Prezrite si sprievodcu slnečnými okuliarmi 😎

Prihlásenie

7 mýtov o kontaktných šošovkách, o ktorých ste si možno mysleli, že sú pravdivé

Všetci vieme, že nám nevyrastie čerešňa v bruchu, keď náhodou prehltneme kôstku. Ale možno nikto nevie, koľko falošných mýtov a správ existuje o nosení kontaktných šošoviek.

Kto môže nosiť kontaktné šošovky a kto nie … Sú nejaká očné ochorenie alebo iné komplikácie, ktoré znemožňujú nosenie kontaktných šošoviek? Profesionálny kontaktológ nám ochotne vysvetlí tie najčastejšie omyly zo sveta „kontaktných šošoviek“.

1. Môžu kontaktné šošovky nosiť len ľudia s nízkymi dioptriami?

Lenti a contatto e ameropie gravi
 

Jednoduchá nepravda sa potom ľahko stane dôvodom, prečo mnoho ľudí kontaktné šošovky ani nevyskúša, čo je skutočne škoda.

Až 90 % ľudí s nejakou poruchou zraku môže používať kontaktné šošovky.

Dá sa povedať, že takmer všetky známe očné chyby sa dajú riešiť vhodným typom kontaktných šošoviek. Tie najbežnejšie poruchy zraku, ktoré možno korigovať šošovkami sú: myopia/ krátkozrakosť, hypermetropia/ ďalekozrakosť, presbyopia, a astigmatizmus.

Keď už hovoríme o dioptriách, kontaktné šošovky pokrývajú veľkú škálu, vrátane tak extrémnych dioptrií, ako napr. +/-18 D.

2. Dá sa na čistenie kontaktných šošoviek používať používať obyčajná voda?

Mai utilizzare l'acqua per pulire le lenti
 

Rozhodne NIE! Avšak niektorí ľudia veria, že čistiace roztoky na kontaktné šošovky sú podvod organizovaný farmaceutickými spoločnosťami, len aby zarobili viac peňazí, ale to je úplný nezmysel.

Inštrukcia, aby sa ľudia vyhli čisteniu šošoviek alebo puzdier bežnou tečúcou vodou by mala byť zo zákona vytlačená na každom príbalovom letáku. – hovorí Daniel Szarvas.

Prečo? Pretože bežná tečúca voda z kohútika obsahuje množstvo mikroorganizmov. Niektoré z nich sú neškodné, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť vašim očiam vážne zdravotné problémy. Tými najnebezpečnejšími pre vaše oči sú améby, ktoré prežívajú v ohrievačoch vody alebo bojleroch. Akonáhle sa raz dostanú k šošovke alebo puzdru, môžu spôsobiť rôzne infekcie a vo vážnejších prípadoch viesť dokonca aj k strate zraku.

Tečúca voda tiež obsahuje určité množstvo minerálov a chlóru, ktoré síce nemôžu poškodiť oči priamo, ale narúšajú štruktúru kontaktných šošoviek. Ak si teda budete kupovať kontaktné šošovky, nezabudnite k nim pridať aj kvalitný viacúčelový roztok.

3. Môžu ľudia trpiaci cukrovkou (diabetes) nosiť kontaktné šošovky?

Diabete e lenti a contatto: si può?
 

Toto je starý príbeh, ktorý v medicínskych kruhoch koluje už veľmi dlho. V roku 2013 začal výskum, ktorý pomaly mení veci k lepšiemu.

Štúdie ukázali, že kontaktné šošovky nie sú nebezpečné pre pacientov s cukrovkou, ak títo ľudia prísne dodržiavajú všetky zásady správnej terapie, diéty a dávkovanie inzulínu. Avšak pozor: dodržanie tej skutočne správnej terapie je v tomto prípade kľúčové.

Pacienti s cukrovkou sú nútení čeliť problémom s očami. Ak nedodržiavajú správnu diétu, úroveň cukru môže náhle vyskočiť hore a zase klesnúť dole, čo spôsobí sťahovanie a rozťahovanie krvných ciev. To je dôvod, prečo ich oči budú trpieť premennými dioptriami – niekedy celkom extrémnymi – a to môže byť pre oko a dobrý zrak až príliš náročné.

 

4. Je povinnosť nosiť dioptrické okuliare aj pri šoférovaní vozidla?

Lenti a contatto per guidare
 

Toto záleží na zákonoch v krajine, v ktorej chcete svoje vozidlo šoférovať. Pretože sa ale zákony a rôzne vyhlášky neustále menia, je vhodné overiť aktuálnu situáciu.

5. Je možné nosiť kontaktné šošovky aj pri spaní?

Dormire con le lenti a contatto
 

Pokiaľ používate kontaktné šošovky určené na predĺžené nosenie, tzv. kontinuálne, je možné v nich aj spať.

„Vďaka špecifickým materiálom, z ktorých sú vyrobené, nie je nutné ich vyberať z očí vždy, keď idete spať. Silikón-hydrogélové šošovky majú vynikajúcu priepustnosť kyslíka, takže aj tie najcitlivejšie oči môžu prirodzene dýchať.“ hovorí Daniel Szvarvas.

Je však nevyhnutné šošovky vybrať z očí niekoľkokrát týždenne (podľa konkrétneho typu) a dôkladne ich umyť vo vhodnom čistiacom roztoku a potom znovu nasadiť.

A čo keď šošovky nie sú určené pre kontinuálne nosenie? V tomto článku vám vysvetlíme, čo sa stane keď zaspíte s kontaktnými šošovkami.

6. Čím vyšší obsah vody, tým lepšie šošovky?

Dormire con le lenti a contatto
 

Keď sú kontaktné šošovky dobre navlhčené, lepšie sa s nimi manipuluje a ich nosenie je pohodlnejšie.

Vysušené oči svrbia a pália a s nasadenými šošovkami nemožno vydržať. To je dôvod, prečo toľko zákazníkov dáva prednosť šošovkám s vyšším obsahom vody.

U silikón-hydrogélových kontaktných šošoviek platí: čím vyšší je obsah vody, tým nižšia je priepustnosť kyslíka. Aj vaše oči potrebujú dýchať: kyslík musí prúdiť aj cez kontaktnú šošovku, aby okysličoval rohovku. U hydrogélových šošoviek je to presne naopak – čím vyšší obsah vody, tým väčšiu majú priepustnosť kyslíka.

Z tohto dôvodu je vždy veľmi dôležité konzultovať vlastnosti konkrétnych šošoviek, ich priepustnosti alebo hydrofílie so špecialistom, ktorý môže navrhnúť ten správny typ šošoviek práve pre potreby vašich očí.

7. Poškodzujú televízne alebo počítačové obrazovky zrak?

Gli schermi danneggiano la vista?
 

Obrazovky akéhokoľvek druhu, či už TV, PC alebo smartphone, nemajú žiadny negatívny vplyv na vaše oči čo sa týka množstva dioptrií alebo zhoršeného zraku. V každom prípade sa však odporúča venovať očiam zvláštnu starostlivosť.

Napríklad ľudia, ktorí strávia denne viac ako 5 hodín pred počítačom, by mali zvážiť použitie zvlhčujúcich kvapiek, aby tak predchádzali vysušeniu očí a tým sa vyhli pocitu pálenia alebo svrbenia.

Hlavný dôvod je ten, že keď sa pozeráme na nejakú obrazovku, máme tendenciu žmurkať menej a oči tak zostávajú menej hydratované.
 

Milí šošovkári, dúfame, že sme vám konečne odpovedali na niektoré otázky, ktoré vám dlho vŕtali hlavou … A teraz máme otázku my pre vás: viete o nejakom ďalšom mýte, ktorý sa spája s kontaktnými šošovkami a ich používaním?
 

Nenechajte si ujsť nič dôležité.

Prihláste si náš e-mailový spravodaj!

Komentáre

    Žiadna otázka...

    Údaje označené * sú povinné.

    Najviac predávané produkty