Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Ako sa lepšie starať o oči a čo robiť na jeseň a v zime

Rovnako ako sa staráme o zuby alebo o vlasy, aj naše oči si zaslúžia trochu starostlivosti. Zvlášť v období, kedy ich tak veľmi zaťažujeme prácou na počítači a nedostatkom odpočinku. Ak sa budete o svoje oči dobre starať, predídete dvom najrozšírenejším očným neduhom – unaveným očiam a syndrómu suchého oka.

Ako predísť únave očí?

Očiam dávajú zabrať počítače, televízia a ďalšie obrazovky, bez ktorých si už dnes málokto dokáže predstaviť svoj deň. Snažte sa teda aspoň zmierniť riziko, ktoré pre oči znamenajú.

  1. Nikdy sa do obrazovky nepozerajte v úplnej tme, pretože vysoký kontrast svietiacej obrazovky voči okolitej tme je pre oči najhorší. Dbajte na to, aby v miestnosti svietila aspoň lampička.
  2. Pokiaľ celý deň pracujete na počítači, snažte sa aspoň večer alebo počas víkendu venovať činnosti, ktorá oči až tak veľmi nevysiluje. V priebehu dňa si dávajte od počítača krátke prestávky, počas ktorých môžete dopriať svojim očiam napríklad chladivý obklad alebo ich na chvíľu zavrieť. Dáte im tak čas, aby sa vďaka slzám zvlhčili, a tým zabránite páleniu.

Z času na čas sa tiež môžete ísť pozrieť z okna. Na oči pôsobí relaxačne zelená farba, takže ak máte pod oknom kúsok prírody, využite to. Okrem toho tiež zmena pohľadu z blízka do diaľky uľaví očným svalom.

„Veľa ľudí necháva odpočinok až na popoludňajšiu pauzu, čo nie je úplne ideálne. Niekoľko krátkych prestávok je pre oči lepších než jedna dlhá,“ radí optometrista z Lentiamo.

3. Počas prestávok skúste tiež očnú gymnastiku. Pozrite sa niekam na vzdialený predmet a pohybujte pritom očami hore a dolu. Uľavíte tak okohybným svalom.

Ako sa vyhnúť syndrómu suchého oka?

Schopnosť oka vytvárať slzy sa vekom znižuje a oči sa tak stávajú náchylnejšie na tzv. syndrómu suchého oka. Prejavuje sa tak, že máte pocit, akoby vás v očiach rezal jemný piesok.

  1. Najlepšie je eliminovať príčiny a vyhýbať sa rizikovému prostrediu, teda zafajčeným, vysoko klimatizovaným alebo naopak prekúreným priestorom.
  2. K zvhlčovaniu oka dochádza vždy počas žmurkania. Keď pracujete pri počítači, frekvencia žmurkania sa výrazne predlžuje bez toho, že by sme si to uvedomovali. Je dobré na to myslieť a z času na čas si „zažmurkať“.
  3. Krátkodobo môžete očiam uľaviť očnými kvapkami, je ale lepšie poradiť sa s očným lekárom ohľadom ich dávkovania.
  4. Aj keď vás to láka, pokúste sa nešúchať si oči. Koža očného okolia je veľmi jemná a zvýšená mechanická záťaž sa na nich skôr alebo neskôr prejaví.
  5. Ani tá najlepšia starostlivosť nenahradí dostatok spánku, počas ktorého majú oči čas na regeneráciu.

Starostlivosť o oči na jeseň a v zime

Jeseň a zima predstavujú pre naše oči zvýšenú námahu a podľa toho by sme sa o ne mali aj starať. V zimnom období fúka studený vietor a často tiež prechádzame z veľkého chladu do vykúrených miestností. Tieto teplotné šoky spôsobujú, že je sliznica oka náchylná na nadmerné slzenie. 

Počas vykurovacej sezóny trávime okrem toho veľa času v prostredí, kde je veľmi suchý vzduch. To môže viesť k syndrómu suchého oka. Oko nie je schopné samo vytvárať dostatočné množstvo sĺz, je začervenané a páli.

Ako prevencia sa oplatí používať zvlhčovače vzduchu. Pomôžu tiež očné kvapky s lubrikačným efektom. „Najmä nositelia kontaktných šošoviek zaznamenávajú často v tomto období rezanie alebo pocit cudzieho predmetu v oku. Preto sa hodí mať neustále po ruke zvlhčujúce kvapky, ktoré očiam uľavia,“ dodáva.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty