Veľkonočný výpredaj 🐣

Prihlásenie

Zima a oči: 4 najväčšie nástrahy a ako si s nimi poradiť

Zimné obdobie je pre oči náročné, či už vidíte ako ostriež alebo nie. To ale neznamená, že si zimné radovánky, ako je sauna alebo lyžovanie, nemôžete užiť. Stačí vedieť, v čom spočívajú ich najväčšie nástrahy a ako si s nimi poradiť,

1. Oči na horách: Pozor na slnko a zahmlievanie okuliarov

Ak vyrážate na hory, treba myslieť hneď na dve potenciálne riziká. Pozor si rozhodne dajte na slniečko, ktoré je vo veľkej výške silné a jeho lúče sa niekedy až nepríjemne silno odrážajú od snehu. Pri lyžovaní vždy používajte slnečné alebo lyžiarske okuliare s UV filtrom. Zároveň tak oči ochránite aj pred studeným vetrom. Ak trpíte zrakovou vadou, určite vám pri lyžovaní budú viac vyhovovať kontaktné šošovky. Tie sa na rozdiel od okuliarov nezahmlievajú a umožňujú dobré periférne videnie. „Na hory sú ideálne jednodenné šošovky. Ráno ich nasadíte a po návrate zo svahu jednoducho vyhodíte. Odpadá manipulácia s roztokom, čo sa v podmienkach horskej chaty často veľmi hodí,“ radí optometrista Lentiamo.

2. Oči v saune: Pomôžu kvapky

Len máločo dokáže v chladnom počasí tak skvele zohriať telo ako sauna. Ľudia s citlivejšími očami môžu však bezprostredne po návšteve sauny pociťovať pálenie očí alebo pocit cudzieho telieska v oku. Toto určite nie je dôvod do sauny prestať chodiť, problém by mali vyriešiť kvapky na zvlhčenie očí.

3. Suchý vzduch: Pozor na suché oči

Počas vykurovacej sezóny trávime veľa času v prostredí, v ktorom je suchý vzduch. To môže najmä v kombinácii s prechodmi z chladného a veterného vonkajšieho prostredia spôsobiť tzv. syndróm suchého oka. Oko nie je schopné samo vytvárať dostatočné množstvo sĺz, je začervenané a páli. Ako prevenciu sa oplatí používať zvlhčovače vzduchu. Pomôžu tiež očné kvapky s lubrikačným efektom. „Najmä nositelia kontaktných šošoviek v takomto období často zaznamenávajú rezanie alebo pocit cudzieho predmetu v oku. Preto sa hodí mať neustále poruke zvlhčujúce kvapky, ktoré očiam uľavia,“ odporúča optometrista Lentiamo.

4. Umelé osvetlenie: Uľavte unaveným očiam

V zime sú dni krátke, preto trávime viac času pri umelom osvetlení. To ale oči unavuje oveľa skôr ako denné svetlo. Unaveným očiam môžete pomôcť priložením studených plátkov uhoriek, čajovými obklady, očnými cvikmi alebo okamžite pomocou lubrikačných kvapiek. Aj výber osvetlenie môže mať na zdravie očí vplyv. Klasické žiarovky vyžarujú prevahu žltého a červeného svetla, ktoré môže spôsobovať podráždenie a únavu očí, podobne ako blikajúce žiarivky. Riešením, ako sa v interiéri čo najviac priblížiť dennému svetlu, sú tzv. celospektrálne zdroje svetla.

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty