Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Máte hnedé oči? Ste dôveryhodní

Mať hnedé oči je výhoda. Ste dôveryhodní a pôsobíte dominantne. K tomuto záveru sa dopracoval medzinárodný výskumný tím pod vedením Karla Kleisnera z pražskej Karlovej Univerzity. Ako k zaujímavému tvrdeniu prišiel? Vedci predložili 80 účastníkom výskumu fotografie 80 mužov a žien a požiadali ich, aby na číselnej škále ohodnotili ich dôveryhodnosť. Najlepšie dopadli hnedookí a hnedooké.

Farebné šošovky nepomôžu

Druhým a ešte zaujímavejším záverom výskumu je fakt, že zmenou farby očí pomocou farebných kontaktných šošoviek sa to, ako ste vnímaní okolím, nezmení. Kto má modré oči a vezme si tmavé kontaktné šošovky, bude pre svoje okolie stále menej dôveryhodnejší ako ten, kto má pôvodne hnedé oči a vezme si modré alebo zelené kontaktné šošovky.

Farba očí je totiž podľa výsledkov výskumu pevne spojená s ďalšími fyziognomickými znakmi, dôležitými pre hodnotenie výrazu tváre – s veľkosťou pier, tvarom brady a predĺženosťou či naopak okrúhlosťou tváre. Tmavookí majú plnšie pery, užšiu tvár a oválnu bradu a vďaka tomu pôsobia dôveryhodnejšie. Samotná zmena farby očí je teda iba „kozmetickou“ úpravou, ktorá neovplyvní, ako nás vnímajú priatelia, kolegovia v práci a okolie vôbec.

Zaujala vás téma? Prečítajte si článok na internetových stránkach českého vydania časopisu National Geographic. Čerpali sme z neho aj my.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty