Zľavy na športové slnečné okuliare 🔥

Prihlásenie

Zvykanie si na kontaktné šošovky: ako dlho to trvá?

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 22. 5. 2023. Napísal/a: Lentiamo

Obsah

V závislosti od situácie môže trvať dva dni až dva týždne, kým si na kontaktné šošovky zvyknete. Kontaktné šošovky môžu byť skvelou alternatívou okuliarov, pretože poskytujú jasné videnie bez nepohodlných rámov. Sú skvelé pre aktívny životný štýl alebo pre každého, kto hľadá komfort a pohodlie.

Prečo každému trvá inak dlho, kým si na šošovky zvykne?

V tomto článku vysvetlíme, prečo sa čas potrebný na zvyknutie si na kontaktné šošovky líši v rôznych situáciách a pri rôznych kontaktných šošovkách. Pozrieme sa aj na bežné problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri ich prvom nosení. Prečítajte si rady našich optikov, ako si zvyknúť na kontaktné šošovky ešte dnes!

Časté problémy pri zvykaní si na kontaktné šošovky

Hoci kontaktné šošovky sú navrhnuté tak, aby ich nasadenie na oči bolo jednoduché a pohodlné, je možné, že si na ne budete musieť zvyknúť. Existuje niekoľko dôvodov, prečo s kontaktnými šošovkami nemusíte dobre vidieť. Toto je niekoľko najčastejších situácií, s ktorými sa môžete stretnúť ako nový nositeľ kontaktných šošoviek:

  • Mierne nepohodlie - Môžete pociťovať mierne nepohodlie alebo podráždenie, kým si vaše oči nezvyknú na nový pocit.
  • Suchosť - Noví nositelia sú náchylní na suché alebo svrbiace oči. Snažte sa pravidelne žmurkať, aby ste udržali oči zvlhčené.
  • Mlhavé videnie - K rozmazanému videniu môže dôjsť najmä vtedy, keď kontaktné šošovky nie sú správne nasadené alebo sa na oku pohybujú.
  • Zčervenanie - Ak nosíte kontaktné šošovky príliš dlho alebo ak nie sú správne vyčistené, vaše oči môžu byť červené alebo podráždené.

Pomocná rada: Ak si kladiete otázku, či sú vaše príznaky normálne alebo nie, poradí vám váš očný špecialista. Pri adaptácii na nové kontaktné šošovky by ste nemali pociťovať žiadnu bolesť. Ak sa bolesť predsa len objaví, vyberte kontaktné šošovky a kontaktujte svojho očného lekára.

Ako dlho trvá, kým si zvyknete na kontaktné šošovky?

detailný záber kontaktnej šošovky na prste

Novým nositeľom kontaktných šošoviek môže trvať jeden až dva týždne, kým si na ich používanie úplne zvyknú. Vaše oko si musí zvyknúť na to, že má na svojom povrchu kontaktnú šošovku. Okrem toho si váš mozog musí zvyknúť na nové videnie. Čas potrebný na prispôsobenie sa sa líši od človeka k človeku a závisí od typu kontaktných šošoviek.

Vo všeobecnosti to trvá maximálne dva až tri dni, ak sa zmení váš predpis, ale používate rovnaký model kontaktných šošoviek. S pohodlím by ste nemali mať žiadne problémy. Váš mozog si len bude musieť zvyknúť na nový a jasnejší obraz. Za predpokladu, že korekcia je správna, čas, ktorý vaše oči potrebujú na prispôsobenie sa novému predpisu šošoviek, je tiež individuálny a závisí od hodnoty zmien.

Zajímavý fakt: Zvyknúť si na novú korekciu kontaktných šošoviek je jednoduchšie ako zvyknúť si na korekciu nových okuliarov.

Faktory, ktoré ovplyvňujú, ako dlho trvá, kým si zvyknete na kontaktné šošovky

Typ, kvalita a tvar kontaktných šošoviek môžu ovplyvniť čas adaptácie. "Ak máte jednodenné šošovky z kvalitných materiálov a správnu hodnotu BC (zakrivenia), je to takmer nepostrehnuteľné," hovorí hlavný optik Jakub Odcházel, DiS. na otázku o zvyku na pocit z nových kontaktných šošoviek. Tu je niekoľko ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť, ako dlho trvá, kým si na kontaktné šošovky zvyknete:

  • Typ kontaktných šošoviek - Mäkké hydrogélové alebo silikón-hydrogélové materiály, tenšie kontaktné šošovky a správna starostlivosť môžu skrátiť čas adaptácie.
  • Očná citlivosť - Kontaktné šošovky môžu byť dráždivé, ak máte citlivé alebo suché oči. Udržujte ich preto čisté alebo vyskúšajte očné kvapky vhodné na použitie s kontaktnými šošovkami.
  • Predchádzajúce skúsenosti s kontaktnými šošovkami - Nositelia, ktorí nosia šošovky prvýkrát, môžu potrebovať viac času na adaptáciu.
  • Individuálna anatómia oka - Očný špecialista musí kontaktné šošovky správne nasadiť, aby na oku pohodlne sedeli a nepohybovali sa.

Ako dlho trvá, kým si zvyknete na kontaktné šošovky korigujúce astigmatizmus?

Na kontaktné šošovky korigujúce astigmatizmus si zvyčajne zvyknete za tri až štyri dni. Vo všeobecnosti môže byť adaptačné obdobie torických kontaktných šošoviek v porovnaní s bežnými sférickými korekciami o niečo dlhšie. Keďže torické šošovky na astigmatizmus sa používajú na korekciu problémov so zrakom spôsobených nedokonalým zakrivením oka, je potrebná cylindrická korekcia. Táto korekcia sa líši od štandardných sférických šošoviek a trvá určitý čas, kým sa mozog prispôsobí novému obrazu.

Ako dlho trvá, kým si zvyknete na multifokálne kontaktné šošovky?

Môže trvať jeden až dva dni, kým sa oči a mozog prispôsobia multifokálnym kontaktným šošovkám. U niektorých to môže trvať týždeň alebo aj viac, najmä u tých, ktorí kontaktné šošovky nikdy predtým nenosili. Nositelia môžu počas adaptácie pociťovať rozmazané videnie alebo mierne zahmlenie až niekoľko týždňov.1 V závislosti od konkrétneho prípadu môže ísť o menšiu nepríjemnosť alebo o rušivejší jav.

Multifokálne kontaktné šošovky, známe aj ako varifokálne šošovky, pozostávajú z rôznych zón, ktoré pomáhajú očiam zaostriť na blízku, strednú a ďalekú vzdialenosť. Keďže multifokálne šošovky korigujú viacero zorných polí, a nie jednu vzdialenosť ako monovízne šošovky, je dôležité určiť správnu korekciu bez prílišných odchýlok v každej vzdialenosti.

Hľadáte tie správne kontaktné šošovky?

Vyskúšajte denné, dvojtýždňové, mesačné a kontinuálne kontaktné šošovky ešte dnes.

Kúpiť kontaktné šošovky

Tipy, ktoré vám pomôžu rýchlejšie si zvyknúť na kontaktné šošovky

detailný záber na osobu, ktorá drží kontaktné šošovky pred okom

Okrem správneho čistenia a starostlivosti o kontaktné šošovky existuje niekoľko tipov, na ktoré treba pamätať, keď začnete nosiť kontaktné šošovky:

  1. Postupne predlžujte dobu nosenia (môže to znieť nelogicky, ak pociťujete určité nepohodlie, ale dodržiavanie doby nosenia pomáha vašim očiam zvyknúť si na kontaktné šošovky bez toho, aby ste ich k tomu nútili).
  2. Vyhnite sa noseniu šošoviek dlhšie, ako je odporúčané.
  3. Používajte očné kvapky na udržanie hydratácie očí.
  4. Dodržiavajte správne postupy likvidácie a čistenia.
  5. V prípade akýchkoľvek problémov sa poraďte s očným lekárom.

Očný špecialista vám poradí, aké sú špecifiká vašich očí a kontaktných šošoviek, a v prípade potreby vám navrhne najvhodnejší roztok na kontaktné šošovky. Často vám poskytne aj gramogram. To vám má pomôcť uľahčiť prechod na nosenie kontaktných šošoviek.

Profesionálny tip: Hlavný optik Jakub Odcházel, DiS. radí, že na lepšiu adaptáciu na kontaktné šošovky je potrebné najprv získať správnu korekciu od očného lekára alebo optometristu. Správna dioptrická sila je "základom" na to, aby ste si na kontaktné šošovky zvykli a videli jasne.

Často kladené otázky

Je normálne, že sa kontaktné šošovky spočiatku zdajú byť zvláštne?

Áno, je úplne normálne, že sa vám kontaktné šošovky spočiatku zdajú zvláštne alebo mierne nepohodlné. Keďže kontaktné šošovky sú cudzie predmety, ktoré sú umiestnené priamo na oku, môže chvíľu trvať, kým si na tento pocit zvyknete.

Prečo vidím s novými kontaktnými šošovkami rozmazane?

Predpísané hodnoty môžu byť pre vaše oči príliš silné alebo slabé. Ak šošovky nie sú správne nasadené, môžu sa pohybovať alebo byť nesprávne nastavené. Znečistené alebo poškodené šošovky môžu tiež spôsobiť rozmazané videnie. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu viesť k rozmazanému videniu, aj keď sú kontaktné šošovky nové.

Sú kontaktné šošovky ľahšie na nosenie?

Áno, nosenie kontaktných šošoviek je časom jednoduchšie. Vaše oči si zvyknú na nový pocit a nový zážitok zo sledovania. Môže tiež trvať určitý čas, kým si zvyknete na nasadzovanie a vyberanie šošoviek. Pri pravidelnom používaní mnohí ľudia zistia, že ich nosenie je pohodlnejšie a prirodzenejšie.

Prečo vidím lepšie s okuliarmi ako s kontaktnými šošovkami?

Okuliare poskytujú stabilnú korekciu videnia, zatiaľ čo šošovky sa môžu na oku pohybovať, čo vedie k rozmazanému videniu. Kvalita a typ kontaktných šošoviek môže tiež ovplyvniť vaše videnie. Ak šošovky nie sú správne nasadené alebo majú nesprávny predpis, ich nositeľ bude mať problémy s jasným videním. Kontaktné šošovky sa tiež môžu znečistiť alebo vysušiť, čo môže spôsobiť rozmazané videnie. V zásade existuje niekoľko dôvodov, prečo vidíte lepšie s okuliarmi ako s kontaktnými šošovkami.

Na záver od Lentiamo

Hlavný optik spoločnosti Lentiamo Jakub Odcházel, DiS. ponúkol svoje odborné znalosti o adaptácii kontaktných šošoviek na základe svojich skúseností v tejto oblasti. Nezabudnite, že zvyknúť si na nové kontaktné šošovky si vyžaduje určitý čas a doba adaptácie sa líši od človeka k človeku.

Okrem kvalitných šošoviek je nevyhnutný aj správny predpis. Ak máte obavy alebo pochybnosti o svojich nových kontaktných šošovkách, poraďte sa so svojím očným lekárom.


Zdroje

1. Contact Lens Spectrum, Avoiding the Soft Multifocal Failure, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty