Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Šošovky, auto, dovolenka? Pozor na vodičák!

01.06. Číslo, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako dátum. Vyzerá, ale nie je. Témou ďalšieho článku z voľného seriálu „Šošovky a leto“ sú šošovky za volantom. Čo znamená číslo z úvodu článku, sa dozviete samozrejme tiež.

Ak riadite auto so šošovkami, nebudú pre vás nasledujúce informácie možno ničím novým. Pokiaľ ale ako vodiči o šošovkách ešte iba uvažujete a lámete si hlavu, ako pri cestnej kontrole preukázať, že ich máte nasadené, čítajte ďalej. V štyroch bodoch sa dozviete všetko podstatné.

1. Šošovky za volantom = výmena vodičáku vás neminie

Pokiaľ už vodičský preukaz vlastníte a nosíte okuliare, máte vo vodičskom preukaze vyznačený tzv. harmonizačný kód 01.01, ktorý zodpovedá predchádzajúcemu označeniu „Okuliare nutné“. Ak vás zastaví policajná hliadka a budete mať nasadené okuliare, je všetko v poriadku. Pokiaľ ale začnete jazdiť v šošovkách, kód 01.01 vo vodičáku nestačí. Musí v ňom byť uvedený kód 01.06 - riadenie s okuliarmi alebo kontaktnými šošovkami. Čaká vás výmena preukazu.

2. Koľko to stojí a ako dlho trvá vybavenie?

Poplatok za zmenu vodičského preukazu je 6,50 Eur, úrady žiadosť vybavia v čase od 14 do 30 dní. Po dobu vybavovania nového vodičského preukazu Vám ponechajú starý vodičák, ktorý pri prevzatí nového odovzdáte. Na čo by ste nemali zabudnúť? K žiadosti je nutné pridať potvrdenie od praktického lekára, t. j. potvrdenie v zmysle „áno, môže pri vedení vozidla používať šošovky“. Potvrdenie od iného než praktického lekára nie je platné.

3. Keď ma zastaví hliadka v šošovkách, ako preukážem, že ich mám nasadené?

Malo by stačiť predložiť vodičský preukaz s harmonizačným kódom 01.06 – ak nie, vozte so sebou napríklad púzdro alebo kartičku o aplikácii kontaktných šošoviek. V krajnom prípade vás môžu policajti preskúšať, či skutočne dobre vidíte – pri orientačnom meraní by ste mali byť schopní vidieť písmeno O vo veľkosti 11 mm na vzdialenosť päť metrov.

4. Musím mať pri ceste do štátov EÚ ešte nejaké ďalšie potvrdenie?

Nie. Harmonizačné kódy platia po celej Únii, ak policajt na vodičskom preukaze uvidí kód 01.06, vie, že nosíte kontaktné šošovky.

To je všetko, šťastnú cestu, či už v okuliaroch alebo šošovkách!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty