Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Šošovky majú narodeniny!

27. október – Deň, kedy bolo otvorené prvé metro v New Yorku, deň, kedy knieža Svätopluk nechal vyvraždiť Vršovice, deň, kedy sa narodilo viac ako 30 svetovo známych osobností…

Predovšetkým sa ale narodil Otto Wichterle!

Čo sa Vám vybaví, keď počujete jeho meno? Ak ste dávali v škole pozor, alebo ste svedomití šošovkári, viete, že Otto Wichterle je vynálezcom mäkkých kontaktných šošoviek. A, aj keď to tak možno podľa jeho mena nevyzerá, bol to rodák z Čiech. Vďaka nemu si nemusíme do očí nasadzovať sklenené šošovky!

Otto sa narodil v Prostejove, v pomerne zámožnej rodine. Jeho život (a teda aj osud šošoviek) bol ohrozený, keď mal 6 rokov. Vtedy sa totiž skoro utopil v jame s močovkou a leto preležal vo vysokých horúčkach. Lekár mu vtedy predpovedal maximálne rok života. Našťastie sa jeho prognóza nepotvrdila a jeho ďalší životný vývoj bol až neuveriteľne sľubný. Vďaka svojej inteligencii, kedy ho preskúšal sám riaditeľ, mohol už vo svojich 9 rokoch nastúpiť na gymnázium, kde nakoniec maturoval s vyznamenaním. To, že nenastúpil na dráhu strojného mechanika, ako si želal, je pravdepodobne zásluhou jeho kamaráta Součka, ktorý ho prehovoril na štúdium na chemickej fakulte. Neskôr na fakulte aj pracoval ako prednáškový asistent a výskumník. Kvôli vytrvalému naliehaniu, a tiež vzhľadom k politickej situácii, nastúpil Otto do Zlína, do baťovského laboratória, kde vďaka svojim chemickým znalostiam dokázal napríklad zlepšiť kvalitu siloniek, alebo vymýšľať úplne nové materiály.

A ako to bolo s tými šošovkami?

Jedného zdanlivo obyčajného dňa v roku 1952, cestoval Otto vlakom z Olomouca do Prahy. Jeho spolucestujúci, dr. Pur, si čítal novinový článok o chirurgickej náhrade oka. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať neslušné, že mu Otto ‘pozeral cez rameno’. Vďaka tomu sa mu ale v hlave začal rodiť skutočne geniálny nápad – lepší než kovový implantát oka by bol implantát z umelej hmoty! Tu sa začal jeho usilovný výskum. Spočiatku požadované vlastnosti spĺňal hemagél, avšak ten sa už pri výrobe šošoviek ľahko trhal. Často to tak býva, že nič nejde ľahko. Bolo to tak aj v Ottovom prípade. Otto a jeho spolupracovníci museli svoj výskum dokončiť inde, tentokrát už nie v baťovských laboratóriách, ale pod záštitou ÚMCH. Tu začali hmotu liať do sklenených foriem. Prvé testy ukázali, že takto vyrábané šošovky môžu poskytnúť dokonalú korekciu zraku a pacienti ich dobre znášajú. To bol skutočne priekopnícky objav!

Rovnako tak ako Edisonovi nikto neveril, že žiarovka bude vyrábajúci sa vynález, aj Otto mal ťažkosti – ministerstvo zdravotníctva zastavilo jeho výskum, pretože takému projektu skrátka neverili. Nakoniec teda Otto bádal len doma, v skutočne skromných podmienkach. Oficiálne prvý prístroj na výrobu šošoviek sa skladal z detskej stavebnice Merkur, dynama z bicykla a motorčeku zo starého gramofónu! Nezabudnite teda narodeniny tohto génia poriadne osláviť, napríklad tým, že svojím šošovkám kúpite nejaký ten ‘lepší’ roztok ;)

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty