidíte, ako vyzerajú! Pamätajte si: košele, nohavice, papierové utierky a toaletný papier nie sú vhodné čistiace doplnky, pretože môžu poškriabať šošovky.

Ako čistiť šošovky okuliarov

Čistenie šošoviek je chúlostivý proces. Aj keď je zrejmé, že veľké kusy nečistôt môžu poškriabať povrchovú úpravu šošoviek, menšie častice, ako je prach, môžu napáchať rovnaké škody. Oplachovanie vodou je najlepší spôsob, ako sa týchto nepríjemných kúskov zbaviť. Pod tečúcou vodou jemne premasírujte namydlené šošovky medzi prstami, aby ste odstránili mastnotu a nečistoty. Dôkladne opláchnite a osušte šošovky, aby ste predišli vzniku šmúh.

Ako čistiť rámy okuliarov

Zatiaľ čo sa sústredíte na čistenie šošoviek, nezabudnite na rámy! Ak majú vaše okuliare plastový rám, môžete ich vyčistiť bežným saponátom a vodou. Je dôležité vyčistiť nosníky a spojnice straníc - špina a usadeniny sa zvyčajne schovávajú v týchto ľahko prehliadnuteľných štrbinách. 

Najčastejšie otázky 

Najlepší čistič okuliarov je často ten najzákladnejší.  Vyhnite sa týmto bežným chybám, aby ste zabezpečili, že vaše okuliare zostanú dlhšie ako nové a nepoškodia sa.     

Môžete použiť alkoholové obrúsky na čistenie okuliarov?

Odpoveď: nie! Aj keď sa to môže zdať ako rýchle riešenie, alkohol alebo agresívne čistiace prostriedky obsahujúce acetón, metanol, čpavok alebo iné rozpúšťadlá môžu poškodiť rámy a jemné povlaky šošoviek. 

Akú handričku na čistenie okuliarov mám použiť?

Najlepšia utierka na čistenie okuliarov je čistá handrička z mikrovlákna. Môže sa použiť na bleskové odstránenie nežiaducich zvyškov a iných častíc. Utierky z mikrovlákna sú najlepšie na sušenie šošovieek po umytí. 

Ako čistiť okuliare bez spreja

Možno sa vám minul čistiaci sprej alebo ste práve vybehli z domu bez neho. Nebojte sa – jemné mydlo a voda vám môžu pomôcť dostať  škvrny z vašich okuliarov. Poznámka: ak nemáte sprej, použite vodu! Bez vlhkosti môže handrička z mikrovlákna prerozdeliť mastnotu na šošovkách. Odolajte nutkaniu použiť sliny, pretože vám okuliare nevyčistia a mohli by ich zašpiniť ešte viac. 

Ako často by ste si mali čistiť okuliare?

Čistite si okuliare podľa potreby. Pot, odtlačky prstov, slzy, zvyšky make-upu a iné nečistoty sa môžu rýchlo hromadiť. Správne vyčistenie okuliarov vám pomôže lepšie vidieť a zachovať si okuliare v dobrej kondícii.  

Mali by ste čistiť puzdro na okuliare?  

Použitie puzdra alebo vrecúška na okuliare je najlepší spôsob, ako udržať okuliare a slnečné okuliare čisté a bez poškodenia. Okuliare vždy vkladajte do puzdra šošovkami nahor a uistite sa, že vo vnútri nie sú žiadne nečistoty. Dávajte pozor, aby ste šošovky nikdy neumiestňovali na tvrdý povrch, pretože to môže viesť k poškriabaniu. 

 

Ak sa vám naše tipy zdali zaujímavá, mohli by sa vám páčiť aj tieto: 

Naše články obsahujú skutočnosti informatívneho charakteru, v žiadnom prípade nenahradzujú odborné rady vášho optika.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty