Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Prečo je nosenie slnečných okuliarov dôležitejšie, než si myslíte

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 24. 4. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Slnečné okuliare vám nielen dodávajú sebavedomie, ale sú tiež nesmierne dôležité pre zachovanie celkového zdravia vašich očí. Oči sú veľmi citlivé a náchylné na choroby a zranenia rovnako ako ostatné časti tela.

Kvalitné slnečné okuliare sú nevyhnutným a dôležitým ochranným prostriedkom. Prečítajte si, ako škodlivé UV žiarenie môže viesť k ochoreniu očí, a zistite, ako môžu slnečné okuliare chrániť zdravie vašich očí.

Slnečné svetlo môže spôsobiť závažné očné ochorenie

Pokožku je treba chrániť pred UV žiarením a pri očiach tomu nie je inak. Slnečné žiarenie má fatálne následky pre rohovky a sietnice. Pokiaľ sa do očí dostane príliš veľa nefiltrovaného slnečného žiarenia, najmä v mladom veku, môže dôjsť k vzniku závažných ochorení, slepoty a rakoviny.

Dospelá šošovka dokáže do určitej miery absorbovať UV žiarenie, než sa dostane do oka. Detské oči sú však obzvlášť zraniteľné. V prvých rokoch života sa k sietnici dostane 90% UVA a viac ako 50% UVB žiarenia. Medzi 10. a 13. rokom života je to 60 %, resp. 25%. Až medzi 18. a 20. rokom života môže byť UV žiarenie filtrované šošovkou.

Slnečné okuliare môžu podporiť zotavenie očí

Slnečné svetlo a nečistoty môžu narušiť hojenie po bežných korekčných očných zákrokoch, ako je LASIK a operácia šedého zákalu. Podobne ako si na škrabnutie nasadíte náplasť, aby ste zabránili prístupu nečistôt a baktérií, slnečné okuliare fungujú ako štít, ktorý podporuje rýchle a bezproblémové zotavenie po očných zákrokoch.

Samozrejme je vždy dôležité poradiť sa so svojim očným špecialistom a prebrať s ním správnu následnú starostlivosť vzhľadom na vašu situáciu.

Slnečné okuliare poskytujú ochranu očí pred poveternostnými vplyvmi

Každý vie, že je dôležité nosiť slnečné okuliare v slnečných dňoch, ale je nutné ich nosiť aj počas bežného dňa, aj keď je zamračené.

Sneh odráža 80% UV žiarenia zo slnka a môže spôsobiť stav známy ako snežná slepota. To je prípad, keď oslnenie od odrazeného slnka skutočne spáli rohovku (bleskové spálenie rohovky).

Vietor môže vysušovať a dráždiť oči v ktoromkoľvek ročnom období. Tiež dvíha piesok a prach. Ten môže oči nielen podráždiť, ale môže ich tiež poškriabať a viesť k ďalším nepríjemnostiam a problémom.

Na čo sa zamerať pri nákupe slnečných okuliarov

Nie všetky slnečné okuliare sú rovnaké. Či už sú vintage, lacné, drahé alebo polarizačné, môžu, ale nemusia chrániť vaše oči. Na toto si dávajte pozor:

Kvalitné slnečné okuliare s UV ochranou

Väčšina dnešných slnečných okuliarov má ochranu proti UV žiareniu zabudovanú priamo v šošovke, nielen ako povrchovú úpravu. Väčšina renomovaných značiek uvádza UV ochranu na svojom štítku. Hľadajte štítok s nápisom „100% ochrana proti UVA aj UVB” alebo „100% ochrana proti UV 400”.

Kvalitné slnečné okuliare nemusia byť drahé

Slnečné okuliare môžu byť cenovo dostupné a zároveň chrániť vaše oči. Je dôležité rozlišovať medzi lacnými slnečnými okuliarmi a tými, ktoré boli navrhnuté s ohľadom na zdravie očí. Napríklad slnečné okuliare Lentiamo boli vyvinuté optometristami a sú vybavené UV filtrom kategórie 3, takže ponúkajú kvalitnú ochranu za dostupnú cenu.  

To sú niektoré dôležité aspekty pri rozhodovaní o ochrane očí. Prezrite si našu ponuku kvalitných slnečných okuliarov. Nájdite známe značky s najlepšími UV filtrami, ktoré chránia vaše oči.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty