Zľavy až do 15% na kontaktné šošovky Lenjoy

Prihlásenie

Mýty a fakty o nosení kontaktných šošoviek počas pandémie koronavírusu

Jakub Odcházel, DiS.

Z lekárskeho hľadiska skontroloval/a: Jakub Odcházel, DiS., Vedúci siete optík, 30. 3. 2020. Napísal/a: Lentiamo

Vážení nositelia kontaktných šošoviek,

Vieme, že časy sú teraz veľmi znepokojujúce. Celý svet je v stave núdze a všetci sa obávame o naše zdravie a zdravie našich blízkych. Pripravili sme pre vás súhrn najčastejších otázok, na ktoré sa nás v tomto období pýtate. Najdôležitejšia otázka, s ktorou sa na nás aktuálne obraciate: Je bezpečné nosiť kontaktné šošovky v období koronavírusovej pandémie?

Na internete a v médiách bohužiaľ koluje veľa nejasných či neúplných informácií.Náš vedúci optik je preto tu, aby veci uviedol na pravú mieru.

Sú všetky správy o kontaktných šošovkách a koronavíruse pravdivé?

Našou najväčšou prioritou je zdravie a bezpečie našich zákazníkov po celej Európe. Nižšie uvádzame zoznam skutočností, ktoré vyvracajú niektoré mýty o nosení kontaktných šošoviek v dobe infekcie koronavírusu.

Mýtus č. 1: Sterilnosť kontaktných šošoviek už nemôže byť zaručená.

Zle. V súčasnej dobe neexistuje dôkaz, že nosenie kontaktných šošoviek akýmkoľvek spôsobom spôsobuje či podporuje infekciu koronavírusu (COVID-19).

Výrobcovia kontaktných šošoviek vyrábajú svoje šošovky podľa najprísnejších bezpečnostných opatrení, tj. v čistom, bezpečnom a automatizovanom prostredí. Vysoké štandardy hygieny v továrňach sú zaistené použitím špeciálnych lekárskych plášťov, čiapok na vlasy, topánok a samozrejme aj tvárových masiek. Pri výrobe kontaktných šošoviek na montážnej linke nie je priamo zapojená žiadna osoba.

Okrem toho sú všetky blistre sterilizované pred opustením továrne. Preto je šanca, že niekto dostane vírus z kontaktnej šošovky, prakticky nemožná.

Vaše zdravie a bezpečie, a samozrejme tiež zdravie našich zamestnancov sú vždy našou najvyššou prioritou. Preto sme aj v našich skladoch podnikli ďalšie opatrenia, ako sú mimoriadne smeny a rozdelenie tímu na menšie skupiny, pracujúce oddelene, tiež sme sprísnili dezinfekčné postupy, aby sme sa uistili, že naši zákazníci dostanú šošovky v čo najčistejších a najbezpečnejších podmienkach. To všetko preto, aby ste si kontaktné šošovky mohli objednať z pohodlia vášho domova.

Mýtus č. 2: Keď nosím kontaktné šošovky, nakazím sa koronavírusom.

Zle. Pri vložení alebo vybratí kontaktných šošoviek nie ste automaticky infikovaní vírusom. Používatelia šošoviek by sa mali vždy riadiť pokynmi pre nosenie a starostlivosť, ktoré sú odporúčané pri používaní kontaktných šošoviek v každom období. Ak sa však chcete pred infekciou čo najviac chrániť, mali by ste venovať pozornosť nasledujúcim bodom:

  • Nezáleží na tom, či používate kontaktné šošovky, okuliare alebo vôbec žiadnu vizuálnu pomôcku, UMÝVAJTE SI RUKY dôkladne a vždy predtým, ako sa chystáte dotknúť svojich očí a pomôcok. Časté umývanie rúk je najúčinnejším spôsobom, ako sa chrániť pred vírusom. Postupujte prosím podľa týchto rád a čo najviac minimalizujte riziko pre seba a ostatných.
  • Ak trpíte suchými očami alebo alergiou, platí to isté: pred použitím očných kvapiek alebo iných liekov si umyte ruky.
  • Všeobecne odporúčame, aby ste sa vždy, a najmä v týchto dňoch a týždňoch, nedotýkali svojich očí, nosa alebo úst bez predchádzajúceho umytia rúk.

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si vyjadrenie výrobcu kontaktných šošoviek Alcon. Ďalej si môžete prečítať lekársky posudok ku kontaktným šošovkám a koronavírusu od výrobcov šošoviek Johnson&Johnson a CooperVision.

Mýtus č. 3: Nesmiem nosiť kontaktné šošovky, ak som infikovaný novým koronavírusom.

Čiastočne správne. Všeobecne neodporúčame všetkým nositeľom kontaktných šošoviek nosiť šošovky počas akejkoľvek infekcie nádchou, chrípkou či pri iných ochoreniach, čo sa teraz vzťahuje aj na infekciu koronavírusom. Ak sa však nechcete vzdať nosenia svojich kontaktných šošoviek, odporúčame tým z vás, ktorí nosia 2 týždenné šošovky či mesačné šošovky prejsť na kontaktné šošovky jednodenné. Tieto šošovky majú výhodu v tom, že ich na konci dňa po nosení zlikvidujete, teda sa na nich nemôžu opakovane tvoriť baktérie.


 

Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať v komentári pod týmto článkom. Okrem toho je náš zákaznícky servis k dispozícii na bezplatnej linke 0800 600 801 a e-maile info@lentiamo.sk

 

Prajeme všetkým pevné zdravie.

Tím Lentiamo

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty