Náš tovar môžete vyzdvihnúť neďaleko vašej lokality na výdajných miestach.

Prihlásenie

Ako čistiť puzdro na kontaktné šošovky

Ing. Barbora Keřková

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Ing. Barbora Keřková, Zástupca vedúceho predajne optiky, 19. 5. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

Pokiaľ nosíte kontaktné šošovky, viete, aké dôležité je starať sa o ich hygienu. Vedeli ste, že správne čistenie puzdra na kontaktné šošovky môže mať vplyv aj na ich dlhú životnosť a čistotu?

Či už sa učíte puzdro na kontaktné šošovky čistiť prvýkrát, alebo si potrebujete osviežiť znalosti, odborníci na starostlivosť o oči z Lentiamo vám poradia. Prečítajte si, prečo a kedy by ste mali puzdro čistiť, a nižšie sa zoznámte so šiestimi základnými krokmi starostlivosti o neho!

Prečo by ste mali čistiť puzdro na kontaktné šošovky

V puzdrách sa môžu časom hromadiť baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré sa potom môžu preniesť na vaše kontaktné šošovky a vyvolať podráždenie alebo infekciu očí. Čistenie puzdra na kontaktné šošovky je dôležitým krokom pri dodržiavaní správnej hygieny a starostlivosti o kontaktné šošovky. Pravidelné čistenie kontaktných šošoviek pomocou roztoku na kontaktné šošovky môže pomôcť týmto problémom predchádzať a udržať vaše oči zdravé.

Ako vyčistiť puzdro na kontaktné šošovky

prázdne otvorené puzdro na kontaktné šošovky na bielom stole

Aj keď vieme, že čistenie kontaktných šošoviek je zásadnou súčasťou ich starostlivosti, rovnako dôležité je aj správne čistenie puzdier na kontaktné šošovky. Čistenie puzdra je jednoduché a vyžaduje minimálnu prípravu. Puzdro na kontaktné šošovky by ste mali pravidelne a dôkladne umývať pomocou viacúčelového roztoku. Fyziologický alebo olejový roztok puzdro riadne nevyčistí a nevydezinfikuje.

Ste pripravení začať? Naučte sa, ako vyčistiť puzdro na kontaktné šošovky podľa týchto jednoduchých krokov:

  1. Umyte si ruky – Pred manipuláciou s puzdrom na kontaktné šošovky si dôkladne umyte ruky vodou a mydlom. Tým zabránite šíreniu baktérií.
  2. Osušte si ruky – Po umytí si ruky úplne osušte čistým uterákom, ktorý nepúšťa vlákna.
  3. Vylejte roztok – Vylejte starý roztok z puzdra na kontaktné šošovky do odpadu.
  4. Opláchnite puzdro – Opláchnite puzdro na kontaktné šošovky čerstvým roztokom, aby ste odstránili všetky zvyšné nečistoty alebo roztok.
  5. Vysušte puzdro na vzduchu – Vytrepte prebytočný roztok a nechajte puzdro na kontaktné šošovky úplne vyschnúť. Na vysúšanie nepoužívajte fén alebo iný zdroj tepla.
  6. Uložte svoje kontaktné šošovky – Akonáhle je puzdro úplne suché, uložte kontaktné šošovky ako obvykle s pomocou čerstvého roztoku na kontaktné šošovky.

Dôležité pravidlá pri čistení puzdra na kontaktné šošovky

  • Na čistenie puzdra na kontaktné šošovky nepoužívajte vodu z vodovodu. Voda z kohútika môže obsahovať baktérie, ktoré môžu viesť k vážnym očným infekciám.
  • Na čistenie puzdra nepoužívajte mydlo ani iné čistiace prostriedky. Tieto prostriedky môžu puzdro poškodiť a sťažiť jeho čistenie.
  • Puzdro na kontaktné šošovky neskladujte vo vlhkom prostredí. Vlhkosť môže podporovať množenie baktérií.
  • Puzdro na kontaktné šošovky nevyvárajte.
  • Puzdro na kontaktné šošovky nevkladajte do umývačky riadu.
  • Na čistenie puzdra na kontaktné šošovky nepoužívajte alkohol.
Na internete sa môžete stretnúť s informáciami, ktoré odporúčajú vyvariť puzdro na kontaktné šošovky vo vode alebo ho vložiť do umývačky riadu. Voda môže do puzdier a šošoviek vniesť škodlivé baktérie, čo zvyšuje riziko vážnej infekcie. Aby ste zaistili bezpečnosť svojich očí, nikdy nepoužívajte vodu na čistenie puzdra na šošovky, a to ani v prípade, že je voda prevarená.

Ako často by ste mali puzdro na kontaktné šošovky čistiť?

puzdro na kontaktné šošovky a jedna kontaktná šošovka na bielom stole

Puzdro na kontaktné šošovky je potrebné po každom použití vyčistiť. Počas čistenia dbajte na to, aby bolo puzdro otvorené a aby sa doň nedostala voda a iné nečistoty. Na čistenie a uchovávanie kontaktných šošoviek nezabudnite používať iba čerstvý roztok.

Kedy by ste mali puzdro vymeniť?

Je dôležité vymeniť puzdro raz za tri mesiace. Uchovávanie puzdier dlhšie môže viesť k podráždeniu očí a hromadeniu baktérií v puzdre.

Na záver od Lentiamo

Dodržiavanie zásad starostlivosti o puzdro na kontaktné šošovky môže prospieť vášmu zraku a zdraviu očí. Pri ďalšom čistení alebo výmene puzdra majte na pamäti tieto užitočné tipy. Nezabudnite si ako prioritu stanoviť rutinnú starostlivosť o kontaktné šošovky a puzdro, aby ste videli jasne a pohodlne.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty