Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Ako sa oslavujú Vianoce v ostatných krajinách?

Tak, ako je odlišná každá krajina, aj Vianoce sa slávia v každej krajine rôznymi spôsobmi a dodržujú sa rôzne tradície a zvyky.

Kto je Krampus?

Táto nadprirodzená postava je charakteristická obrovskými rohmi, strašidelným zjavom a trestá neposlušné deti. Krampusovým protivníkom je Saint Nicholas, ktorý rozdáva darčeky deťom, ktoré boli počas celého roka dobré. Toto strašidlo môžeme nájsť v nemecky hovoriacich krajinách, predovšetkým v Rakúsku.


Zdroj: Wikipedia

A čo trebárs vo Švédsku?

Vo Švédsku, ale aj v ostatných severských krajinách, ľudia dekorujú svoje domovy kozou vytvorenou zo slamy, tzv. Jullbock. Pôvodne bol Jullbock spájaný s bohom Thórom, ale po mnohých rokoch sa stal „Jultomten“ (švédsky Ježiško). Každý rok ľudia vo Švédsku stavajú 13 metrové postavy Jullbocka v meste Gälve.


Zdroj: Wikipedia

Santa Claus na Hawaji?

Áno, Santa Claus navštěvuje tiež deti na Hawaji, avšak nejazdí na saniach ťahaných sobmi, ale na kánoe ťahanom delfínmi. Keďže panuje na Hawajii tropické počasie, mení Santa Claus klasický červeno-biely kostým za oblečenie s havajskými kvetmi.


Zdroj: http://3.bp.blogspot.com

Kto je Befana?

Befana je talianskou verziou Ježiška a je predstavovaná ako Ježibaba – starena na metle lietajúca oblohou. 6. januára prináša dobrým deťom sladkosti a malé darčeky a zlým deťom čierne uhlie.


Zdroj: Wikipedia

Ako sa oslavuje v Španielsku?

6. januára sa oslavuje v Španielsku príchod Troch Kráľov, ktorí prišli z ďaleka darovať dobrým deťom darčeky a zlým deťom uhlie. Pôvodne sú mudrci z Východu postavami z Matúšovho evanjelia, ktorí navštívili Ježiška krátko po jeho narodení v Betleheme a priniesli mu dary (zlato, kadidlo a myrhu).


Zdroj: Wikipedia

A čo vy? Ako oslavujete Vianoce?

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty