Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Odpoveď na zahmlené okuliare pri nosení rúška? Kontaktné šošovky!

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 19. 2. 2021. Napísal/a: Lentiamo

Nosenie rúšok zostalo súčasťou nášho života aj v roku 2021. Či už v obchodoch, vo verejnej doprave alebo u lekára – bez rúška sa dnes človek bohužiaľ nezaobíde. To, čo je veľkou ochranou na jednej strane, sa pre niektorých ľudí stáva utrpením na strane druhej. Najmä pre ľudí, ktorí nosia okuliare.

Okamih, kedy sa vám pri nasadzovaní rúška zahmlia okuliare je vám asi veľmi dobre známy. Možno ste už vyskúšali všetky druhy sprejov a tipov proti zahmlievaniu – a napriek tomu sa to stále deje znova a znova. Jednoducho sa problému nemôžete zbaviť. Čo teda naozaj môžete urobiť, aby ste zabránili zahmlenému videniu? Vyskúšajte kontaktné šošovky!

Ako a prečo sa vám zahmlievajú okuliare?

Než vám predstavíme alternatívy k okuliarom počas pandémie, ujasnime si, prečo sa zahmlené okuliarové šošovky vôbec vyskytujú.

Zahmlievanie je spôsobené kondenzáciou. Vodná para (napr. z dychu, horúceho čaju alebo vriacej kanvice s vodou) sa ochladí, keď sa dotkne vašich okuliarov. Studené šošovky potom premenia paru na kvapalinu a tá na nich vytvorí film, ktorý uvidíte ako hmlu.

K tomuto procesu nedochádza len pri vstupe do teplej miestnosti z chladu, ale tiež pri nosení ochranného rúška.

Kvôli tomu je nosenie okuliarov v zime ešte ťažšie ako zvyčajne. Zahmlené videnie však môže mať aj vážne následky. Je veľmi riskantné napríklad pri obsluhe strojov alebo šoférovaní.

Takže aký je najlepší spôsob, ako zabrániť zahmlievaniu vašich okuliarov?

Existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť nadmernú kondenzáciu. Prečítajte si náš článok – 5 tipov proti zahmlievaniu okuliarov pri nosení rúška. Podelíme sa v ňom s vami o triky, ktoré vám môžu uľahčiť každodenný pandemický život.

Ako zložiť rúško tak, aby sa okuliare nezahmlievali

  • Vezmite bežné chirurgické rúško
  • Preložte ho pozdĺžne uprostred
  • Urobte uzol na postranných gumičkách
  • Rúško znovu roztiahnite
  • Otočte rohy dovnútra
  • Teraz si rúško nasaďte. Vytvarujte nos tak, aby tesne priliehalo k vašej tvári
Ako zložiť rúško

Najlepšia alternatíva k zahmleným okuliarom? Kontaktné šošovky

Áno, vieme, že máte radi svoje okuliare. Tiež ich milujeme. Po testovaní niekoľkých sprejov proti zahmlievaniu však môžeme s istotou povedať, že žiadny z nich nemôže úplne a natrvalo zabrániť zahmlievaniu šošoviek.

Na Lentiamo sme už vyskúšali veľa tipov, ktoré sa medzi ľuďmi šíri, alebo kolujú po internete. Zistili sme, že dočasná výmena okuliarov za kontaktné šošovky je najúčinnejšia a zrejme vám ponúkne najlepší vizuálny výkon bez toho, aby ste sa museli namáhať.

S kontaktnými šošovkami sa problému zahmleného videnia zbavíte raz a navždy. Ale nielen to. Jednodenné šošovky sú mimoriadne hygienickou a čistou pomôckou na korekciu zraku. Vyberáte ich zo 100 % sterilného blistra kedykoľvek ich potrebujete, nasadíte do oka a na konci dňa po vybratí ich vyhodíte. Vďaka tejto pravidelnej výmene sa na šošovke nemôžu usadzovať a množiť prakticky žiadne baktérie.

Kontaktné šošovky odporúčame najmä zdravotníckym pracovníkom a ľuďom, ktorí po väčšinu dňa nosia rúško alebo ochranný odev. Česká obdoba nášho e-shopu Lentiamo spolupravuje s nemocnicami v Českej republike. Poskytujeme im zadarmo šošovky pre zdravotnícky personál bojujúci v prednej línii proti chorobe COVID-19.

Ako prejsť z dioptrických okuliarov na kontaktné šošovky?

Ak uvažujete o prechode na kontaktné šošovky, ale v minulosti ste ich nikdy nenosili, bude nutné navštíviť svojho očného lekára alebo očnú optiku, kde vám zmerajú potrebné parametre. Okrem dioptrie je pre šošovky nutné poznať svoje zakrivenie a priemer oka. Podľa týchto parametrov vám potom očný špecialista vyberie vhodné šošovky a najlepšie po skončení vyšetrenia poskytne skúšobný pár šošoviek, aby ste mali istotu, že vám šošovky budú vyhovovať nielen svojimi parametrami, ale aj materiálom šošoviek, ktorý je u každej značky iný.

Ak ste šošovky už v minulosti nosili a spoznáte svoje zakrivením, priemer a najlepsie tiež vhodnú značku, nie ste si však istí dioptriou, potom môžete skúsiť porovnať svoje parametre pre okuliare s tými, ktoré by ste mohli potrebovať pre šošovky. Pamätajte však, že korekcia určená len na základe prevodu dioptrií z okuliarov nemusí byť dokonalá a pri výbere nových šošoviek či potrebe novej korekcie je vždy vhodnejšie a odporúčan= navštíviť odborníka, ktorý vaše oči vyšetrí a zmeria správne hodnoty.

Prevodník dioptrií

 

Upozornenie: U nižších dioptrií môžu byť dioptrie pre okuliare a kontaktné šošovky rovnaké. Hodnoty sa začínajú líšiť väčšinou až od dioptrie +/- 3,50. Pamätajte, že okuliare sú ďalej od očí ako kontaktné šošovky. U vyšších dioptrií preto optometristi používajú takzvané konverzné tabuľky, ktoré určujú, nakoľko dioptrie na okuliaroch zodpovedajú dioptrii kontaktných šošoviek. + 4,50 dioptrií v okuliarových šošovkách znamená +4,75 v kontaktných šošovkách, –9,00 dioptrií v okuliaroch znamená –8,00 v kontaktných šošovkách. Tip: Konverzné tabuľky nie sú všemocné – z praxe vieme, že ide o orientačné hodnoty. Obzvlášť dôležitá je takzvaná subjektívne refrakcia pri očnom vyšetrení.

Nemôžete nájsť svoj predpis na okuliare? Žiadny problém. Jednoducho si dohodnite schôdzku so svojím oftalmológom alebo optometristom a nechajte si otestovať zrak.

Keď zistíte svoje parametre, je čas nájsť vhodné kontaktné šošovky. V prvom rade je samozrejme nutné sa uistiť, že ste vybrali šošovky, ktoré ponúkajú optimálne videnie a pohodlný vizuálny zážitok. Podobne by ste mali pri výbere správnej značky šošoviek vziať do úvahy svoje citlivé alebo suché oči.

Neviete, ktoré šošovky vybrať? Pozrite sa na skúšobné balenie šošoviek Lenjoy 1 Day Comfort. Vysokokvalitné šošovky kombinujú ohromujúci vizuálny výkon, dlhotrvajúce pohodlie a optimálne zdravie očí. Vďaka biologicky kompatibilnej hydratačnej technológii, protisklzovému povrchu, UV ochrane a svetlomodrému odtieňu pre ľahšiu manipuláciu sú šošovky Lenjoy 1 Day Comfort skvelou voľbou pre začiatočníkov aj pokročilých nositeľov. Objednajte si cenovo dostupné štartovacie balenie 10 šošoviek a získajte zľavu 25 % na prvý nákup.

Ako správne aplikovať kontaktné šošovky?

Vybrali ste si kontaktné šošovky a objednali ste si balíček podľa svojej korekcie? Skvelé! Potom zostáva ešte jedna vec: Naučte sa, ako správne nasadiť kontaktné šošovky.

Videá nižšie jednoduchým spôsobom vysvetlia, ako s kontaktnými šošovkami manipulovať.

Ako nasadiť kontaktné šošovky

Ako vybrať kontaktné šošovky

" frameborder=„0“ allow=„accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen> allowfullscreen>

 
Zaujal vás článok alebo poznáte niekoho, komu by mohol prospieť? Zdieľajte ho!

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty