Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Ako vzniká farba našich očí?

/

Napísal/a: Maria Chiara Tarsia 5. 3. 2021

Hnedá, modrá, čierna, zelená, sivá, oriešková i fialová … Existuje toľko nádherných farieb očí – a všetky ich milujeme!

Viete však, ako vzniká farba vašich očí? S pomocou vedy vás Lentiamo prevedie touto fascinujúcou témou a
ukáže vám, ako môžete dokonca predvídať farbu očí u nenarodeného dieťaťa!

Poďme na to!

Ako vzniká farba vašich očí?

Farba vašich očí je ovplyvnená množstvom melanínu a typom pigmentu v dúhovke , tenkej membráne, ktorej odtieň môže mať rôznu farbu od modrej po hnedú. Dúhovka sa nachádza za rohovkou a pred šošovkou a obklopuje zrenicu.

Melanín je biologický pigment "vyrábaný“ špeciálnymi kožnými bunkami zvanými melanocyty. Reguluje nielen farbu očí, ale tiež farbu pleti a vlasov.

Farba očí, rovnako ako farba kože a vlasov, je daná radom informácií uložených v génoch človeka. Ide o náš osobný "tajný kód“. Najmä u farby očí pracuje niekoľko génov.

Ako gény a melanín ovplyvňujú farbu očí?

Farba vašich očí, ako sme práve spomenuli, je geneticky daná – podľa toho, aké informácie tieto gény nesú – a to určuje množstvo a distribúciu obsahu melanínu vo vašom tele. Stručne povedané teda gény spojené s farbou očí „inštruujú“ produkciu, transport a koncentráciu melanínu v dúhovke.

Čím viac melanínu vo vašich očiach je, tým tmavšia je farba vašich očí. U modrých očí je melanín distribuovaný v najvnútornejšej časti, zatiaľ čo u tmavých očí sa nachádza v časti najbližšej vonkajšku. U zelených očí sa melanín nachádza v malom množstve v oboch častiach dúhovky.

V zriedkavých prípadoch je možné mať každé oko inej farby. Tento jav sa nazýva heterochrómia.

Je možné predpovedať farbu očí nenarodeného dieťaťa?

" allowfullscreen>

Hnedá farba je pri vzniku farby očí dominantná, preto má 79 % svetovej populácie hnedé oči. Približne 8–10 % ľudí na celom svete má modré oči. A v neposlednom rade je zelená, ktorá je najvzácnejšie a vyskytuje sa iba u 2 %.

Ako je ukázané vo videu, hnedá je dominantná nad modrou a zelenou. Všeobecne povedané, modrooké dieťa majú zvyčajne dvaja modrookí rodičia a dvaja modrookí rodičia zvyčajne nebudú mať hnedooké dieťa.

Je farba očí dedičná?

Farbu očí dieťaťa možno často predpovedať na základe farby očí rodičov a ďalších príbuzných. Majte však na pamäti, že môžu nastať genetické variácie a viesť k neočakávanej farbe očí u novorodenca.

V minulosti si vedci mysleli, že farbu očí tvorí iba jeden gén a že je možné aplikovať jednoduchý vzorec dedičnosti. Verilo sa, že rodičia, ktorí obaja mali modré oči, nemohli mať dieťa s hnedými očami. Novšie štúdie však preukázali, že tento model bol príliš zjednodušený. Aj keď je to nezvyčajné, rodičia s modrými očami môžu v skutočnosti mať deti s hnedými očami.Dedičnosť farby očí je zložitejšia, než sa pôvodne predpokladalo, pretože sa jedná o viac génov, ktoré výslednú farbu tvoria.

Môže sa farba očí v priebehu času meniť?

Môže to znieť zvláštne, ale odpoveď je áno. Našu farbu očí prekvapivo môže ovplyvniť rad vecí:

  • Okolitý jas a vystavenie slnku: býva najčastejšou príčinou. Keď sa presunieme zo slnečného miesta do temnej miestnosti, naše zornice – podobne ako kamera – sa zmenšia alebo roztiahnu, aby sa prispôsobili svetlu. Keď sa zornice rozšíria, aby sme mohli lepšie vidieť v tmavšom prostredí, oči tiež vyzerajú tmavšie, pretože je viditeľná len malá časť dúhovky. Preto sa orieškové oči môžu niekedy javiť zelené alebo zlaté a svetlomodré oči sa môžu javiť sivo. Ale zatiaľ čo prechádzka na slnku môže naše oči rozjasniť, časté opaľovanie aktivuje veľkorysejší produkciu melanínu (pomocou rovnakého procesu, ktorý nás opáli), čo môže viesť k tmavším očiam. V každom prípade nezabudnite, že UV lúče sú pre naše oči nebezpečné . Preto vždy odporúčame nosiť vysokokvalitné slnečné okuliare.
  • Vek: je známou skutočnosťou, že sa väčšina detí rodí s modrými očami a táto farba sa môže neskôr zmeniť. Stáva sa to preto, že pri narodení práve začala produkcia melanínu a telo dieťaťa preto obsahuje nižšiu koncentráciu melanínu. Farba očí sa zvyčajne ustáli vo veku troch rokov. Vo vyššom veku však môžu oči zosvetliť, rovnako ako napríklad vlasy zbelejú. Je to preto, že produkcia melanínu sa starnutím znižuje.
  • Nálada: vzrušenie, hnev, šťastie … verné starému prísloviu, že oči sú oknom do duše, naše emócie majú moc zúžiť alebo rozšíriť naše zrenice. Bolo pozorované, že farba očí vyzerá živšie, keď cítime radosť, a tmavšie, keď sme nahnevaní.
  • Stravovacie návyky: mäso, ovocie a zelenina môžu tiež stmaviť alebo zosvetliť vašu prirodzenú farbu očí. Ľudia napríklad hovoria, že potraviny ako špenát či organický med môžu vaši dúhovku zosvetliť a zjasniť. Na druhej strane harmanček a olivový olejmôžu vašu farbu očí premeniť na teplejšiu. Aj keď sú všetky tieto superpotraviny pre vás rozhodne dobré, zatiaľ neexistujú žiadne vedecké dôkazy o ich schopnosti trvalo meniť farbu očí. Isté však je, že vyvážená strava spôsobí, že vaše oči budú zdravšie a jasnejši . Naopak, ak vaše telo trpí chorobou, môže to tiež zmeniť vzhľad vašich očí.
  • Zranenia: zranenia môžu tiež zmeniť farbu očí. Trauma môže ovplyvniť melanín v oku a spôsobiť čiastočnú zmenu farby.

Ako môžete bezpečne zmeniť farbu očí?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lentiamo (@lentiamo)


 

Môžete! A je to jednoduché: farbu očí môžete zmeniť s pomocou oslnivých farebných kontaktných šošoviek! Existuje niekoľko typov farebných šošoviek: tónovacie šošovky, ktoré vaše oči zvýraznia, krycie šošovky zmení vašu prirodzenú farbu očí alebo si môžete zaobstarať bláznivé halloweenskej šošovky pre dramatickú zmenu.… na Lentiamo ich nájdete všetky!

Chcete sa o farebných šošovkách dozvedieť viac? Potom si prečítajte nášho sprievodcu farebnými šošovkami!

Najlepšie farebné kontaktné šošovky podľa našich optometristov

Nenechajte si ujsť našu širokú ponuku farebných kontaktných šošoviek, ktoré sú k dispozícii s dioptriami aj bez!
 

Nakupovať →


 
Zdroje:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty