Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

Ktoré šošovky sú pre mňa? Alebo ako si správne vybrať

1. Ako často chcete šošovky nosiť?

Niektorí šošovkári si bez šošoviek nevedia predstaviť snáď ani minútu. Iní ich zasa využívajú len na šport alebo iné aktivity. Pre koho sú ktoré šošovky vhodné?

Jednodenné kontaktné šošovky

Ako už z názvu vyplýva, tieto šošovky môžete nosiť len jeden deň. Potom ich skrátka vyberiete z očí a vyhodíte.Ich veľkým plusom je to, že sú pre oko zo všetkých šošoviek najzdravšie. Prečo? Všetky nečistoty z okolia totiž spolu s nimi zahodíte večer do koša a druhý deň ‚idete odznova‘. Jednodenné šošovky sú preto vhodným variantom pre alergikov alebo pre ľudí s citlivými očami. Odporúčame tento variant aj keď idete na dovolenku k moru, zvlášť ak sa chystáte potápať. Eliminujete nimi riziko infekcie aj mechanického poškodenia oka. Hodia sa samozrejme aj na šport alebo na nárazové akcie, kde nechcete alebo nemôžete nosiť okuliare. Milým bonusom je to, že so sebou nenosíte nikde roztok a puzdra na uchovávanie a starostlivosť o šošovky.

Týždenné alebo dvojtýždenné kontaktné šošovky

Tieto šošovky buď vyberiete každý večer (s rozdielom, že si ich ráno nasadíte zasa späť), a to po dobu 14 dní, alebo ich nosíte týždeň nepretržite. Sú teda vhodné ako pre neustále nosenie, tak aj pre nárazové nosenie, kedy ich striedate s okuliarmi (šošovky medzitým oplachujete v roztoku).

Mesačné kontaktné šošovky

Opäť tu máme varianty podľa typu. Buď šošovky nosíte cez deň a na noc ich ukladáte do roztoku, alebo ich nosíte nepretržite celých 30 dní. Tento model je samozrejme najpohodlnejší, avšak vystavujete sa tým riziku infekcie.

2. Aký materiál?

Tak ako všetko, aj materiály šošoviek sa neustále vyvíjajú a zlepšujú. Najčastejšími dvomi materiálmi dnes sú: Hydrogélové šošovky Dnes sa od tohto typu už pomaly ustupuje. Síce zaručujú dobré roztieranie sĺz, takže sú užívateľovi pohodlné, avšak horšie prepúšťajú kyslík, čo z dlhodobého hľadiska ohrozuje zdravie oka. Tieto šošovky sú jemné, ale majú sklon ku krehkosti. Silikón-hydrogélové šošovky Súčasný ‚top‘ medzi šošovkami, ktorý zaručuje dobré zvlhčovanie oka spolu s priepustnosťou kyslíka. Na ich vývoji sa stále pracuje, takže je dosahované skvelé prepojenie vlastností, ktoré by šošovky mali mať.

Samozrejme sa šošovky delia aj podľa toho, ktorú očnú vadu potláčajú. To už ale samozrejme nie je predmetom Vašej voľby, predpíše Vám ich Váš očný lekár.

Kedykoľvek budete mať nejakú otázku k výberu šošoviek, neváhajte sa na nás obrátiť! Naši odborníci z Lentiamo sa Vám budú radi venovať.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty